Luister naar

Sandd gaat briefpost bezorgen

Nieuws
Postbedrijf Sandd gaat naast pakketjes en zakelijke post ook particuliere briefpost bezorgen. Daarmee is PostNL niet langer het enige bedrijf in Nederland dat deze dienst aanbiedt.
Arjan van der Linden
dinsdag 17 oktober 2017 om 03:00

Apeldoorn

Sinds de invoering van de Postwet 2009 heeft ieder postbedrijf de mogelijkheid om briefpost zoals verjaardagskaartjes, liefdesbrieven en uitnodigingen te bezorgen. Toch is er nog nooit een bedrijf geweest dat zich daaraan heeft gewaagd. Dat komt omdat PostNL de uitvoerder is van de Universele Postdienst (UPD). PostNL krijgt geld van de overheid om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland vijf dagen per week de post op de mat krijgt die de dag daarvoor op de bus is gedaan. Dat geld komt uit de verkoop van postzegels. De minister van Economische Zaken bepaalt welk bedrijf de UPD uit mag voeren.

overname

In november vorig jaar stuurde Sandd een brief naar de minister met het verzoek de UPD over te nemen. Sandd is vooralsnog de enige partij die dat ooit heeft geprobeerd. Andere bedrijven zijn daar simpelweg te klein voor, vanwege de strenge voorwaarden die de overheid stelt. Om aan deze voorwaarden te kunnen voldoen is zowel een landelijk bezorgnetwerk als een groot sorteersysteem nodig. Of het verzoek van Sandd ingewilligd gaat worden, is vooralsnog onduidelijk.

Sandd kiest er nu voor om buiten de UPD om particuliere briefpost aan te bieden. Daardoor zijn ze niet gebonden aan de strenge regels van de overheid, maar krijgen ze ook geen geld vanuit de postzegelverkoop. Sandd gaat daarom eigen postzegels verkopen. Die postzegels gaan zestig cent per stuk kosten. Ze zijn daarmee een stuk goedkoper dan de zegels van PostNL, die nu nog 78 en vanaf januari 83 cent kosten.

Keerzijde is wel dat Sandd maar op twee dagen per week (dinsdag en donderdag) briefpost gaat bezorgen, en dat die post niet gegarandeerd de volgende dag in de bus ligt, maar pas na 72 uur. Ook moet de post ingeleverd worden bij één van de slechts duizend ‘Sandd-postpunten’ die er moeten komen, terwijl PostNL ongeveer zeventienduizend postbussen heeft.

‘Het is dan ook een andere dienst dan die wij leveren’, reageert Tahira Limon, woordvoerder van PostNL. ‘Het staat iedereen vrij om een postzegel op de markt te brengen.’

Sandd blijft nog steeds in de race voor de uitvoering van de UPD. De nog te benoemen nieuwe minister van Economische Zaken moet daar een besluit over gaan nemen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'