Luister naar

Deftig en dakloos onder de linden: de Haagse markt op het Lange Voorhout

Nieuws
De markt is een van de weinige plekken in Nederland waar mensen van allerlei afkomsten elkaar ontmoeten. Deze ­zomer een greep uit acht populaire markten. Vandaag: de Haagse antiek- en boekenmarkt.
Hilbrand Rozema Hilbrand Rozema
dinsdag 17 juli 2018 om 18:46
De oosterse wereld, voor de gevulde beurs.
De oosterse wereld, voor de gevulde beurs. nd

Op welke markt zijn we?

Op de Haagse antiek- en boekenmarkt. In de zomers, van half mei tot in september, wordt die elke donderdag (en overigens ook elke zondag) gehouden onder het groene ­lover van het sfeervolle Lange Voorhout.

Hoe is de sfeer en wat is er te zien?

Een handjevol kramen met boeken, een schamele verzameling antiekkramen, ze staan wat verloren in de fraaie ruimte onder de hoge lindenbomen van dit stadse plein. Alsof de boekenmensen hun neus ophalen voor de antiekmensen, of andersom. Iets van stand ophouden, van ‘verschil moet er zijn’, heeft het ‘Haagse Hofje’ altijd wel gehad. De mensen willen het wel weten, dat zíj in het regeringscentrum wonen. Het Mauritshuis, het Torentje, het Binnenhof, de Amerikaanse ambassade, het is op een steenworp afstand.

De sfeer wordt bepaald door de hoge bomen, de schelle kreten van de wilde halsbandparkieten en de fraaie bebouwing aan het plein, zoals het befaamde Hotel Des Indes. En door enkele monumenten, onder meer de grote gedenkzuil voor Karel Bernhard, hertog van Saksen-Weimar-Eisenach, 1792-1862, een Duitse generaal in Nederlandse dienst, die onder meer commandant was van het Nederlands-Indische leger. Verder door de verzamelaarsthema’s op deze markt: militaire vliegtuigen, passagiersstoomschepen, oude lp’s, historische ansichtkaarten en, niet te versmaden, Britse caravans.

Welke markante marktkoopman of -vrouw heb je gesproken?

Dat deftige klopt wel een beetje, zegt Rob Dommerholt (59), geboren Almeloër uit Rotterdam. ‘Konsaliks zijn hier kansloos’, zegt hij, verwijzend naar het lichtere genre vakantieboeken. Maar je moet de deftigheid niet overdrijven, vindt hij. ‘Het is juist een opvallend gemengd publiek, van deftig tot ordinair. ­Bekende politici, maar ook zwervers.’

Naar verluidt, schuimt Alexander Pechtold deze markt graag af naar nieuwe boeken voor zijn collectie over zilverwerk, terwijl ook Wim de Bie en Piet Hein Donner worden gesignaleerd. ‘Het is niet alleen maar highbrow, ook daklozen komen hier een paar euro besteden op zoek naar een goed boek.’ Dat kan ook prima, want er zijn een paar kramen met lage prijzen, zoals ‘alles voor 1 euro’. ’s Winters is deze markt te ­vinden op het naburige Plein. ‘Dat vind ik persoonlijk sfeervoller. En ’s winters komen er minder toeristen, vooral de echte doorgewinterde vaste klanten.’

Nog iets gekocht, en/of gegeten?

Koffie gedronken, broodje geitenkaas gegeten, twee boeken gekocht. Het ene boek is een van goede foto’s voorziene bundel interviews met overlevenden van de Tweede Wereldoorlog en hun zeer diverse ervaringen, van Indië tot Duitsland. Kom vanavond met verhalen heet het, het kost maar 6 euro. Op de voorpagina een van de mooiste liefdeskoppels uit de literatuur, Leo en Tinie Vroman. Het boek is een enigszins tussen wal en schip gevallen uitgave van de Sociale Verzekerings Bank, bedoeld voor zakenrelaties, maar het is mooi genoeg en nodigt uit tot lezen. Het tweede boek heet Het grote boek van nutteloze kennis, Met een voorwoord van Stephen Fry, de bekende Britse allesweter. Een fraaie tegel die de spoorwegstaking van 1944-1945 herdenkt, moet maar liefst 65 euro kosten en die koop wordt niet gesloten.

Wat had je niet graag willen missen?

In Den Haag, besef je op deze markt, is het oude Nederlands-Indië, de Gordel van Smaragd nooit ver. De Hofstad telt vanouds veel Indische Nederlanders. Komt het door hen dat je hier veel antiek uit de Oost kunt vinden, waaronder oud, Chinees aardewerk, ooit meegebracht naar de Lage Landen door de VOC? Eén zo’n kommetje doet 125 euro, bromt een shag rokende Hagenees. Verder: houtsnijwerk, batik, prenten, schilderijen. Bij een grote bak met zilveren bestek verzucht een mevrouw: ’O, nee… Dat zilver moest ik vroeger poetsen, ik heb er een jeugdtrauma van.’

Een eigenaardige aantrekkingskracht gaat er, zoals altijd en ook nu, uit van de stápels antieke zwart-witfoto’s van totaal onbekende mensen, die je hier even in de ogen kijkt. En niet, voor het eerst, rijst bij deze stapels oude foto’s op markten de vraag, wat je nog van hun levens zou kunnen achterhalen. <

Antiek & boeken

De Haagse antiek- en boekenmarkt wordt aan het Lange Voorhout gehouden van 6 mei tot en met 23 september 2018. Het is een sfeervolle markt, een aanrader om uw vakantie­bibliotheek aan te vullen, of om even mee te pikken tijdens een dagje Den Haag.

In de zomer is het twee keer per week markt op het statige Lange Voorhout. Het aantal kramen kan oplopen tot wel zeventig: vol meubels, servies, sieraden, boeken, prenten en curiosa. In de winter krimpt de markt tot een kleinere boekenmarkt één keer per week. De kramen staan dan aan het Plein voor de zijingang van de Tweede Kamer, rond het standbeeld van Willem van Oranje.

Openingstijden: donderdag 10.00-18.00 uur, zondag 10.00-18.00 uur.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.