Direct naar artikelinhoud

Nederland op EU-top onder druk om meer geld af te dragen

Nederland en andere nettobetalers in de Europese Unie komen onder zware druk te staan om meer geld aan de EU af te dragen. Overleg tussen de Europese regeringsleiders vrijdagmiddag maakte duidelijk dat een meerderheid een hoger EU-budget wil. Premier Rutte beloofde er alles aan te doen om een hogere bijdrage van Nederland te voorkomen.

Mark Rutte spreekt op de speciale EU-top over de nieuwe meerjarenbegroting in Brussel.Beeld afp

Rutte vestigt zijn hoop op bondskanselier Merkel. Duitsland is de grootste financier van de EU. In het nieuwe Duitse coalitieakkoord staat dat de EU-begroting omhoog moet en dat Duitsland bereid is daarvoor extra te betalen. Vrijdag hield Merkel zich echter op de vlakte hierover. Duitse steun voor een zuiniger lijn maakt de kans groter dat Rutte zijn belofte kan waarmaken.

De speciale EU-top vrijdag was de aftrap van de discussie over de nieuwe meerjarenbegroting (2021-2027) van de EU. Diplomaten en EU-ambtenaren voorspellen 'harde en bloedige' onderhandelingen die zeker een jaar duren. De leiders maakten duidelijk wat hun inzet is en welke rode lijnen ze hebben. De posities zijn een boodschap voor de Europese Commissie die begin mei met een eerste voorstel komt voor de meerjarenbegroting. De huidige (2014-2020) is goed voor ruim 1.000 miljard euro.

Zuinige lijn

Rutte noemde het 'heel goed om de Nederlandse positie duidelijk neer te zetten'. Het kabinet vindt dat een kleinere EU (Groot-Brittannië verlaat de Unie op 30 maart 2019) een lager budget rechtvaardigt. Nieuwe taken voor de EU (bewaking Europese buitengrenzen, Europees defensiefonds) en het gat in de EU-begroting door het vertrek van nettobetaler Groot-Brittannië, worden als het aan Rutte ligt gedekt uit besparingen op het landbouwbeleid en de EU-steun voor armere regio's.

Alleen Oostenrijk, Denemarken en Zweden zitten op dezelfde zuinige lijn als Nederland. 'Voor nieuwe taken steeds meer geld vragen, is de verkeerde weg. Dat werkt niet', aldus de Oostenrijkse kanselier Kurz. Volgens voorzitter Juncker van de Europese Commissie lieten echter vijftien leiders nu al weten dat ze instemmen met een hogere contributie van hun land aan de EU-begroting. Ook volgens EU-president Tusk 'zijn vele bereid meer te betalen'. Rutte toonde zich niet onder indruk. 'Ik heb afgelopen zeven tot acht jaar zo vaak lastige conflicten in Brussel proberen uit te vechten. Soms lukt het.'

Twitter bericht wordt geladen...

EU-subsidies

De animo om serieus te snijden in de landbouw- en regio-uitgaven (samen goed voor bijna driekwart van de EU-uitgaven) was niet groot bij de meeste leiders. Niettemin acht Juncker bescheiden ingrepen noodzakelijk om geld vrij te maken voor nieuwe taken voor de EU: migratie, veiligheid en duurzaamheid. Eerder liet Juncker doorschemeren dat de Commissie aanstuurt op een verhoging van het EU-budget met 10 tot 20 procent.

Minder weerstand - tot verbazing van Tusk en Juncker - riepen ideeën op om het verstrekken van EU-subsidies te koppelen een goed functionerende rechtsstaat en het aanvaarden van Brusselse asielquota. Merkel wil dat landen als Duitsland, Nederland, Zweden, Griekenland en Italië, die in 2015 en 2016 relatief veel asielzoekers opnamen, geld krijgen uit het EU-budget om de opvang- en integratiekosten te drukken.

Voor nieuwe taken steeds meer geld vragen, is de verkeerde weg. Dat werkt niet
De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz