Direct naar artikelinhoud
Aldus

Met GiftShift kun je switchen tussen goede doelen: ‘Met een paar kliks is het geregeld’

De jongere generatie wil alles zo flexibel mogelijk. Dus bedacht John van Pijkeren (38) GiftShift: een flexibel donatieplatform voor goede doelen.

Met GiftShift kun je switchen tussen goede doelen: ‘Met een paar kliks is het geregeld’
Beeld Anne Cappendijk

Zijn we dan eindelijk verlost van die irritante deur-aan-deurverkopers?

“Wij zijn in ieder geval een stuk efficiënter. Steeds meer goede doelen stoppen daarmee, omdat het niet werkt, veel geld kost en soms schadelijk is voor hun imago. En ja, misschien zijn we ook wel minder irritant.”

Hoe werkt jullie platform?

“We richten ons op de jongere generatie die heel betrokken is en graag goede doelen wil steunen, maar tegelijkertijd niet te veel moeite wil doen om overal achteraan te bellen. Via onze site kun je de goede doelen selecteren die je wil steunen. Per goed doel geef je dan aan welk bedrag je wil doneren, eenmalig of maandelijks. In je persoonlijke overzicht kun je alles te allen tijde aanpassen: je bedrag verhogen of verlagen, goede doelen toevoegen of weghalen, donaties tijdelijk pauzeren. Alle barrières, de administratieve rompslomp, het moeten bellen om op te zeggen, zijn verdwenen. Met een paar kliks is het geregeld.”

Lijkt me ook wel keuzestress opleveren.

“Er zijn in Nederland 650 erkende goede doelen. Daarom hebben we ook een Donatiewijzer, een soort Stemwijzer, waarmee je kunt ontdekken welke doelen het beste bij je passen.”

En de goede doelen zelf, die zijn er ook blij mee?

“Het is zelfs in samenwerking met een aantal goede doelen ontstaan, waaronder KWF, Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen. Zij waren al met iets vergelijkbaars bezig, maar konden het niet uitvoeren. Bij mij ontstond het idee omdat ik al een aantal goede doelen steunde, maar erg gefrustreerd raakte toen ik wilde wisselen en dat heel omslachtig bleek. Ik dacht: dit kan anders.”