Luister naar

Roetschade in Zwols museum

Nieuws
In het Stedelijk Museum Zwolle ontplofte in de nacht van dinsdag een ontluchtingsinstallatie. Een groot gedeelte van de kunstcollectie is ernstig aangetast, met name door roetdeeltjes.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
dinsdag 17 oktober 2017 om 21:17
Zeven minuten nadat er rook gemeld was bij het Stedelijk Museum Zwolle was de brandweer al ter plaatse. Toch kon het snelle optreden niet voorkomen dat diverse kostbare kunstwerken beschadigd raakten.
Zeven minuten nadat er rook gemeld was bij het Stedelijk Museum Zwolle was de brandweer al ter plaatse. Toch kon het snelle optreden niet voorkomen dat diverse kostbare kunstwerken beschadigd raakten. anp

Zwolle

‘We zijn allemaal zeer aangeslagen en erg geschrokken’, vertelt directeur Benjamin Koolstra. Op dinsdagnacht, om twaalf over twaalf, kwam er een rookmelding binnen. ‘Zeven minuten daarna was de brandweer er al.’ Ook museummedewerkers die in de buurt van de locatie wonen, de Melkmarkt, waren vrijwel onmiddellijk ter plaatse.

Hoewel geen van de kunstwerken verbrand is, kon het snelle optreden niet voorkomen dat veel museumstukken zijn aangetast door roetdeeltjes en een doordringende brandgeur. Koolstra: ‘Schilderijen, wandbespanningen, er is van alles getroffen. Ze zullen stuk voor stuk geanalyseerd moeten worden op schade.’

De directeur verwacht dat het mogelijk is alle aangetaste kunstwerken te restaureren, al is hij daar niet zeker van: ‘Dit is een uitspraak op basis van wat ik met het blote oog gezien heb.’ Schade-experts, de brandweer en een verzekeringsmaatschappij doen verder onderzoek.

De financiële schade is momenteel nog moeilijk te becijferen, denkt Koolstra: ‘Maar die is uit te drukken in tonnen.’

zwarte bende

Het Stedelijk Museum Zwolle bestaat uit een zestiende-eeuws pand, het Drostenhuis, en een nieuwbouwgedeelte uit 1997. De brand begon in het eeuwenoude gedeelte, met de explosie van een ontluchtingsi­nstallatie. Daarop volgde veel rookontwikkeling.

Directeur Koolstra heeft de beveiligingsbeelden inmiddels bekeken. ‘Het lijkt erop dat de ontploffing de oorzaak is geweest’, zegt hij, ‘maar ook daarnaar wordt nog verder onderzoek gedaan.’

Hij omschrijft de staat van het Drostenhuis als ‘één zwarte, stinkende bende’.

Ook in het nieuwbouwgedeelte hangt volgens de directeur een indringende geur. Bovendien is er sprake van roetvorming, al is die minder goed zichtbaar.

Het museum is sinds dinsdag gesloten. Dat blijft voorlopig zo.

toekomstplannen

Voorafgaand aan de brand, op maandagavond, werd in het gemeentehuis van Zwolle nog gedebatteerd over de toekomst van het Stedelijk Museum. Per 1 januari beëindigt de gemeente de jaarlijkse subsidie aan het museum. Een nieuwe organisatie, de Stichting Allemaal Zwolle, neemt de taken van het museum vanaf 2018 grotendeels over en is dan verantwoordelijk voor het delen van het cultuurhistorische verhaal van de stad. De gebouwen van het Stedelijk Museum worden eigendom van de gemeente. Koolstra: ‘We hopen 1 januari zo veel mogelijk hersteld te hebben. De gemeente is dinsdag al naar de schade komen kijken. De overdracht gaat in goed overleg. Nu eerst maar eens de balans opmaken.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'