Direct naar artikelinhoud
Exclusief

Linda (47) en Noortje (8): ‘Het wordt er niet gezelliger op als ik mijn bord niet leeg eet’

Linda en Noortje. 'Als ik stress heb, zegt zij: ‘Mama rustig maar, alles komt goed.’'Beeld Harmen de Jong

Hoe is het om op te groeien en op te voeden in Amsterdam? Deze keer: Linda (47) en Noortje (8). ‘Mama is niet heel streng, alleen als ik mijn bord niet leeg eet kan ze weleens boos zijn; dan wordt de sfeer er niet gezelliger op.’

Linda: “In mijn omgeving had ik lang weinig vriendinnen met kinderen. Ik werkte door de week als huisarts en in de weekenden speelde ik in de band Vrouwen Zijn OK en leidde ik een vrij rock-’n-roll leven, waar ik met volle teugen van genoot. Op een gegeven moment was ik klaar voor een andere fase; op mijn achtendertigste werd Noortje geboren.”

Noortje: “Mama heeft met een andere band waarin ze speelde, De Giletjes, ook een liedje over mij gemaakt toen ze zwanger was: Noortje.Ik hou ook heel erg van muziek en van zingen en dansen. Papa heeft een hele grote platenverzameling in zijn atelier boven, papa en mama zijn ook allebei dj.”

‘Mama is soms een stresskipje’

Linda: “Noortje is een enorme vrolijke schat en een echt gezelligheidsdier. Ze is ook een beetje mijn zenmeester. Als ik stress heb, zegt zij: ‘Mama rustig maar, alles komt goed.’ Of als ik me opwind in het verkeer op de fiets, omdat iemand ons bijna van de sokken rijdt, zegt ze dat ik ze gewoon een ‘stomme aardappel’ moet noemen.”

Noortje: “Mama is soms wel een beetje een stresskipje, ja. Vooral als we met zijn allen gaan zwemmen op zaterdag, in het Zuiderbad, waar papa dan zwemles geeft. Dat is ver fietsen en dan wil ze niet te laat komen.”

“Mama en ik gaan weleens met zijn tweetjes naar voorstellingen bij Podium Mozaïek of ITA, of naar Cinema de Vlugt. Of we gaan iets lekkers eten samen; de patat van Zwagers vind ik het allerlekkerste. Soms heb ik ook papa-en-Noortjedag. Ik ben een boekenwurm, we gaan dan vaak naar de grote bibliotheek. Ik ben ook verslaafd aan de Donald Duck lezen. Voor mijn achtste verjaardag kreeg ik een abonnement van oma, die zelf ook een abonnement heeft, dus daar kan ik ook altijd Duckies lezen.”

‘Ik mag niet vaak op schermen’

Linda: “We zijn naar Slotermeer verhuisd toen Noortje twee jaar was. Dit is een leuke buurt voor kinderen. We hebben een huis met twee verdiepingen en een tuin, en op het grasveld achter ons huis staat een grote trampoline voor de buurtkinderen. Er is een freerunpark in de buurt, en we gaan vaak naar Natureluur – een natuurspeeltuin in het Sloterpark, en naar Terrasmus in het Erasmuspark.”

Noortje: “Vorig jaar gingen we samen mee met een straatparade van allemaal kunstenaars. We reden de hele stad door in de caravan van mama’s vriendin Kiki, ik had echt de dag van mijn leven. Ik zag allemaal mensen aan de kant filmen en voelde me een soort beroemdheid!”

“Als ik met mijn vriendin Zainab buitenspeel, gaan we soms pubers bespioneren. Dan luisteren we ze af en schrijven we op wat ze allemaal tegen elkaar zeggen.”

“Bij mooi weer gaan we vaak met zijn vieren naar opa en oma, die wonen in een oude boerderij in Heerhugowaard. Ze hebben daar een grote tuin, waar we dan soms kamperen in een tipitent. Dat is heel leuk.”

“Ik mag niet vaak op schermen, maar als ik ga tekenen op mijn kamer mag ik wel podcasts luisteren op mama’s telefoon. Die van het Jeugdjournaal of De wereld van Fiene bijvoorbeeld. En ik mag ook naar muziek luisteren als ik ga dansen, of appjes sturen aan oma. In het weekend of als papa kookt, mag ik weleens een spelletje doen, zoals Poki of Roadblocks.”

“Papa heeft een kinderboek geschreven over een tweeling, Tweelingtaart. Ik ben nu ook begonnen met het schrijven van een boek. Het gaat over een meisje dat veel droomt, ze heeft nachtmerries maar ook heel mooie dromen.”

‘De mannen in huis eten wel vlees’

Linda: “Voor het slapengaan kletsen Noortje en ik vaak nog even over de dag, dan vertelt ze ook over dingen die ze lastig vond. Ik geef haar mee dat dingen vaak wat vervelender lijken als je moe bent en dat alles de volgende dag vaak weer goed is. “

Noortje: “Soms klopt dat wel, ja. Mama is niet heel streng, alleen als ik mijn bord niet leeg eet kan ze wel eens boos zijn; dan wordt de sfeer er niet gezelliger op. Mama en ik zijn allebei vegetariër, de mannen in huis eten wel vlees. Ik hou heel erg van dieren en ik ga iedere week ponyrijden bij ’t Landje in het Rembrandtpark.”

Linda: “Noortje houdt altijd de moed erin. Ook als ze iets eerst een beetje spannend vindt, zet ze toch door. Ze is heel dapper, daar ben ik heel trots op.”

Linda de Boer (47), huisarts, en dj bij Vrouwen Zijn OK.
Jasper Wolschrijn (49), zweminstructeur, vinyl-dj, en schrijver van Tweelingtaart.
Noortje Wolschrijn (8), groep 6, Bos en Lommerschool.
Jimmy Wolschrijn (6), groep 3, Bos en Lommerschool.

Ze wonen in Slotermeer.