Direct naar artikelinhoud
tv-recensieemma curvers

Blikseminslag, homo-olifant, quizje: Zomer met Art sloeg op de eerste avond wat door in de kampeersfeer

Blikseminslag, homo-olifant, quizje: Zomer met Art sloeg op de eerste avond wat door in de kampeersfeer

Presentator Art Rooijakkers zei het van tevoren al in het AD: Zomer met Art zou geen talkshow worden, maar een zomeravondshow: ‘Ik wil het gevoel creëren van een lange, zomerse avond.’ Lang was het, en zomers: en of. Zie de keuze van de tafel. In plaats van zo’n studieuze talkshowzaal kiest Zomer met Art voor Waku Waku meets strandtent, met picknicktafels waaraan Rooijakkers bij de gasten aanschuift. 

Zomer met Art wil veel níét zijn, lijkt het: niet elitair, niet politiek en niet ernstig. Het voelt alsof bij de samenstelling van het programma voortdurend mensen ‘barbecue!’, ‘nonchalant!’, ‘camping!’ en ‘roseetje!’ hebben geroepen, en de eerste uitzending zo iets te ver de lauwe babbelzee op is gedreven. Als Alain Clark Summertime covert, wordt hij begeleid door zomaar wat stockbeelden van meisjes met ijsjes en barbecuers in een park.

Het eerste item van de uitzending maandagavond (over de stijging van boodschappenprijzen én minister Carola Schouten die vindt dat boodschappen duurder zouden moeten zijn én Ruttes toespraak van afgelopen weekend) bleef inderdaad tam. Twee vrouwen met smalle beurzen reageerden op Schouten, Arjan Vliegenthart van het Nibud ging in op de uitspraken van Rutte, maar Rooijakkers dreef het allemaal niet op de spits. En dan hadden we het urgente gedeelte eigenlijk al gehad. Schouten zat intussen bij Pauw, dat Zomer met Art (354 duizend kijkers) ver achter zich liet met 858 duizend kijkers.

De quiz waarmee verslaggevers Gwen van Poorten en Bram Krikke zichzelf mochten introduceren (en feliciteren) hielp in elk geval niet. Copresentator van de week Richard Groenendijk nam direct veilige afstand: ‘Dit is dan het amusementsgedeelte.’ Toen de Instagramvolgers van de verslaggevers werden besproken, flapperde Groenendijk alleen uit plichtsbesef nog wat met zijn bordje. Niemand hield de score echt bij (nonchalant!) en dat vond niemand erg.

Wat verder ter picknicktafel kwam: dat jongetje dat door de bliksem is getroffen op de camping (camping!). Dat gaf inderdaad dat typische zomergevoel – dat gevoel dat je krijgt als je de krant van een paar dagen geleden hebt gevonden bij de Franse campingwinkel. Het voelde allemaal vagelijk bekend: oud-VS-correspondent Charles Groenhuijsen vertelde over de zaak O.J. Simpson, die in 2016 al is herkauwd bij het verschijnen van de Netflixserie The People vs. O.J., cabaretier Guido Weijers gaf tips voor geluk (niet te veel op je telefoon).

Best leuk: het item over homoseksualiteit in het dierenrijk. Bioloog Jasper Buikx vertelde geanimeerd over homodiersoorten en ook Groenendijk en Rooijakkers kwamen los. Giraffen, flamingo’s, makaken, allemaal (ook) gay. Goed om te weten, maar er moet meer zijn om voor wakker te blijven.

Natuurlijk, het recept zal de komende tien weken nog worden bijgesteld en ook Rooijakkers mag even warmlopen. Hopelijk komt hij in de komende edities zelf wat meer uit de verf – en zien de makers dat ook een zomerkijker wel wat kan hebben. Want zelfs een zomeravondshow kan té zomers zijn.