Ophokplicht pluimvee vervalt nu in heel Nederland

Nieuws
De ophokplicht voor pluimvee geldt per direct ook niet meer in de Limburgse Peel en de Gelderse Vallei, heeft demissionair landbouwminister Piet Adema woensdag bekendgemaakt. Daarmee is de plicht in heel Nederland vervallen. Wie in die regio’s meer dan 250 fazanten, loopvogels of sierwatervogels houdt, hoeft die dieren ook niet meer af te schermen van wilde vogels.
anp
woensdag 24 april 2024 om 17:26
Afbeelding
beeld anp

Een groep deskundigen verwacht dat het risico op een nieuwe uitbraak van vogelgriep ook zonder ophokplicht laag is. Er zijn geen nieuwe meldingen geweest sinds de maatregel vorige maand wegviel in het grootste deel van Nederland, schrijven de deskundigen in een advies. Ook onder wilde vogels wordt het virus nog maar weinig opgemerkt.

De ophokplicht was sinds november van kracht, nog geen halve maand nadat Adema hem had opgeheven. Ook nu blijft er een kans op nieuwe uitbraken, maakt de minister duidelijk. ‘Het virus is nog steeds aanwezig bij wilde vogels, en met de vogeltrek kunnen nieuwe varianten van het virus worden meegebracht.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prijs aan de pomp daalt iets, olieprijs veert weer wat op

De prijzen aan de pomp dalen licht, volgens brandstofdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. De olieprijzen maakten vorige week de grootste daling sinds februari door, die kwam op het moment dat de risico's op verdere escalatie van de conflicten in..

Afbeelding

4 meicomités zien rustigere herdenkingen door regen

Ook op andere plaatsen in het land was het zaterdag tijdens de dodenherdenking wat rustiger dan gebruikelijk, net als bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

Afbeelding

Minstens kwart Europarlementariërs heeft betaalde bijbaan

Een kwart van de Europarlementariërs heeft bijverdiensten naast het salaris en aanvullende vergoedingen. Het werkelijke percentage ligt vermoedelijk veel hoger, omdat iedere bijbaan die minder dan 5000 euro opbrengt ze niet hoeven te melden, zeggen de integriteitsactivisten van..

Afbeelding

OM in beroep tegen vrijspraak militair van groepsbelediging Joden

Het OM gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Arnhem, die eind vorige maand een 25-jarige militair vrijsprak van groepsbelediging van Joden. Justitie is van mening dat de uitlatingen van de man 'wel degelijk strafbaar zijn'.

Afbeelding

Vierde Israëlische militair overleden na raketaanval van Hamas

Een vierde Israëlische militair is overleden na een raketaanval van Hamas, meldt de Israëlische krijgsmacht. Van de tien gewonde militairen zouden er drie ernstig aan toe zijn. De aanval op de militairen vond plaats bij de grensovergang Kerem Shalom.

Afbeelding

Grote geldverstrekkers verhogen hypotheekrente

Alle grote geldverstrekkers in Nederland, waaronder Rabobank, ING, ABN AMRO, SNS Bank, Aegon, NN en Triodos, hebben hun hypotheekrentes de afgelopen twee weken één of twee keer verhoogd, meldt De Hypotheekshop.