Luister naar

Onafhankelijk Catalonië heeft geen kans van slagen

Nieuws
Catalonië zal nooit onafhankelijk worden. Spanje is nu eenmaal geen land van compromissen.
Herman Veenhof Herman Veenhof
dinsdag 17 oktober 2017 om 20:01
Bij een betoging in Barcelona tegen het opsluiten van leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging draagt een vrouw een estelada, een vlag die de onafhankelijkheid van Catalonië symboliseert.
Bij een betoging in Barcelona tegen het opsluiten van leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging draagt een vrouw een estelada, een vlag die de onafhankelijkheid van Catalonië symboliseert. ap / Manu Fernandez

Barcelona

Dinsdag leek de patstelling tussen Spanje en Catalonië compleet. Het Spaanse Constitutionele Hof bepaalde dat de wetgeving achter het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië nietig was. Maar de Catalaanse leider Carles Puigdemont stelde dat hij niet zou reageren op het ultimatum dat de Spaanse premier Mariano Rajoy hem maandag stelde: voor donderdag 10.00 uur ’s morgens ja of nee zeggen op de vraag of Catalonië zich onafhankelijk verklaarde.

In een door Spanje verboden referendum stemde negentig procent van ongeveer de helft van de Catalanen op 1 oktober voor zelfstandigheid. De Catalaanse regiopresident Carles Puigdemont tekende op 10 oktober een onafhankelijkheidsverklaring, maar publiceerde die niet en krabbelde vervolgens terug. Hij wil praten en onderhandelen met de Spaanse regering.

De kans bestaat dat de Spaanse regering artikel 155 van de grondwet inroept, het zelfbestuur van Catalonië opschort en de regio onder curatele stelt.

Er zijn minimaal vier redenen waarom de strijd voor zelfstandigheid die momenteel in de Spaanse deelrepubliek Catalonië wordt gevoerd, tot mislukken is gedoemd. Om in voetbaltermen te spreken: Barcelona gaat deze wedstrijd verliezen, niemand kan winnen van Atletico en Real Madrid tegelijk.

sterke staat

Spanje is een sterke staat die nooit meer dan autonomie zal toestaan aan de deelrepublieken en dat desnoods met bestuurlijke dwang en politieel geweld zal verhinderen. En Spanje is nu eenmaal geen land van compromissen. Eeuwenlang had het wereldrijk een autocratisch, centralistisch, niet eens delegerend vorst, met Filips II als voor Nederlanders gedenkwaardig voorbeeld. Daarna waren er fascistische regimes of burgeroorlogen. En decennialang werd het land zelfs na de ontmanteling van de dictatuur van generalissimo Franco bestuurd door kabinetten die vanuit een partij werden gevuld, de conservatieve of socialistische. Coalitievorming, echte invloed van een verdeeld parlement; het is voor de eenheidsstaat Spanje allemaal nog gloednieuw.

Europese Unie

In de Europese Unie bestaat zowel bij de lidstaten als in Brussel geen draagvlak voor het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid. Dat bleek deze maand twee keer heel duidelijk. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, vindt het niet aantrekkelijk dat ‘de Europese Unie over vijftien jaar bestaat uit 98 staten’, zei hij vrijdag tijdens een rede aan de Universiteit van Luxemburg. ‘Het is al aardig ingewikkeld met 28 staten.’ Negen dagen ervoor spraken ook Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, en veel fractieleiders in het Europees Parlement zich uit tegen het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid. Hun gemeenschappelijke angst betreft het gevaar van precedentwerking. Alleen al de Basken zouden Catalonië als springplank kunnen gebruiken.

bedrijven

De bedrijven in Catalonië stemmen momenteel met de voeten; al ruim zeshonderd ondernemingen hebben hun zetels verplaatst naar vestigingsplaatsen buiten het Catalaanse grondgebied. En de verdeeldheid onder de inwoners van Catalonië is groot. Slechts een kleine groep was bij het illegale referendum voor afscheiding van Spanje, nadat op 21 september bij demonstraties 844 gewonden waren gevallen.

Catalonië blijft wat het is: een deelrepubliek van de staat Spanje. Het ligt in het noordoosten, meet driekwart van de oppervlakte van Nederland en telt 7,6 miljoen inwoners. De Catalaanse taal wijkt af van het Spaans en wordt door het regiobestuur enorm gepromoot. Maar nu is er in twee weken zo veel olie op het vuur gegooid dat zowel staat als deelstaat verliezen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.