Luister naar

Roetschade in Zwols museum

Nieuws
In het Stedelijk Museum Zwolle ontplofte in de nacht van dinsdag een ontluchtingsinstallatie. Een groot gedeelte van de kunstcollectie is ernstig aangetast, met name door roetdeeltjes.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
dinsdag 17 oktober 2017 om 21:17
Zeven minuten nadat er rook gemeld was bij het Stedelijk Museum Zwolle was de brandweer al ter plaatse. Toch kon het snelle optreden niet voorkomen dat diverse kostbare kunstwerken beschadigd raakten.
Zeven minuten nadat er rook gemeld was bij het Stedelijk Museum Zwolle was de brandweer al ter plaatse. Toch kon het snelle optreden niet voorkomen dat diverse kostbare kunstwerken beschadigd raakten. anp

Zwolle

‘We zijn allemaal zeer aangeslagen en erg geschrokken’, vertelt directeur Benjamin Koolstra. Op dinsdagnacht, om twaalf over twaalf, kwam er een rookmelding binnen. ‘Zeven minuten daarna was de brandweer er al.’ Ook museummedewerkers die in de buurt van de locatie wonen, de Melkmarkt, waren vrijwel onmiddellijk ter plaatse.

Hoewel geen van de kunstwerken verbrand is, kon het snelle optreden niet voorkomen dat veel museumstukken zijn aangetast door roetdeeltjes en een doordringende brandgeur. Koolstra: ‘Schilderijen, wandbespanningen, er is van alles getroffen. Ze zullen stuk voor stuk geanalyseerd moeten worden op schade.’

De directeur verwacht dat het mogelijk is alle aangetaste kunstwerken te restaureren, al is hij daar niet zeker van: ‘Dit is een uitspraak op basis van wat ik met het blote oog gezien heb.’ Schade-experts, de brandweer en een verzekeringsmaatschappij doen verder onderzoek.

De financiële schade is momenteel nog moeilijk te becijferen, denkt Koolstra: ‘Maar die is uit te drukken in tonnen.’

zwarte bende

Het Stedelijk Museum Zwolle bestaat uit een zestiende-eeuws pand, het Drostenhuis, en een nieuwbouwgedeelte uit 1997. De brand begon in het eeuwenoude gedeelte, met de explosie van een ontluchtingsi­nstallatie. Daarop volgde veel rookontwikkeling.

Directeur Koolstra heeft de beveiligingsbeelden inmiddels bekeken. ‘Het lijkt erop dat de ontploffing de oorzaak is geweest’, zegt hij, ‘maar ook daarnaar wordt nog verder onderzoek gedaan.’

Hij omschrijft de staat van het Drostenhuis als ‘één zwarte, stinkende bende’.

Ook in het nieuwbouwgedeelte hangt volgens de directeur een indringende geur. Bovendien is er sprake van roetvorming, al is die minder goed zichtbaar.

Het museum is sinds dinsdag gesloten. Dat blijft voorlopig zo.

toekomstplannen

Voorafgaand aan de brand, op maandagavond, werd in het gemeentehuis van Zwolle nog gedebatteerd over de toekomst van het Stedelijk Museum. Per 1 januari beëindigt de gemeente de jaarlijkse subsidie aan het museum. Een nieuwe organisatie, de Stichting Allemaal Zwolle, neemt de taken van het museum vanaf 2018 grotendeels over en is dan verantwoordelijk voor het delen van het cultuurhistorische verhaal van de stad. De gebouwen van het Stedelijk Museum worden eigendom van de gemeente. Koolstra: ‘We hopen 1 januari zo veel mogelijk hersteld te hebben. De gemeente is dinsdag al naar de schade komen kijken. De overdracht gaat in goed overleg. Nu eerst maar eens de balans opmaken.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.