© AP

“Elke route heeft zijn voor -en nadelen”: Nederlandse topschaatster Jutta Leerdam trekt dan toch niet naar team van Bart Swings

Jutta Leerdam zal dan toch niet de sponsorkleuren van het bescheiden Team IKO dragen. Dat heeft de 25-jarige Nederlandse schaatser via een lange boodschap op Instagram.

Marnix Taes

Leerdam kwam vanaf het voorjaar van 2022 uit voor Jumbo-Visma en werd meteen wereldkampioen op haar geliefkoosde 1000 meter en Europees kampioene op de sprintvierkamp. In januari werd ze nogmaals Europees kampioene op de kilometer, maar hetzelfde niveau haalde Leerdam zelden of nooit. Bovendien zou ze een lucratieve contractverlenging van de geel-zwarte formatie hebben afgeslagen, waardoor schaatsbaas Sven Kramer eigenhandig de stekker uit de onderhandelingen trok. Haar contract bij Jumbo-Visma liep dan ook af op 1 april 2024.

Het bescheiden Team IKO leek Leerdam deze week binnen te hengelen, waardoor ze ploegmate werd van olympisch kampioen Bart Swings. De partner van influencer en professioneel bokser Jake Paul ging samen met Joy Beune, dé schaatssensatie van het afgelopen seizoen, een dream team vormen. Maar zo ver komt het dus niet.

”Ik heb de afgelopen twee maanden veel getwijfeld, afgewogen en geprobeerd in bepaalde structuren te passen”, vertelt Leerdam op Instagram. “Deze week stond ik op het punt om te kiezen, het was 50/50. Elke route heeft zijn voor -en nadelen. Elke mogelijke route binnen de schaatswereld vergeleek ik met een individuele route. Een route met mensen waar ik in geloof is iets wat ik niet kan loslaten.”

© Getty Images

“De media brachten al dat ik bij team IKO zou aansluiten”, gaat de Nederlandse verder. “Daar waren we ook dichtbij. Daarom ook echt alle liefde en respect naar team IKO, die hebben meegedacht om mij in hun structuur te laten passen. Toch, onderaan de streep nam het uiteindelijk meer van mij dan wat ik terug kreeg. En dat is voor beide partijen oké.”

Leerdam gaat dus solo verder. “Uiteindelijk is deze sporttechnische route voor mij het beste in dit pre-olympische seizoen. Ik wil leren, investeren en terug naar waar ik vandaan kom. Keihard werken en uit m’n comfort-zone. Lukt dat niet, dan heb ik wel mijn gevoel gevolgd en kijk ik als ik hopelijk heel oud mag worden terug op een carrière, waar ik trots op ben. En dat is voor mij het meest waardevolle.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

dfdqsfsdf

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer