AfD-politici aangevallen bij deelstaatparlement in Stuttgart

Nieuws
Twee politici van de rechtse partij Alternative für Deutschland zijn in Stuttgart aangevallen. De slachtoffers werden volgens de politie ‘verbaal en vervolgens ook fysiek’ aangevallen, en raakten lichtgewond. In Duitsland is momenteel veel te doen om de veiligheid van politici.
anp
donderdag 9 mei 2024 om 11:14
Afbeelding
beeld anp

Het voorval deed zich in Stuttgart voor bij het deelstaatparlement. De AfD’ers, die lid zijn van dat parlement, bemensten een informatiekraampje. De belagers gingen daar eerst voor staan met een spandoek, en hebben de parlementariërs volgens de politie uiteindelijk fysiek belaagd. Twee vrouwen van 19 en 23 jaar zijn aangehouden, een vrouw van in de 20 en een man van begin 20 worden nog gezocht.

De afgelopen weken zijn meerdere Duitse politici gewond geraakt bij aanvallen. De sociaaldemocratische Europarlementariër Matthias Ecke raakte vorige week ernstig gewond. Dinsdag werd zijn partijgenoot Franziska Giffey in de rug aangevallen, waarop zij ook behandeld moest worden in het ziekenhuis. Diezelfde dag werd kandidaat-raadslid Yvonne Mosler van de Groenen belaagd, bedreigd en bespuugd.

Bondskanselier Olaf Scholz heeft de aanvallen op politici woensdag ‘schandalig en laf’ genoemd. Er gaan in de Duitse politiek stemmen op om dit soort aanvallen strenger te bestraffen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leider Iran kondigt rouwperiode aan en kiest interim-president

De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft vijf dagen van nationale rouw aangekondigd na de dood van president Ebrahim Raisi. Ook heeft hij zijn condoleances overgebracht aan het Iraanse volk en een tijdelijke opvolger voor Raisi aangewezen.

Afbeelding

Kamerleden rouwen niet om dood van 'de slager van Teheran'

Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime.

Afbeelding

Poetin prijst omgekomen Iraanse president Raisi

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de overleden Iraanse president Ebrahim Raisi een 'bijdrage van onschatbare waarde' heeft geleverd aan de betrekkingen tussen hun landen.

Afbeelding

Code geel om onweer op pinkstermaandag, ook dinsdag hevige buien

Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien die maandagmiddag in het noorden en westen van het land kunnen leiden tot wateroverlast. Volgens het weerinstituut kan er maandag plaatselijk veel regen vallen in korte tijd en kunnen de buien gepaard gaan met hagelstenen tot 1 centimeter g..

Afbeelding

Israëlische functionaris: Israël niet betrokken bij dood Raisi

Israël was niet betrokken bij de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, zegt een Israëlische functionaris tegen persbureau Reuters. 'Wij waren het niet', aldus de bron, die niet met naam genoemd wil worden.

Afbeelding

Aandeel Ryanair omlaag op beurs in rustige pinkstersessie

Ryanair was op tweede pinksterdag een van de verliezers op de beurs in Dublin. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel 0,5 procent lager, ondanks dat de maatschappij afgelopen boekjaar een recordwinst boekte en de passagiersaantallen flink zag stijgen.