Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Achtergrond
Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten. Washington en Peking willen hun relatie stabiliseren, maar zijn het over zowat alles oneens.
Leen Vervaeke / vk
woensdag 24 april 2024 om 02:00 aangepast 06:07
Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.
Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking. beeld ap / Mark Schiefelbein

Peking

Het Chinabezoek van Blinken, het tweede in minder dan een jaar, past in het herstelde diplomatieke verkeer tussen China en de Verenigde Staten. De relaties tussen de twee grootmachten bereikten begin vorig jaar een dieptepunt. Maar na een ontmoeting tussen presidenten Xi Jinping en Joe Biden in november werd besloten om de dialoog te herstellen, om ‘misrekeningen en conflicten’ te voorkomen. 

Sindsdien wordt op hoog niveau overlegd, al lijkt de ‘dialoog’ vaak meer een dovemansgesprek. Ook dit bezoek van Blinken belooft vooral twistgesprekken op te leveren. Op de agenda staan de crises in het Midden-Oosten, Oekraïne, Taiwan en de Zuid-Chinese Zee − allemaal kwesties waarbij China en de VS lijnrecht tegenover elkaar staan. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De presidenten Poetin en Xi met hun Gezamenlijke Verklaring over 'partnerschap en strategische samenwerking in een nieuw tijdperk'

Xi en Poetin hebben de gezamenlijke toekomst van de mensheid uitgetekend, beweren ze

De Russische en Chinese leiders Poetin en Xi hebben over bijna alles afspraken gemaakt. Maar boven alles staat hun plan om de wereldorde te veranderen naar hun inzichten, zo stellen ze in hun ‘Gezamenlijke Verklaring’.

Boeren protesteren in Brussel tegen onder meer de strenge Europese milieunormen.

Brussel fronst de wenkbrauwen over 'driefrontenoorlog' van nieuw kabinet tegen de EU

Het aanstaande ‘kabinet van hoop, lef en trots’ verlangt nogal wat van de Europese Unie. Hoe groot is de kans dat al die wensen - onder meer op het gebied van migratie en milieu - worden ingewilligd?

De nomadische levensstijl van de Masai staat onder druk.

Hoe Keniaanse Masai overleven in een warmere wereld. 'Tijdens de vorige droogte verloor ik 27 van mijn 30 geiten'

De Masai wapenen zich met ‘halve manen’ tegen droogtes - die intenser worden én langer duren. ‘Hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn, de mensheid vindt uiteindelijk een weg.’

Met een Slowaakse vlag in zijn handen staat een man bij het ziekenhuis waar de neergeschoten Robert Fico wordt verpleegd. De man met de vla bidt voor het herstel van de premier.

Bratislava siddert de dag na de aanslag op Fico. 'Ik ben bang voor nog meer angst en chaos'

Slowaken zijn geschokt door de aanslag op premier Fico, van slag dat de polarisatie in het land hiertoe heeft geleid. De meeste politici manen tot kalmte, maar sommigen gooien olie op het vuur in hun zoektocht naar een schuldige.

Palestijnen vluchten weg uit het kamp Jabalia, tijdens een nieuwe operatie van Israël tegen Hamas.

Israëlische strijdkrachten in verzet - de 'totale overwinning' van Netanyahu is een illusie zonder plan

Israël heeft een sobere 76e verjaardag gevierd, midden in oorlogstijd. En met een harde waarschuwing van de militaire top aan premier Netanyahu: zonder een plan voor een bestuur in Gaza wordt dit een permanente oorlog.

De Slowaakse premier Robert Fico is in Handlová neergeschoten en daarbij zwaargewond geraakt.

Slowaakse premier Fico nog altijd in kritieke toestand in ziekenhuis na aanslag op zijn leven

Een man schoot vijf keer op de premier in het stadje Handlová. De schutter, die tussen een groepje mensen stond die op de premier wachtten, werd meteen overmeesterd door de politie.