Direct naar artikelinhoud

PSV vindt winnende weg weer terug door VVV met 3-0 te verslaan

Met een 3-0 zege op VVV heeft PSV zich hersteld van de afgang tegen Willem II een week eerder, toen de koploper sensationeel verloor met 5-0.

PSV-speler Marco van Ginkel na het scoren van de 1-0.Beeld anp

Er moest wel een rode kaart van VVV-aanvaller Seuntjens aan te pas komen voordat het Venlose verzet brak. Die werd vrij makkelijk gegeven, omdat de aanraking slechts licht was. Dat was na een klein uur voetballen en werd feitelijk afgedwongen door PSV dat na rust vele malen geïnspireerder voor de dag kwam dan daarvoor. De treffers kwamen van Van Ginkel (twee keer) en Lozano. Daardoor groeit het gat met Ajax, dat morgen bij Sparta speelt, weer naar tien punten. PSV heeft nog maar zes wedstrijden voor de boeg.

Bij rust bleek nog uit niets dat PSV naar een zege van dergelijke afmetingen zou uitlopen. Alsof ze bevroren waren in de vrieskou, zo weinig werd er bewogen met en zonder bal door de thuisploeg. Vooral Ramselaar, Bergwijn en Van Ginkel waren praktisch onzichtbaar. Schrijnend hoe matig die laatste bovendien dekte bij hoekschoppen, hoe weinig initiatieven hij ontplooide. Na zijn knieklachten is Van Ginkel niet meer de dwingende aanvoerder, al vond hij later in het duel wel zijn scorend vermogen terug.

Unnerstall

Imponerend was lang vooral de Duitse VVV-doelman Unnerstall, die op atletisch en stilistisch imponerende wijze redde op schoten van PSV-flankspeler Lozano en kopballen van spits De Jong. Het contrasteerde hevig met de motoriek van vrij log ogende VVV-spelers als Leemans, Promes en Seuntjens.

Maar ze zijn nuttig, al het hele seizoen. Ze lopen voor voeten, springen in nekken en laten de onderlinge afstanden nooit te groot worden. PSV werd er gek van. Althans dat vermoed je, heel veel irritatie over het stroperige spel was tot aan de rust niet zichtbaar. Feitelijk was het hoogtepunt van die helft de staande ovatie van het complete stadion in de elfde minuut voor VVV-speler Lennart Thy die afwezig was door het ondergaan van een stamceltherapie waarmee hij hoopt een leukemiepatiënt het leven te redden. Thy speelt met rugnummer 11.

In de tweede helft kwam PSV een stuk begeesterder voor de dag. Controlerende middenvelder Hendrix gaf eindelijk meer impulsen naar voren. Vrij vlot resulteerde dat in nog meer schietkansen en de tweede gele kaart voor Seuntjens, toen die zich aan Hendrix vergreep.

Daarvoor was het nog even schrikken toen VVV-routinier Castelen, die voor rust al langs tal van PSV'ers soleerde, ontsnapte, maar op het nippertje gestuit werd door PSV-spits (!) De Jong.

Met een man meer kwamen de grotere kansen voor de thuisploeg, eerst voor Bergwijn die op Unnerstall stuitte. Daarna frommelde Van Ginkel met enig fortuin een hoekschop van Lozano binnen. Lozano zelf tekende tien minuten voor tijd voor de inmiddels dik verdiende 2-0 na een perfecte voorzet van Bergwijn. Van Ginkel benutte drie minuten later zijn zevende strafschop van het seizoen nadat VVV-verdediger Röseler, De Jong een duwtje had gegeven. Zo vond PSV, met de eindstreep steeds beter in zicht, uiteindelijk de winnende weg weer terug.