Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Honderdduizenden ouders krijgen nabetaling kindgebonden budget, tegenvaller voor kabinet van bijna half miljard euro

Systeemfouten bij de Belastingdienst leveren duizenden ouders een meevaller op. Zij krijgen over de afgelopen vijf jaar een nabetaling van het kindgebonden budget. Dit kost het kabinet 445 miljoen euro.

Honderdduizenden ouders krijgen nabetaling kindgebonden budget.Beeld Marcel van den Bergh

Dit schrijft staatssecretaris Tamara van Ark aan de Tweede Kamer. Het kindgebonden budget werd in 2008 geïntroduceerd als een extraatje voor ouders met een laag inkomen. Dit kabinet wil de regeling in 2020 fors uitbreiden. Bij de voorbereiding van de wetswijziging die dat regelt, stuitten Van Ark en haar collega Menno Snel van Financiën op fouten in de uitvoering sinds 2008.

Het blijkt dat ouders die eerst een budget kregen maar later niet meer, omdat hun inkomen te hoog werd, het budget ook niet meer kregen als hun inkomen terugzakte. Dat had volgens de regels wel gemoeten. Het kindgebonden budget had voor hen automatisch moeten ‘herleven’.

Het is niet duidelijk om hoeveel ouders het gaat. ‘Op dit moment’, schrijft Van Ark aan de Kamer, ‘wordt onderzoek gedaan naar de omvang van de groep. Een eerste indicatie laat zien dat het gaat om circa 60 duizend ouders per jaar. (..) Over de hele periode 2008-2019 betreft het circa 300 duizend tot 400 duizend unieke ouders die in enig jaar geen kindgebonden budget hebben ontvangen.’

Het gaat per geval om enkele honderden euro’s. ‘De betreffende ouders hebben vóór 2015 gemiddeld circa 600 euro per jaar niet ontvangen en na 2015 gaat het om gemiddeld circa duizend euro per jaar.’

Vanaf 2013

Het kabinet gaat niet al het niet-uitbetaalde kindgebonden budget uitbetalen. De rechter heeft bepaald dat aanspraken van burgers bij de overheid na vijf jaar vervallen. ‘Het kabinet sluit hierbij aan’, schrijft Van Ark.

Dat betekent dat de Belastingdienst gaat proberen om vanaf 2013 alsnog het kindgebonden budget uit te betalen aan ouders die daar alsnog recht op blijken te hebben. Dat komt ook goed uit, zo blijkt uit de brief, omdat de automatiseringssystemen van de Belastingdienst zijn veranderd waardoor niet verder kan worden teruggekeken dan 2013.

De Belastingdienst krijgt een forse kluif aan de verkeerde uitvoering. ‘In een groot aantal gevallen kan er alsnog een geautomatiseerde beslissing op de niet eerder in behandeling genomen aanvraag afgegeven worden. In een aantal gevallen is nader onderzoek nodig, bijvoorbeeld bij veranderingen in de gezinssituatie zoals scheiden, overlijden, vertrek naar het buitenland of als het recht op kinderbijslag gewijzigd is. Dit wordt de komende tijd in beeld gebracht’, meldt Van Ark.

375 tot 445 miljoen euro

In de brief maakt zij een grove schatting van het bedrag dat het kabinet aan de nabetaling kwijt is. Zij schat het totaal op 375 tot 445 miljoen euro. Over 2013 en 2014 denkt zij 30 tot 40 miljoen extra kwijt te zijn. Dit loopt op naar 80 tot 90 miljoen over 2018 en dit jaar. ‘Het herstelbedrag loopt op met de jaren, doordat er (deels) sprake is van een fout die zich jaarlijks voor nieuwe groepen ouders voordoet èn daarnaast voor sommige ouders over meerdere jaren doorloopt en hersteld moet worden’, schrijft Van Ark. ‘Deze jaarbedragen zijn nog met onzekerheid omgeven.’ 

Dat geldt dus ook het totaalbedrag dat met rente aan de rechthebbende ouders wordt uitbetaald. De ouders moeten nog wel even op hun geld wachten. ‘Momenteel wordt onderzocht hoe de hersteloperatie vorm te geven, wanneer gestart kan worden met herstel en hoeveel tijd en kosten hiermee naar verwachting gemoeid zijn’, aldus de staatssecretaris.