Direct naar artikelinhoud
Déjà vu

Zoek de verschillen: Koninginnedag in Amsterdam door de jaren heen

Amsterdam is altijd in beweging. In de rubriek Déjà vu gaan we terug naar een plek van toen. Deze week: Amsterdam rond Koninginnedag in 1906, 1938 en 1953.

Van Baerlestraat, Johannes Vermeerbuurt, Oud-Zuid, 1953. De grootste militaire parade die ooit in Nederland werd gehouden, vond plaats op Koninginnedag 1953, de verjaardag van koningin Juliana. De stoet was 7,5 kilometer lang en passeerde ook de Van Baerlestraat. Na 1970 waren in Nederland nauwelijks nog parades, door afnemend maatschappelijk draagvlak en hoge kosten.

Museumplein, Oud-Zuid, Koninginnedag, 1906. Tot en met 1948 werd Koninginnedag op 31 augustus gevierd. Tijdens de Koninginnedag van 1906 werd op het Museumplein de luchtballon opgelaten van Katharina ‘Kätchen’ Paulus, de eerste vrouwelijke ballonvaarder uit Duitsland. Na ruim een half uur kwam de luchtballon terecht op een loods aan de Lijnbaansgracht. Beeld Erik Klein Wolterink en Stadsarchief, fotograaf onbekend

Rozenstraat, Centrum, 1938. Voorafgaand aan Koninginnedag op 31 augustus – de verjaardag van Wilhelmina – wordt de hoek van de Rozenstraat en Tweede Laurierdwarsstraat versierd. Wilhelmina vierde dat jaar haar veertigjarig jubileum als koningin.

Déjà vu: bekijk alle afleveringen in ons archief

Van de Prins Hendrikkade in 1951, naar de Nieuwezijds Voorburgwal in 1867 tot de Zuidas in 1981: in de rubriek Déjà vu neemt Het Parool je al meer dan 10 jaar mee naar het Amsterdam van vroeger. Zoek zelf de verschillen: hoe de stad eens was én nu is. Bekijk alle afleveringen in ons archief.

Beeld Stadsarchief en Erik Klein Wolterink