Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Waarom Amsterdammers naar Den Haag verhuizen: ‘Ik dacht eerst: mij krijg je hier nooit weg’

In 2023 was 9,2 procent van de mensen die zich in een Haags huis vestigden een Amsterdammer.Beeld ANP

Verhuizen naar Den Haag? Dat doen steeds meer Amsterdammers, zo blijkt uit cijfers. Huizen zijn er een stuk betaalbaarder én ze wonen alsnog in een grote, goed bereikbare stad. Maar hoe staan de Hagenezen tegenover die nieuwe bewoners? ‘Ze hebben het licht gezien, denk ik, want ik ken geen mooiere stad dan Den Haag.’

Mij krijg je na twaalf jaar niet weg uit Amsterdam, dacht Fleur (30). Haar vriend Philippe woonde al in Den Haag, maar Fleur dacht: hij komt lekker hiernaartoe. Alleen: de huizen in Amsterdam zijn duur. “Voor een appartement van 50 vierkante meter begon de vraagprijs bij 400.000 euro. Er wordt dan zo 60.000 euro overboden. En er komen veel minder woningen vrij.”

Dus werd er voorzichtig naar Den Haag gekeken. Met succes: een maand geleden streek het stel neer in een koophuis in het Haagse Zeeheldenkwartier, een verhipte buurt in het hartje van de hofstad. “We hebben er qua huisoppervlak een derde bij, voor dezelfde prijs als in Amsterdam. In Den Haag kan je nog best ruim wonen. We hebben een groot balkon. Dat zou ons in Amsterdam nooit gelukt zijn.” De overgangsperiode valt de twee vooralsnog mee: “De stad heeft wel iets weg van delen van Amsterdam. Dit buurtje, de koffietentjes: het zorgde voor een zachte overgang.”

Meer en meer Amsterdammers

Fleur is lang niet de enige: voor Amsterdammers is Den Haag een steeds populairdere woonplek. Van alle kopers die hun oude woonplaats verruilden voor Den Haag, kwamen de laatste zes jaar de meesten uit Amsterdam, blijkt uit gegevens van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Hagenezen zelf kochten de laatste jaren ongeveer 70 procent van de huizen in de stad, maar Amsterdammers namen 5 procent voor hun rekening. Daarmee houdt de hoofdstad omliggende plaatsen als Voorburg (2 procent), Rijswijk (2 procent), Delft (2 procent), Zoetermeer (1 procent) en Wassenaar (1 procent) ruim achter zich. En dan gaat het alleen nog maar om gekochte woningen, niet om huur.

Cijfers van de gemeente Den Haag bevestigen de ontwikkeling. In 2013 vertrokken er nog 1206 Amsterdammers naar Den Haag. Dat aantal is de jaren daarna gestaag gegroeid, naar 2023 in 2023. Daarmee was vorig jaar 9,2 procent van de mensen die zich in een Haags huis vestigden een Amsterdammer.

“De toename van de personen die uit Amsterdam naar Den Haag is voornamelijk een instroom van samenwoners zonder kinderen,” zegt een woordvoerder van de gemeente.

Die prijzen vallen mee

Ook Haagse makelaars herkennen de trend. “Ik zie best vaak kopers uit Amsterdam,” zegt Bart Reeser, makelaar en voorzitter van de lokale NVM-afdeling. Hij fungeerde als aankoopmakelaar voor Fleur en Philippe. Hij noemt de huizenprijzen de belangrijkste reden. In Den Haag betaalde je vorig jaar gemiddeld 417.000 euro voor een koophuis. Dat was in 2022 ongeveer hetzelfde. Hoe anders is dat in Amsterdam: daar stegen huizenprijzen vorig jaar met 3,1 procent, naar gemiddeld 592.000 euro.

Reeser: “Het speelt breder, Den Haag is echt niet de enige stad waar Amsterdammers naartoe verhuizen.” Amsterdammers kiezen in de regel nog wel het vaakst voor Zaanstad, Almere en Purmerend, of – de rijkeren onder hen – Amstelveen, Haarlem of Hilversum. Maar Den Haag is volgens Reeser vanwege de goede bereikbaarheid ook erg interessant.

“Veel mensen blijven werken in Amsterdam. Ze wonen in het noorden, noordwesten van Den Haag, rondom de drie grote stations. En mensen herkennen dingen van Amsterdam in Den Haag. Ik hoorde iemand de vergelijking maken tussen het Piet Heinplein en De Pijp. Amsterdammers denken: zo, die prijzen vallen nog wel mee. Terwijl veel Hagenaars de prijzen torenhoog vinden.”

Makelaar Rogier van Heijnsbergen ziet Amsterdammers vooral neerstrijken in de Haagse buurten Statenkwartier, Benoordenhout of de Archipelbuurt. Daar staan statige, grote koophuizen. “Deze trend is al langer gaande. Het gaat om mensen uit de betere wijken van Amsterdam, die hun huizen met enorme overwaarde kunnen verkopen en zo hypotheekvrij een riant huis aanschaffen in een leuke, groene wijk in Den Haag.”

Door de duintjes fietsen

Acteur en toneelregisseur Mark Rietman (63) verhuisde in 2020 al van Amsterdam naar Den Haag. Hij is al langere tijd verbonden aan Het Nationale Theater in Den Haag. Niet meer twee uur reizen, maar fietsen naar z’n werk, hoe prettig zou dat zijn? “Ik woon in Benoordenhout, aan de rand van het Haagse Bos. Het bevalt heel goed, ik heb veel meer huis voor minder geld. Den Haag is een heel prettige stad. Lekker door de duintjes fietsen, over het strand lopen.”

Er bestond wel een zeker vooroordeel, merkte Rietman. Acteurs wonen bij voorkeur in Amsterdam. “Men zei: ‘Den Haag, wat gebeurt er nou, het is toch saai?’ Maar ik geniet van de relatieve rust. Het is hier meer laidback. In Amsterdam zijn er zó veel fietsers en toeristen op straat. Een jungle. Den Haag is lekker neergelegd, niet zo crampy als Amsterdam, waar alles is volgebouwd en dicht op elkaar staat. Hier is meer ruimte, meer groen.”

Ook Fleur vindt Den Haag een stuk relaxter dan Amsterdam. “Hier wordt meer gegroet op straat, het is wat rustiger. Mensen zitten een stuk minder geprikkeld en scheldend op de fiets.”

Keerzijden

De instroom in Den Haag heeft wel keerzijden. Omdat steeds meer mensen van buiten de stad een huis willen kopen in Den Haag, bestaat het gevaar dat Hagenezen met een minder grote portemonnee de stad worden uitgedreven, zo stelde vastgoedadviseur Colliers al in 2018.

Die ‘originele’ Hagenees vertrekt meer en meer – ook bij gebrek aan woningen in de stad – naar randgemeenten Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer of het Westland. In 2013 vertrokken er nog 8261 mensen naar een andere gemeente in de regio Haaglanden, in 2021 waren dat er al 12.130. Ook vastgoedbeleggers zagen de laatste jaren hun kans in Haagse wijken als het Statenkwartier en het Zeeheldenkwartier. Gevolg: ook in Den Haag stijgen de (huur)prijzen hard en raken buurten veryupt.

Voetbalmentaliteit

Amsterdammers die oorspronkelijke bewoners verdrijven, kunnen ze dat in Den Haag wel hebben, gezien het sentiment en de rivaliteit tussen de steden? “Het is meer een voetbalmentaliteit: als je als ADO-supporter opgroeit, word je geleerd dat je een hekel aan Ajax hebt,” zegt de bekende ras-Hagenees en ‘behangkoning’ John van Zweden.

“Amsterdam hoort daar dan bij, en Amsterdam wordt ‘020’. Het zit een beetje tussen de oren. Het is de arrogantie van de hoofdstad. Ik heb Amsterdamse vrienden, maar die komen naar mij, ik ga daar niet naartoe. Dat verrot ik, ze kunnen de pleuris krijgen. Als mijn vrouw daar gaat winkelen, ga ik niet mee. Ik ga alleen naar Amsterdam als ADO daar speelt. Dat gebeurt volgend jaar weer, gelukkig.”

Toch zijn Amsterdammers hier meer dan welkom volgens Van Zweden. “Natuurlijk, als ze zich maar een beetje aanpassen aan de Haagse regels. Ze hebben het licht gezien, denk ik, want ik ken geen mooiere stad dan Den Haag.”

John van Zweden: ‘Ik heb Amsterdamse vrienden, maar die komen naar mij, ik ga daar niet naartoe. Dat verrot ik.’Beeld Foto:Frank Jansen