Direct naar artikelinhoud
Hoofdklasse

Ook al floreert Oranje-Rood, toch moet hockeytrainer Baart wijken. ‘Als coach ben je een wegwerpproduct’

Nooit eerder presteerden de hockeyers van Oranje-Rood beter dan dit seizoen. Met aantrekkelijk spel bereikte de Eindhovense ploeg de play-offs om de landstitel. Toch moet hoofdcoach Jeroen Baart wijken.

Coach Jeroen Baart van Oranje-Rood voert het woord tijdens het duel tegen Bloemendaal.Beeld Foto Ronald Hoogendoorn

Met drukke armgebaren gaat Jeroen Baart van Oranje-Rood na het rustsignaal in discussie met de scheidsrechter. De hoofdcoach wil weten waarom zijn speler wel een kaart kreeg na een overtreding en die van tegenstander Bloemendaal niet. ‘Dat was een nog lieve discussie’, zegt de gepassioneerde Belgische coach van Oranje-Rood na de wedstrijd. Het duel tussen de nummer één (Bloemendaal) en twee van de ranglijst eindigde in Eindhoven in 2-2.

Jeroen Baart (38) is een man die hockey vreet. Vijftien jaar geleden wist hij van zijn hobby zijn beroep te maken en sindsdien gaat hij door het leven als ‘broodtrainer’, zoals hij het zelf verwoordt.

De klap kwam dan ook hard aan toen Baart in de winterstop tot zijn verbijstering vernam dat Oranje-Rood niet met hem verder wilde. De Eindhovense club (in 2016 ontstaan door de fusie tussen Oranje Zwart en EMHC) ging als koploper de winterstop in, maar zag voor Baart na dit seizoen geen toekomst meer.

Over de auteur
Natasja Weber schrijft voor de Volkskrant over olympische sporten als hockey, zwemmen en paardensport.

De trainer/coach is dus bezig aan zijn laatste weken in Eindhoven en dat voelt raar, zei hij zondagmiddag nadat hij op het veld zijn kinderen had begroet. ‘Ik baal er wel van. We hebben hier samen iets moois opgebouwd; spelers, trainers, bestuur en de hele club. En nu ben ik de enige die niet doorgaat. Dat is spijtig.’

Baart was drie jaar assistent onder hoofdcoach Robert van der Horst voordat de twee in de zomer van 2022 van functie wisselden en de Vlaming de eindverantwoordelijkheid kreeg. Na een intensieve periode van bouwen aan een nieuw team dacht Baart eindelijk te kunnen gaan oogsten. En toen kreeg hij te horen dat de club toe was aan een nieuw gezicht voor de groep.

‘Als coach ben je een wegwerpproduct’, liet Baart zich drie maanden geleden ontvallen. Nu hij het slechte nieuws een plekje heeft gegeven, kiest-ie andere woorden. ‘Als coach ben je maar een passant, niemand is groter dan de club.’ Inmiddels heeft Baart (broer van voormalig Nederlands international Sander) een nieuwe club gevonden. Na de zomer gaat hij aan de slag bij KHC Dragons in Brasschaat. Deze functie combineert hij met zijn werk, sinds 2013, als bondscoach van België onder 21 jaar.

Houdbaarheidsdatum

Harry van Hout, voorzitter tophockey bij Oranje-Rood, laat weten dat het besluit om te stoppen met Baart te maken heeft met ‘de houdbaarheidsdatum.’ ‘Onze spelersgroep en staf zijn al langere tijd grotendeels hetzelfde. In die wisselwerking kunnen na verloop van tijd haarscheurtjes ontstaan en dat moment wilden we voor zijn. Daarom hebben we gekozen voor een nieuwe coach met frisse ideeën’, licht Van Hout toe. Die heeft Oranje-Rood gevonden in de persoon van Omar Schlingemann die overkomt van Klein Zwitserland. De huidige assistent-coach, en clubicoon, Van der Horst blijft wel aan als assistent.

Baart wil niet in rancune blijven hangen. Hem is er veel aan gelegen om zijn periode bij Oranje-Rood in stijl af te sluiten. ‘In de play-offs willen we vlammen. Als we de juiste energie leveren, kunnen we van iedereen winnen’, is zijn overtuiging.

Ook de Eindhovense fans snakken naar succes. De hegemonie van voorloper Oranje-Zwart (landskampioen in 2014, 2015, 2016) dateert uit vervlogen tijden. Met spelers als Max de Bie, Tijmen Reyenga, Jelle Galema, de Nieuw-Zeelander Sean Findlay en de Belgen Thibeaux Stockbroekx en Arthur De Sloover legt Oranje-Rood aantrekkelijk hockey op de mat. Een grote tegenvaller is de blessure van de Nieuw-Zeelandse strafcornerspecialist Sam Lane die dit seizoen niet meer in actie komt.

Bij absentie van Lane geniet Gijs van Merriënboer het vertrouwen op de kop van de cirkel. Tegen Bloemendaal liet hij zien waarom. Van Merriënboer pushte zijn enige strafcorner direct raak, tot genoegen van zijn coach. Baart: ‘Heel goed voor het vertrouwen van Gijs en mooi voor het team.’