Luister naar

Ontwikkelingsbudget is moeilijke rekensom

Nieuws
Het nieuwe kabinet suggereert dat het ontwikkelingsbudget de komende jaren ‘fors’ toeneemt, terwijl het in werkelijkheid nagenoeg gelijk blijft.
Natalie Righton redactie vk
donderdag 12 oktober 2017 om 03:00

Den Haag

In media circuleren bedragen van 1,8 miljard euro erbij voor de armste landen en dat wordt niet tegengesproken door het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Maar wie de cijfers beter bestudeert, ziet dat het per saldo gaat om een budgetstijging van 0,1 miljard, die over vier jaar weer verdwijnt.

De eerdere bezuiniging van 1 miljard door Rutte II wordt vrijwel in stand gehouden. Het budget dat het nieuwe kabinet uittrekt voor ontwikkelingssamenwerking is zo ingewikkeld opgeschreven in het dinsdag gepresenteerde regeerakkoord, dat ook ontwikkelingsexperts door de bomen het bos niet meer zien. Het ene Kamerlid rept van 0,4 miljard euro erbij, de ander houdt het op 1,8 miljard.

In werkelijkheid blijft ‘het ontwikkelingsbudget de komende jaren nagenoeg gelijk’, zegt een rekenkundig expert, die niet met naam in de krant wil vanwege de gevoeligheid van de kwestie. Vooral de ChristenUnie ziet een substantiële verhoging van het ontwikkelingsbudget als wisselgeld voor het niet verruimen van het kinderpardon.

Nederland heeft dit jaar 4,5 miljard euro beschikbaar, maar dat staat niet in het regeerakkoord. Dat bedrag is alleen terug te vinden in een aparte nota die de overheid elk jaar uitgeeft over het ontwikkelingsbudget, de zogenoemde HGIS-nota. Het huidige bedrag van 4,5 miljard voor ontwikkelingshulp zou volgens die nota zonder investeringen van het nieuwe kabinet in 2021 dalen naar 4,1 miljard euro. De daling komt onder meer doordat toekomstige budgetten deels al in 2015 en 2016 zijn uitgegeven om extra kosten voor de eerstejaars opvang van vluchtelingen op te vangen.

In het regeerakkoord is afgesproken dat het budget in 2021 met 0,5 miljard groeit en dus uitkomt op 4,6 miljard euro. Het verschil tussen 2017 en 2021 – na vier jaar Rutte III – is dus een groei van 4,5 miljard naar 4,6 miljard. Om precies te zijn: 127 miljoen euro verschil.

rookgordijn

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is blij met de verhoging, want hij rekent anders. Hij begint te tellen vanaf het jaar 2018. Hij redeneert: zonder de extra investering zou er volgend jaar maar 4,1 miljard zijn voor ontwikkelingshulp. Tijdens de onderhandelingen hebben de ChristenUnie en D66 een verhoging tot 4,6 miljard euro kunnen afdwingen. Winst: grofweg 0,5 miljard euro per jaar. ‘Ik ben blij dat ontwikkelingssamenwerking er eindelijk weer geld bij krijgt. Er is sprake van een trendbreuk na jaren van bezuinigingen. Er komt een half miljard per jaar bij’, zegt Voordewind.

Hij heeft gelijk en ook weer niet. Gelijk als je het bedrag in 2018 vergelijkt met het bedrag in 2021. Maar hij heeft ongelijk als je het huidige budget uit 2017 vergelijkt met 2021. ‘Een behoorlijk effectief rookgordijn’, noemt SP-Kamerlid Sadet Karabulut de getallenbrij. ‘Er komt structureel nul extra geld voor hulp aan de allerarmsten, terwijl de nood groeit en Europa blijft bouwen aan een fort.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken van de vier formerende partijen met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol.

Noodgreep rond asiel ligt op formatietafel, maar haalt die ook iets uit? 'Dit kan niet zomaar'

De formerende partijen praten over het uitroepen van een 'asielcrisis'. Maar de zittende staatssecretaris Eric van der Burg waarschuwt alvast dat dit niet zomaar kan.

NSC-Kamerlid Nicolien Van Vroonhoven benadrukt geen tegenstander te zijn van de Transgenderwet zoals die nu bestaat, maar alleen van de verruiming.

Meerderheid Kamer wil ruimere Transgenderwet in prullenbak, minister weigert voorstel in te trekken

Het wordt niet gemakkelijker om de geslachtsaanduiding te wijzigen bij de burgerlijke stand. Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg dinsdag aan het demissionaire kabinet om een wetsvoorstel hierover in te trekken.