Luister naar

‘Zijn hand greep in de auto mijn knie’

Nieuws
Vier vrouwen op de redactie van nieuwsplatform Dag6 hebben er allemaal ervaring mee: lastiggevallen worden door een man.
Tirza van der Graaf
dinsdag 17 oktober 2017 om 20:10
‘Zijn hand greep in de auto mijn knie’
‘Zijn hand greep in de auto mijn knie’ iStock / Alex Linch

De Franse journaliste Sandra Muller heeft via Twitter andere vrouwen opgeroepen mannen ‘aan te geven’. Via de hashtag #balancetonporc (verlink je varken) stroomden er vijftigduizend tweets binnen. De vrouwen durfden niet allemaal openlijk de naam van hun belager te noemen.

Muller startte deze actie naar aanleiding van het schandaal rondom Harvey Weinstein, de machtige producent van Hollywoodfilms die allerlei vrouwen (vooral actrices) dwong tot seksuele handelingen.

Ook in Nederland wordt veel getwitterd, met de hashtag #metoo. Hoe zit het bij ons met seksueel geweld?

De cijfers liegen er niet om. Volgens Atria (Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis) is driekwart van de vrouwen (73 procent) ooit seksueel geïntimideerd. En 45 procent heeft ooit fysiek of seksueel geweld meegemaakt.

Achter deze cijfers gaan veel grote en kleine verhalen schuil. Vorige week hadden we met z’n vieren een discussie, ook naar aanleiding van de vermissing van Anne Faber. Wat bleek? Allemaal herinneren we ons een situatie – de ene groter dan de andere – waarin we werden lastiggevallen door een man.

Seksuele intimidatie gaat niet alleen over aanranding of verkrachting. Het is ook die ene vervelende opmerking of hand op je schouder die je daar liever niet hebt. Veel situaties dus waarmee je in je alledaagse leven te maken kunt krijgen. <

‘Het is veel te normaal’

naam:Femmeke

leeftijd: 28 jaar

‘Koningsnacht, de vrijmarkt. Ik houd een jurkje omhoog om te kijken of het me een beetje staat. ‘Staat je echt mooi meisje, meisje, je bent echt een mooi meisje’, zegt een jongen, terwijl hij zichzelf tegen me aandrukt. Ik kijk hem verstoord aan en draai me van hem af. Dat kan hij niet hebben. ‘Kutwijf’, roept hij en hij loopt weg. Razend loop ik hem achterna. ‘Doe effe normaal man!’ Hij kijkt achterom, één en al verbazing. Het is toch heel normaal wat hij deed?

Dat is het ook. Op mijn vijftiende ben ik ‘arrogant’ omdat ik niet vriendelijk glimlach naar jongens die ‘complimenten’ naar me schreeuwen. Op mijn twintigste rijdt een vreemde tegen me aan op de dansvloer. Op mijn 22e staart een man die me een lift geeft, naar mij in plaats van naar het verkeer. Zijn hand grijpt mijn knie in plaats van de versnellingspook. Op een christelijk festival waarschuwt een vreemde man dat het decolleté van mijn jurk te diep is.

Ik zou willen dat jij geschokt bent als je dit leest. Maar jij vindt het waarschijnlijk ook normaal.

Ik strijd, schrijf en spreek voor een wereld waarin dit elk jaar minder normaal wordt.’

‘Alsof er niets gebeurd was’

naam:Adriënne

leeftijd:35 jaar

‘Toen ik studeerde, reisde ik met een hulporganisatie naar Albanië. Tijdens een gezellige avond met de groep in een restaurant, ging ik nietsvermoedend op zoek naar het toilet. Onze Albanese reisleider kwam me achterna, maakte ongepaste opmerkingen en werkte mij tegen de muur.

Net toen ik me realiseerde dat ik geen kant op kon, kwam een andere reisgenoot naar het gangetje om poolshoogte te nemen.

De reisleider stapte opzij, deed alsof er niets aan de hand was en liet ons in shock achter.

Ik maakte mezelf wijs: er is niets ‘gebeurd’. Maar het heeft zeker sporen nagelaten.

Vanaf nu was mijn devies: dit wil ik snel vergeten, maar het gaat me niet weer overkomen. Het was uit met mijn ‘naïeve’ gedrag.

Ik heb een persoonlijk alarm in mijn tas gehad. Ook loop ik met mijn telefoon en sleutel in de hand als ik ‘s avonds laat nog alleen op straat ben.

Ik ben niet bang, maar kijk wel altijd om me heen.’

‘Een verlammende angst’

naam:Tirza

leeftijd:24 jaar

‘Ik zal een jaar of dertien geweest zijn, toen een jongen van het personeel van de Franse camping bij de pingpongtafel aan mij vroeg of ik mee wilde naar zijn caravan. Toen moest ik daar samen met mijn vriendinnetje vooral heel erg om giechelen. Nog steeds, maar een beetje bizar was het natuurlijk wel.

Iets korter geleden ben ik een keer heel bang geweest.

Een paar jaar geleden fietste ik in mijn eentje naar huis. In een van de straten voor mijn huis stond een man bij zijn fiets. Hij zat zo van een afstandje naar mij te kijken en toen ik voorbij fietste, dacht ik nog: hij lijkt wel dronken. Hij maakte opmerkingen, gebaren. Toen ik hem passeerde en over mijn schouder keek, stapte hij op zijn fiets en maakte aanstalten om achter me aan te komen. Een verlammende angst overviel me en ik sprintte als een gek naar huis. Direct belde ik mijn vriend huilend op.

Later dacht ik: hij was toch veel langzamer dan ik, dus er zou niks gebeurd zijn. Maar hoe dan ook was ik ontzettend bang en ik droom er soms nog van.’

‘Ik gaf hem een klap en hij lachte’

naam:Jorinde

leeftijd:19 jaar

‘Ik ging op mijn veertiende voor het eerst naar een tienerdisco. Tijdens het dansen werd ik in mijn billen geknepen. Toen ik me omdraaide, zag ik een jongen staan met een enorme grijns op zijn gezicht. Hoewel mijn moeder mij altijd had geleerd zo iemand een klap te verkopen, schrok ik er zo van, dat ik verstijfde en snel ben doorgelopen.

Op mijn zeventiende gebeurde het weer. Dit keer gaf ik wel een klap, maar ik kwam met mijn 1,60 meter niet hoger dan zijn borst en hij begon vervolgens te lachen. Een vriend van me liep achter mij en zag het gebeuren; hij pakte de jongen bij z’n shirt en zei dat hij normaal moest doen. Pas toen was die stil.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.