Ontslag dreigt voor 4 politiemensen Amsterdam om WhatsAppgroep

Nieuws
De politie Amsterdam heeft vier medewerkers strafontslag aangezegd omdat ze hebben deelgenomen aan een WhatsAppgroep waar grensoverschrijdende en discriminerende teksten werden gedeeld. Zes anderen uit de groep hangt voorwaardelijk ontslag boven het hoofd plus een 'leertraject rondom gedrag en integriteit'. Het elfde lid van de groep krijgt een berisping.
anp
vrijdag 3 mei 2024 om 08:29
Afbeelding
beeld anp

De medewerkers hebben twee weken de tijd om te reageren. Daarom zijn de voorgenomen straffen nog niet definitief, aldus de Amsterdamse politie.

"Met hun gedrag hebben deze medewerkers niet alleen het vertrouwen in de politie geschaad, maar ook dat van hun eigen collega's. Dat doet pijn en vraagt om het nemen van verantwoordelijkheid als eenheid", zegt korpschef Frank Paauw. Wat in de appgroepen werd gedeeld was "absoluut niet verenigbaar met het uitoefenen van een functie bij de politie".

Onderzoeken

De WhatsApp-conversaties kwamen aan het licht in twee afzonderlijke strafrechtelijke onderzoeken. Daarop volgden disciplinaire onderzoeken naar de groepen en de betrokkenheid van politiemedewerkers. Van de politie-eenheid Amsterdam werd één medewerker vervolgens geschorst, negen anderen werden buiten functie gesteld en één medewerker kreeg aangepast werk.

Bij een van de groepen waren ook een medewerker van het Politiedienstencentrum en een medewerker van de Eenheid Rotterdam betrokken. Ook deze eenheden stelden de medewerkers buiten functie. Zij hebben nu voorwaardelijk strafontslag met proeftijden aangezegd gekregen en moeten ook een leertraject volgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Witte Huis: Iraanse president Raisi had bloed aan zijn handen

De zondag bij een helikoptercrash omgekomen Iraanse president Ebrahim Raisi had 'bloed aan zijn handen', omdat hij extremistische groeperingen in de regio steunde. Dat zei de Witte Huis-woordvoerder op het gebied van nationale veiligheid John Kirby.

Afbeelding

Iran houdt verkiezingen op 28 juni voor opvolger dode Raisi

Iran houdt op 28 juni nieuwe presidentsverkiezingen, melden staatsmedia. De verkiezingen zijn noodzakelijk na de dood van president Ebrahim Raisi en zijn gevolg bij een helikoptercrash.

Afbeelding

Organisatie Roparun kijkt terug op 'onvergetelijke' 33e editie

De organisatie van de jaarlijkse Roparun kijkt terug op een 'onvergetelijke' editie. Alle lopers van de 210 teams die meededen aan de estafetteloop voor goede doelen kwamen maandag over de finish op de Coolsingel in Rotterdam.

Afbeelding

Regering Sint-Maarten verliest meerderheid na 17 dagen

Zeventien dagen na de beëdiging van een nieuwe regering op Sint-Maarten, heeft de coalitie haar meerderheid in het parlement alweer verloren.

Afbeelding

Ex-fixer Cohen bekent in rechtszaal Trump te hebben bestolen

Donald Trumps voormalige fixer Michael Cohen heeft in de rechtszaal bekend dat hij geld heeft gestolen van het bedrijf van de voormalige Amerikaanse president. Cohen is een belangrijke getuige van de aanklagers in het zwijggeldproces waarin Trump is verwikkeld.

Afbeelding

Netanyahu: besluit ICC-aanklager absurd en vorm van antisemitisme

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt het besluit van de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) om een arrestatiebevel tegen hem en defensieminister Yoav Gallant te vragen 'absurd' en een vorm van 'nieuw antisemitisme', zo schrijft de Israëlische krant Haaretz.