Troost voor Club Brugge: Belgisch coëfficiëntenrecord én waarschijnlijk in pot 2 (!) bij Champions League-kwalificatie

© BELGA

Het sprookje is uit: Club Brugge speelt géén finale van de Conference League. Maar het tweede opeenvolgende sterke Europese jaar van blauw-zwart legt de club geen windeieren.

Club Brugge heeft een fikse sprong gemaakt op de clubranking van de Europese voetbalbond UEFA, van plaats 30 naar plaats 25. Dat is vooral interessant mocht blauw-zwart via de reguliere competitie alsnog de Champions League halen. Die gaat dit najaar van start in een vernieuwde versie, waarbij tegenstanders zullen uitgeloot worden uit vier potten van elk negen teams.

Alleen zullen daarbij een aantal markante afwezigen zijn. Manchester United, Chelsea, Porto, Ajax, Sevilla, Villarreal, Napoli en Conference League-winnaar van vorig seizoen West Ham zullen zich niet via de competitie weten te plaatsen voor Champions League-voetbal. Al die teams staan voor Club Brugge in de clubranking, die gebruikt wordt voor de potindeling bij de loting.

© BELGA

Indien blauw-zwart zich de volgende weken nog kan plaatsen voor de Champions League, zou het daar dus waarschijnlijk in pot 2 terechtkomen, aan de zijde van teams als Benfica of Arsenal. Het zou de eerste keer zijn deze eeuw dat een Belgische Champions League-deelnemer niet in pot 3 of pot 4 uitgeloot wordt. Daardoor zou Club Brugge - op papier - twee zwakkere tegenstanders voorgeschoteld krijgen en slechts één sterker team.

Belgisch coëfficiëntenrecord

Het gelijkspel van Club Brugge woensdagavond tegen Fiorentina leverde ons land op de valreep nog 0.200 coëfficiëntpunten op. Wie het kleine niet eert… Vorig seizoen verzamelden onze clubs 14.200 coëfficiëntpunten, nu klokken we af op 14.400, een minimale verbetering van het record. Enkel de traditionele topcompetities (Italië, Duitsland, Engeland, Spanje en Frankrijk) kunnen hogere scores voorleggen.

De finales moeten nog afgewerkt worden, maar we kunnen nu al zeggen dat België zeker is van de achtste plaats op de UEFA-ranking. Die geeft in het seizoen 2025-2026 recht op twee Champions League-tickets (één rechtstreeks, één via voorrondes), twee Europa League-plaatsen (beide via voorrondes) en een Conference League-ticket.

Voor Club was de Conference League een prachtig sportief avontuur, maar financieel zijn het geen vetpotten. Blauw-zwart klopt af op een dikke elf miljoen euro aan inkomsten. Het verschil met de Champions League vorig seizoen is groot: toen mocht Club in totaal een kleine vijftig miljoen euro bijschrijven. (wic, pjc)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen