Direct naar artikelinhoud
Han Lips kijkt tv

‘Terug naar het pasgeboren kalfje’: Dit is Nederland blijkt een programma dat in alle opzichten onnavolgbaar is

In de rubriek Han Lips kijkt tv schrijven verschillende redacteuren van Het Parool elke dag over wat hun opvalt op tv. Vandaag: Dit is Nederland.

Presentator Hans van der Steeg en boer Jan in Holten.Beeld EO

Er was wat te doen om de nieuwe talkshow van de EO. Vorige week werd Dit is Nederland voor het eerst uitgezonden, pal tegenover Tijd voor Max, al jarenlang een vaste waarde voor de kijkers die de buis al tegen het einde van de middag aanslingeren. Het gevolg was ‘kijkcijferhorror,’ zoals dat dan heet.

Al na twee afleveringen greep de NPO in. Het praatprogramma, dat afwisselend wordt gepresenteerd door Margje Fikse en Hans van der Steeg, werd verplaatst naar 16.00 uur: een tijdstip waarop er echt geen kip televisie kijkt. Het is maar de vraag of Nederland veel mist aan Dit is Nederland, een programma dat in alle opzichten onnavolgbaar is.

Vanuit het ‘interactieve nieuwscafé’ opende Van der Steeg maandag de uitzending door direct te schakelen naar de stal van boer Jan in Holten, waar net een kalfje was geboren. ‘Hollands glorie!’ riep Van der Steeg verrukt uit. Daarna kwam Frits Barend aan het woord, over de invulling van de Dodenherdenking. Barend was woest dat er stemmen opgingen om niet enkel WOII te herdenken. ‘Echt een grof en grof schandaal’.

Dat zou de aanzet van een gesprek kunnen zijn, maar plotsklaps stond Van der Steeg bij de ‘kijkers aan de bar’ om het te hebben over opvangplekken voor asielzoekers. Bij hovenier Imre in Ruinerswold was geen plaats, bij stadsgids Evelien in Rotterdam ook niet. Terug naar boer Jan in Holten dan maar: bij jullie misschien plek voor een AZC? Nee, antwoordde hij. Bovendien waren het vaak vooral veiligelanders, zo had hij gehoord.

Toen moest hovenier Imre nog iets zeggen over het NK Tegelwippen (‘ik wist niet dat er zoveel gewipt werd!’– hilariteit alom) en daarna kreeg Frits Barend weer het woord over de Dodenherdenking, waarbij hij opnieuw brieste dat het allemaal schandalig was. Ondertussen kwamen er op grote schermen reacties binnen van kijkers, die via een QR-code op het beeldscherm mee konden praten, er was ook nog een poll, en net toen de discussie een hoogtepunt bereikte schakelde Van der Steeg weer naar Holten: ‘terug naar het pasgeboren kalfje’.

Na 24 minuten was deze wilde achtbaanrit ten einde, waren we niets wijzer geworden, maar wel duizelig

Meer tv-recensies? Lees alle afleveringen van Han Lips in ons archief. Lees ook de wekelijkse rubriek Sterrenstof, waarin we de mediaweek doornemen. Reageren? hanlips@parool.nl.

Han Lips?

Het Parool ondertekent de tv-recensies in de rubriek Han Lips kijkt tv voortaan met de naam van de auteur. De rubriek blijft uiteraard bestaan, maar het fictieve personage Han Lips is met pensioen.