Belgian Cats zitten niet in Pot 1 voor EK-loting en hebben duidelijke favoriet, maar: "Die toplanden willen ons vermijden"

© Belga

Geen Pot 1 voor de Belgian Cats tijdens de loting voor het komende EK in Servië en Letland op 12 december. De bronzen medaille van het vorige EK en nummer vier van het voorbije WK zit in Pot 2 terwijl Spanje, Frankrijk, Rusland en Turkije de toplanden zijn volgens de FIBA. Niet ideaal, maar de Cats kijken vol zelfvertrouwen uit naar de loting.

vtvn

LEES OOK. Brons op het vorige EK en vierde plek op het WK, maar Belgian Cats zitten niet in pot 1 bij loting voor EK basketbal

"De loting moet nog gebeuren, maar met de indeling kan ik wel leven", reageert bondscoach Philip Mestdagh. "Het is in feite dezelfde berekening als voor de loting van het EK 2017. Alles is dus in rekening gebracht. "Door de te nipte zege tegen Tsjechië eindigen we negende op de ranking. Bij groepswinst in de kwalificatiecampagne zaten we in Pot 1. Dat doet wel pijn maar het is nu zo, dit ligt achter ons."

"Of het nu een moeilijker EK wordt? Weet je, het kan meevallen maar ook zwaar tegenvallen. Je kan in een groep des doods terechtkomen met bijvoorbeeld Spanje, Servië (het gastland) en Zweden. Dat zou een heel zware dobber zijn. Maar het kan ook meevallen, met bijvoorbeeld Turkije uit de eerste pot. Waarom? Dat is de meest speelbare ploeg. Ze wonnen wel van Rusland op het vorige EK, maar de Russen zullen nu wel op volle sterkte zijn. Er staat een olympisch ticket op het spel dus."

"Voor mij zijn uiteindelijk drie dingen belangrijk. Ten eerst: waar we spelen. Ik zou het liefst meteen in Servië spelen en niet in Letland. En daarbij Servië vermijden. Ze hebben veel potentieel én spelen thuis. Ten tweede wie in onze groep zit, maar ten derde ook wie er in de groep naast ons zit. Als we dan de eerste plaats missen, is het afwachten tegen wie je in de volgende ronde uitkomt. Een topland of net niet. Een zware poule kan daarom ook een voordeel zijn. Dan is de poule naast je mogelijk een stuk zwakker, ook al eindig je niet als eerste in je eigen groep."

De voorbereiding voor de Cats start op 17 mei. "Ja, dan hebben we eerst een stage in België. Daarna trekken we naar Japan, waar we ook twee oefenwedstrijden zullen spelen. Dat wordt onze enige verplaatsing. Er lopen verregaande gesprekken met Frankrijk voor twee partijen, en met Spanje, Canada en China voor een toernooi hier in België. Waar? Mogelijk in Mons."

"Landen uit Pot 1 willen ons vermijden"

"Er werd rekening gehouden met heel veel factoren en dus ook met de geschiedenis", aldus Hanne Mestdagh. "Voor onze bronzen medaille zijn we lang afwezig geweest op een toernooi dus. Het kan wel een moeilijk EK worden daardoor, maar alle wedstrijden worden topmatchen. Je moet niet alleen naar Pot 1 kijken maar ook naar de andere. Plus, landen in Pot 1 willen ons misschien wel vermijden. Wij denken nu van oei tegen een topfavoriet, maar zij denken zo misschien ook."

"Als ik mag kiezen, hoop ik wel op Turkije. We hebben tegen hen tijdens de voorbereiding op het WK gespeeld, in België. Dat was toen zonder Emma (Meesseman) en Ann (Wauters). We hebben toen één keer nipt verloren en de andere wedstrijd dik gewonnen. We hebben daar dus wel het mentale voordeel en naar mijn idee zijn de andere drie in die pot van een hoger niveau. De stage in Japan? Dat wordt een superleuke ervaring. We hebben tegen Japan op het WK gespeeld en toen verloren. Ze spelen heel apart, met veel beweging. Dat wordt dus een goede test voor het EK."

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen