Luister naar

Kerken blij dat koppeling basisadministratie blijft

Nieuws
Kerken zijn blij met de afspraak in het regeerakkoord dat de overheid hen straks nog steeds informeert als kerkleden verhuizen of overlijden.
Eduard Sloot
donderdag 12 oktober 2017 om 03:00
Kerken worden geïnformeerd als ouderen naar het verzorgingshuis gaan.
Kerken worden geïnformeerd als ouderen naar het verzorgingshuis gaan. anp / Roos Koole

Den Haag

Vorig jaar besloot minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) op verzoek van VVD, PvdA en D66 een streep te zetten door die praktijk. Dat raakte met name de Protestantse Kerk in Nederland en de Rooms-Katholieke Kerk.

De coalitiepartijen hebben echter afgesproken dat kerken gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie kunnen blijven ontvangen. Burgers kunnen in de toekomst via mijnoverheid.nl aangeven of bijvoorbeeld een sportclub op de hoogte wordt gebracht van een verhuizing. Die optie staat standaard aangevinkt voor de leden van kerken die nu ook al automatisch adreswijzigingen krijgen, is de afspraak.

achterstelling

‘De Protestantse Kerk is zeer ingenomen met dit besluit’, zegt Haaije Feenstra van de PKN. ‘Een mogelijke achterstelling van kerken is hiermee voorkomen.’ Kerken waren bang dat zij oudere leden die naar een verzorgingstehuis zouden verhuizen, of studenten die verkassen naar een studentenstad, uit het oog zouden verliezen. De afspraak in het regeerakkoord is goed nieuws voor ‘miljoenen kerkleden’, aldus Feenstra.

Danielle Woestenberg van het CIO, een overlegorgaan tussen kerken en de overheid, wijst erop dat zeventienduizend burgers hebben gereageerd op een internetconsultatie over dit onderwerp. ‘Ik ben blij dat we hebben kunnen laten zien dat het waardevol is om dit overeind te houden. Voor kerken biedt dit perspectief. Vooral oudere kerkleden hebben moeite mee te komen met de digitalisering.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.