Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Van Aert in Giro? "Onmogelijk", schat sportarts: "Nog eens vallen op die ribben kan dodelijk zijn"

 do 28 maart 2024 07:44
Wout van Aert zal even niet meer in het peloton te zien zijn.

Geen Ronde van Vlaanderen, geen Parijs-Roubaix en hoogstwaarschijnlijk ook geen Giro. Na zijn zware val in Dwars door Vlaanderen staat Wout van Aert voor een maandenlange revalidatie. "Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant heeft een zware schok meegemaakt", schetst sportarts Kris Vandermieren.

Het medische verdict was hard voor Wout van Aert (Visma-Lease a Bike) na zijn zware val in Dwars door Vlaanderen: een gebroken sleutelbeen, 7 gebroken ribben en een gebarsten borstbeen.

 

"Dat is een polytrauma", zegt Kris Vandermieren, sportarts bij de Belgische wielerbond. "Zulke zaken zien we alleen bij zware verkeersongevallen."

 

"En dan kennen we alleen nog maar de schade aan de oppervlakte. Bij een smak met 80 of 90 km/u kan ook de binnenkant zwaar gehavend zijn. Verder onderzoek zal nu moeten aantonen of er nog meer schade is."

 

"Vergelijk het met de carrosserie van een auto. Men heeft het nu over de buitenkant, maar ook de binnenkant heeft een zware schok meegemaakt."

Zulke zaken zien we alleen bij zware verkeersongevallen.

Sportarts Kris Vandermieren

Wout van Aert ligt in het ziekenhuis van Herentals, maar werd nog niet geopereerd. Voor de meeste breuken lijkt rust het beste geneesmiddel.

 

"Een barst in het borstbeen geneest vanzelf, maar dat heeft tijd nodig", aldus Vandermieren. "Dat kan zelfs maanden duren."

 

Ook een gebroken rib geneest spontaan. "Maar je moet natuurlijk wel blijven ademen. De breuklijn is dus altijd in beweging, waardoor het niet gemakkelijk geneest. Daar moet je toch 3 tot 6 weken rekenen."

 

"En dan is er nog een zware mentale impact: Van Aert zal hormonaal volledig gedestabiliseerd zijn. De "neurohormonen", die ervoor zorgen dat je je goed voelt, zijn door elkaar geschud."

 

"Dit is echt een ramp", stelt Vandermieren. "Op het slechtst mogelijke moment, op de top van zijn carrière... Dit is echt niet gemakkelijk."

Scheermesje bij de longen

Het is duidelijk: Wout van Aert staat voor een maandenlange revalidatie. Zijn eerste deelname aan de Giro (4-26 mei) lijkt "onmogelijk", schat Vandermieren.

 

Zeker door zijn gebroken ribben is het gevaarlijk om te snel weer op de fiets te springen. "Bij een nieuwe valpartij kunnen die gebroken ribben als een scheermesje door het longvlies snijden en een klaplong veroorzaken."

 

"Dat kan dodelijk zijn. Op een wedstrijd is er wel altijd een arts in de buurt, maar op training niet. Van Aert zal in het begin dus vooral op de rollen moeten trainen en een val proberen te vermijden."

 

Geen Giro? Wanneer zien we Van Aert dan wel weer in actie? "Het is belangrijk om zijn medische situatie week per week te bekijken", zegt de sportarts.

 

"De Olympische Spelen (26 juli - 11 augustus)? Als hij na 2 of 3 maanden kan terugkeren in competitie, is dat perfect haalbaar. Maar dat is natuurlijk koffiedik kijken."

Gerelateerd:
Gerelateerd:

Saaie heropbouw

Het is niet de eerste keer dat Van Aert voor een lange revalidatie staat. In 2019 liep hij een spierscheur op in de Tour, toen hij met zijn bovenbeen in een dranghek bleef haken.


"Hij heeft het al eens meegemaakt en weet wat zo'n revalidatie inhoudt. Die heropbouw is saai, het is een gevecht met jezelf", besluit Vandermieren. 


"En dat gevecht moet je blijven aangaan, dag na dag. Ik heb echt te doen met Wout, dit is geen mooi verhaal."

Gerelateerd: