Baudet zegt sorry, maar ontkent bedreiging van Klaver in Kamer

Nieuws
FVD-leider Thierry Baudet heeft in een video op X zijn excuses aangeboden voor de taal die hij richting Groenlinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver heeft gebruikt, maar ontkent dat het om een bedreiging ging. "De parlementaire omgangsvormen zijn anders. En die moeten we ook honoreren. En het is geen goed voorbeeld voor Nederland."
anp
donderdag 28 maart 2024 om 10:51
Afbeelding
beeld anp

Baudet zegt dat hij zich heeft laten "opruien" door Klaver, die tijdens een debat kwam met "verdachtmakingen" over financiering uit Rusland. "Ik heb gezegd, als je er nou nog een keer over begint, dan sla ik je echt op je bek, gast." Dat herhaalde hij toen Klaver vroeg wat hij zei.

Toch was volgens Baudet geen sprake van een bedreiging. "Als je met een geladen revolver naar iemand gaat en zegt: 'als jij dit doet, dan..." dat is echt een bedreiging. Zo'n situatie is absoluut nooit aan de orde geweest." De FVD-leider omschrijft zichzelf als "vredelievend mens".

Toen Kamervoorzitter Martin Bosma de melding kreeg van de bedreiging door Baudet sommeerde hij hem om donderdagochtend op gesprek te komen. Baudet kwam niet opdagen omdat hij kickbokstraining had, schrijft hij nu op X. "We hebben toen even gebeld en vanochtend opnieuw." Baudet zegt te hebben aangeboden om later op donderdag alsnog langs te komen, "maar het gesprek liep zodanig dat dat niet nodig bleek".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Koning Willem-Alexander: dankbaar dat iedereen weer aanwezig is

Koning Willem-Alexander is blij dat hij Koningsdag dit jaar weer met zijn hele gezin viert. Tijdens Koningsdag in Emmen zei de koning daar dankbaar voor te zijn.

Afbeelding

Prinses Amalia vond in Spanje 'meer vrijheid' dan in Nederland

Prinses Amalia heeft in het jaar dat ze in Spanje woonde 'meer vrijheid kunnen vinden' dan in Nederland mogelijk was. De prinses vertelde op Koningsdag voor het eerst over haar tijd in Spanje. Amalia woonde en studeerde een jaar in Madrid om bedreigingen in Nederland.

Afbeelding

Politie beëindigt demonstratie XR op A10

De politie is zaterdag aan het begin van de middag begonnen met het beëindigen van de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) . Een groep van ruim honderd demonstranten liep kort na 12.00 uur de snelweg A10 op ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam.

Afbeelding

Republikeinen demonstreren in Emmen langs koninklijke route

De antimonarchistische beweging Republiek demonstreert langs de route van de koninklijke familie in Emmen. Een groep van ongeveer dertig mensen staat in een apart demonstratievak en houdt een groot scorebord omhoog.

Afbeelding

A10 dicht aan zuidkant Amsterdam door blokkade XR

De ANWB en Rijkswaterstaat Verkeersinformatie melden dat de snelweg A10 aan de zuidkant van Amsterdam dicht is. Dat komt door een demonstratie van Extinction Rebellion (XR). Actievoerders staan er op het asfalt.

Afbeelding

Demonstranten XR blokkeren A10 in Amsterdam

Demonstranten van Extinction Rebellion (XR) zijn zaterdag iets na 12.00 uur de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam opgelopen. De politie probeerde de blokkade tevergeefs tegen te houden.