Noodverordening rond Gronings vliegveld tijdens XR-actie zaterdag

Nieuws
Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.
anp
donderdag 18 april 2024 om 23:10
Afbeelding
beeld anp

De demonstranten mogen zolang de noodverordening geldt geen ‘voorwerpen of stoffen’ op zak hebben waarmee het hekwerk om het vliegveld beschadigd kan worden. Verder is het verboden om iemand vast te maken of vast te ketenen, vernielingen aan te brengen en het luchthaventerrein binnen te dringen. Bovendien mag de Burgemeester Legroweg niet worden geblokkeerd ‘omdat deze essentieel is als calamiteitenroute voor hulpdiensten en voor de bereikbaarheid van zorginstellingen in de buurt’.

‘Demonstreren is een grondrecht en dat zullen wij, mits het binnen de regels gebeurt, altijd faciliteren’, aldus Thijsen. De burgemeester stelt dat het wel nodig is om met de noodverordening ‘een rode lijn’ aan te geven, namelijk het blokkeren van wegen en het illegaal betreden van het luchthaventerrein. ‘Als dat laatste gebeurt, kan niet gegarandeerd worden dat medische donorvluchten en het Mobiel Medisch Team met de traumahelikopter kunnen opstijgen en landen. Dat moet, voor de gezondheid van eenieder, te allen tijde gegarandeerd zijn.’

De demonstratie van XR staat gepland van 12.00 uur tot 15.00 uur. De klimaatactivisten willen dat het vliegveld gesloten wordt en dat de provincies Groningen en Drenthe er geen geld meer in investeren. Ook willen ze een einde aan subsidies voor de fossiele industrie. Eerder demonstreerde de actiegroep al bij Maastricht Aachen Airport en Eindhoven Airport.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bevrijdingsfestivals hebben het ondanks steun overheid zwaar

Gratis bevrijdingsfestivals hebben het financieel zwaar, ook al is het Rijk dit jaar voor het eerst bijgesprongen met een bedrag van 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals.

Afbeelding

Bouwbedrijf BAM verkoopt meer woningen dankzij particulieren

Bouwconcern BAM heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 440 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 182 woningen van de hand gingen.

Afbeelding

DSM-Firmenich ziet volumes weer groeien, omzet daalt licht

Voedings- en gezondheidsbedrijf DSM-Firmenich heeft de verkoopvolumes in het eerste kwartaal van het jaar weer zien groeien. De omzet daalde echter licht, mede door de aanhoudende zwakke markt voor vitamines.

Afbeelding

ING boekt iets minder winst, maar vergeet aandeelhouders niet

ING heeft zijn kwartaalwinst licht zien afnemen. Maar de bank vindt zichzelf er sterk genoeg voorstaan om geld naar de aandeelhouders te laten gaan. Dat doet ING door voor maximaal 2,5 miljard euro aandelen in te kopen.

Afbeelding

Rode Kruis opent Giro 881 voor slachtoffers conflicten wereldwijd

Het Rode Kruis heeft Giro 881 geopend voor donaties om hulpverleners en slachtoffers wereldwijd te ondersteunen. Volgens de hulporganisatie zijn op dit moment tientallen miljoenen mensen slachtoffer van gewapende conflicten.

Afbeelding

Dodental door instorten weg in China verder opgelopen

Het dodental na het instorten van een stuk weg in de Chinese provincie Guangdong is opgelopen tot 36, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag. Dertig mensen raakten gewond. Geen van hen zou in levensgevaar zijn.