Luister naar

Zonnepark mag al met tijdelijke vergunning

Nieuws
De aanleg van zonneparken wordt gemakkelijker doordat alleen een tijdelijke vergunning nodig is. Dat geldt zelfs voor de aanleg van een zonnepark van tientallen hectares. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
Marc van den Eerenbeemt redactie vk
dinsdag 15 mei 2018 om 03:00
Een zogenaamde kruimelvergunning mag ook worden afgegeven voor ‘ander gebruik van gronden voor een maximumtermijn van tien jaar’. Onder ‘ander gebruik’ valt nu ook een groot zonnepark.
Een zogenaamde kruimelvergunning mag ook worden afgegeven voor ‘ander gebruik van gronden voor een maximumtermijn van tien jaar’. Onder ‘ander gebruik’ valt nu ook een groot zonnepark. ap

Coevorden

Op basis van een vergunning voor maximaal tien jaar heeft de Raad van State de bouw goedgekeurd van een zonnepark in Drenthe, dat zo’n 25 jaar moet blijven staan. Met dezelfde tijdelijke vergunning kon ook een subsidie van 12,9 miljoen euro worden aangevraagd.

De tijdelijke vergunning voor zonnepark De Watering in Coevorden werd in februari nog vernietigd door de rechtbank Noord-Nederland. Een buurman had bezwaar aangetekend tegen het project van de bedrijven Solarfields en Ecotec. Volgens de rechters was het niet aannemelijk dat het zonnepark na de vergunningstermijn ‘kan en zal’ verdwijnen. Tien jaar is immers te kort om de geïnvesteerde miljoenen terug te verdienen. Ook gaven de initiatiefnemers en de gemeente Coevorden onomwonden aan dat het park na tien jaar gewoon zal blijven staan.

creatief gebruik

De Raad van State gaat echter niet mee in de eis dat het zonnepark na tien jaar ‘kan en zal’ verdwijnen. Voor een tijdelijke vergunning is het voor de hoogste bestuursrechter voldoende dat het park ‘kan’ verdwijnen. Stellages met zonnepanelen kunnen vrij eenvoudig worden verplaatst.

In Coevorden werd creatief gebruik gemaakt van een uitzonderingslijstje in een bijlage van het Besluit Omgevingsrecht. In een beperkt aantal gevallen is het mogelijk om voor initiatieven die in strijd zijn met een bestemmingsplan toch toestemming te geven. Het gaat hierbij meestal om kleinschalige ingrepen zoals een dakkapel of bewoning van een vakantiehuis. Zo’n ‘kruimelvergunning’ mag ook worden afgegeven voor ‘ander gebruik van gronden voor een maximumtermijn van tien jaar’. Onder ‘ander gebruik’ valt nu dus ook een groot zonnepark. Voor het verlenen van een kruimelvergunning hoeft een gemeentebestuur geen toestemming te vragen aan de gemeenteraad. Ook is de inspraak van omwonenden beperkt. De procedure kost niet meer dan twee tot vier maanden. De procedure voor een definitieve vergunning duurt minimaal een half jaar, maar meestal langer.

Volgens juristen is de uitspraak goed nieuws voor bedrijven die zonneparken ontwikkelen. Advocaat Jasper Molenaar denkt dat de Raad met die soepele opstelling ‘op zijn manier een bijdrage levert aan de energietransitie’. Met een kruimelvergunning kan op een ‘hele waslijst’ aan onderzoek worden bespaard. Daarbij gaat het om diepgaand onderzoek naar archeologische resten, beschermde diersoorten en ruimtelijke inpassing.

‘Deze uitspraak van de Raad van State helpt de verduurzaming wel een stukje verder’, beaamt hoogleraar bouwrecht Arjan Bregman. De burger die bezwaar wil maken tegen de vergunning staat volgens hem niet buitenspel: ‘Er is nog steeds de mogelijkheid tot bezwaar en beroep en dus voldoende rechtsbescherming.’

minder kostbaar

De voorbereidingen voor het zonnepark in Coevorden begonnen zo’n vijf jaar geleden. Een tijdelijke vergunning is logisch, zegt verantwoordelijk wethouder Jeroen Huizing (CDA) van Coevorden.

‘De procedure is minder kostbaar en de ontwikkelaar kan eerder subsidie aanvragen. Dat is ook voor de gemeente die wil verduurzamen een voordeel’, stelt Huizing.

Eric van den Broek van initiatiefnemer Ecotec noemt de kruimelprocedure ‘gewoon praktisch’, maar ook zakelijk van belang. ‘Je doorloopt anders een heel lange procedure.’

Bij de Rijksdienst voor Ondernemingen (RVO) is de tijdelijke vergunning niet populair meer, onder meer uit angst dat geld wordt gereserveerd voor projecten die toch niet doorgaan. De dienst verdeelt jaarlijks meer dan 10 miljard euro aan sub­sidie voor duurzame energieopwekking.

Aan het park in Coevorden werd ruim een jaar geleden 12,9 miljoen euro toegezegd, boven op de ongeveer 1,5 miljoen euro van de deelnemende bedrijven. ‘In dit geval heeft de aanvrager aannemelijk gemaakt dat hij alsnog een permanente vergunning zal aanvragen’, meldt een woordvoerder.

De gemeente Coevorden en de betrokken bedrijven hebben inmiddels afgesproken met de aanleg van het park te wachten op die permanente vergunning. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.