Een op de vijf jonge bromfietsers betrokken bij ernstig ongeval

© ATV

Het afgelopen jaar is één op de vijf jonge bromfietsers bij de dokter of in het ziekenhuis beland door een verkeersongeval. Dat zegt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) donderdag, op basis van een grote jongerenbevraging.

mtm
Bron: BELGA

Om mensen die het rijbewijs voor bromfiets, speedpedelec en brommobiel willen halen, beter voor te bereiden op het verkeer, lanceert de VSV het gratis leerplatform mijnrijbewijsAM.be.

Uit de jongerenbevraging blijkt dat bromfietsers een kwetsbare groep zijn in het verkeer. 4 procent van de jongeren geeft aan met de bromfiets naar school te gaan. Weliswaar geeft 21 procent aan het afgelopen jaar betrokken te zijn geweest bij een ongeval, dat een bezoek aan de dokter of het ziekenhuis tot gevolg had.

Wie met een bromfiets, speedpedelec of brommobiel wil rijden, moet het rijbewijs AM halen als die niet over een B-rijbewijs beschikt. Voor zulke voertuigen gelden immers enkele heel specifieke regels die niet van toepassing zijn op andere voertuigen, zoals de plaats ​op de weg. “Soms moeten ze op het fietspad en soms op de rijweg”, zegt de VSV. Jaarlijks halen zowat 4.000 mensen in Vlaanderen hun rijbewijs AM. 

Het leerplatform dat VSV lanceert, moet de doelgroep maximaal voorbereiden op dat rijbewijs. Het platform is ook bestemd voor iedereen die de regels nog eens wil opfrissen. Op het platform kunnen ze een proefexamen afleggen voor de bromfiets, speedpedelec of brommobiel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen