Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Heeft Dubai zichzelf onder water gezet? Noodweer mogelijk gevolg van kunstmatige regen

Grote delen van Dubai staan onder water door extreme regenval, die mogelijk kunstmatig is opgewekt. Er viel op één dag evenveel regen als er normaal gesproken in een jaar valt.

Een ondergelopen weg in Dubai.Beeld REUTERS

Voor zover bekend is minstens één persoon om het leven gekomen. Veel auto’s zijn op ondergelopen wegen gestrand, vluchten zijn geannuleerd en sommige gebouwen zitten zonder stroom.

In de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) viel dinsdag in minder dan 24 uur 254 millimeter regen, aldus het Nationaal Centrum van Meteorologie (NCM). Dit is de grootste hoeveelheid sinds het begin van de metingen in 1949. Volgens Sky News viel er op één dag evenveel regen als normaal gesproken in een heel jaar valt. De ongewone stortbuien zorgen voor veel overstromingen.

Dit noodweer, dat zeldzaam is in de woestijnstaat waar het normaal droog en warm is, is mogelijk het gevolg van kunstmatig opgewekte regen. Het NCM bevestigde dat er maandag en dinsdag vliegtuigen zijn opgestegen om het weer te beïnvloeden.

Cloud seeding

Tussen maandagavond en dinsdagmiddag vertrokken minstens zeven ‘cloud seeding’-vliegtuigen vanaf de luchthaven van Al Ain (Abu Dhabi) om chemicaliën in de atmosfeer te verspreiden die de neerslag moesten bevorderen. De vliegtuigen konden profiteren van de stapelwolken die op dat moment voorbijdreven.

De VAE zijn in 2002 begonnen met cloud seeding om de hitte en de droogte tegen te gaan, maar het gebrek aan goede afwatering in veel gebieden kan overstromingen veroorzaken. Volgens Ahmed Habib, een meteoroloog van het NCM die met persbureau Bloomberg sprak, is de regen deels het gevolg van deze technologie.

Bij cloud seeding wordt onder meer zilverjodide in de lucht gespoten, legt meteoroloog Floris Lafeber van Weerplaza uit. “Dat zijn chemicaliën die ervoor zorgen dat vocht zich versneld ophoopt en zich vormt tot regendruppels. Dat resulteert vervolgens in een bui.”

Er waren volgens Lafeber al stevige regenbuien voorspeld boven de VAE. “Door een lage drukgebied dat over de regio trekt, lag het in de lijn der verwachting dat het vrij hard zou gaan regenen. Mogelijk heeft de kunstmatig opgewekte regen de extra neerslag veroorzaakt die nu voor chaos zorgt in Dubai.”

Chaos op vliegveld en wegen

De chaos is onder andere groot op Dubai International Airport, een van de drukste luchthavens ter wereld. Op video’s die rondgaan op sociale media is te zien hoe vliegtuigen die dinsdag klaarstonden om te vertrekken door ongewoon hoog water taxiën. Veel reizigers brachten noodgedwongen de nacht door op het vliegveld. Ook woensdagochtend zijn tal van vluchten geannuleerd of vertraagd. De luchthaven raadt reizigers af om te vliegen, tenzij het ‘absoluut noodzakelijk’ is.

Ook zijn veel snelwegen, metro’s en winkelcentra ondergelopen. De autoriteiten roepen de bevolking op zoveel mogelijk weg te blijven van stranden en valleien. De scholen in de Emiraten waren dinsdag gesloten en houden ook woensdag de deuren gesloten. De halve finale van de Aziatische Champions League tussen Al-Ain en Al-Hilal is 24 uur uitgesteld vanwege het slechte weer. De autoriteiten zijn in Dubai inmiddels druk bezig wegen leeg te pompen met tankwagens.

Regen is overigens niet ongewoon in de VAE, maar valt vooral in de koelere wintermaanden. Op extreem weer zijn de steden in de regio niet voorbereid. Veel wegen, huizen en openbare faciliteiten hebben geen afwateringssysteem dat ontworpen is voor grote hoeveelheden water, wat lekkages en overstromingen tot gevolg heeft.

Twitter bericht wordt geladen...

Meerdere doden in Oman

Voor zover bekend heeft het noodweer aan zeker één persoon in Dubai het leven gekost. Een 70-jarige man werd meegesleurd door een overstroming in het noorden van het land en overleefde dat niet, meldde een lokale krant. In buurland Oman zouden de afgelopen dagen minstens achttien mensen zijn omgekomen door de zware regenval, meldde persbureau AP. Onder de slachtoffers bevinden zich ook tien schoolkinderen, die werden meegevoerd door het water.

Hoelang de problemen in de Verenigde Arabische Emiraten nog aanhouden, is onduidelijk. Woensdag worden in Dubai nog enkele buien verwacht. In de dagen daarna blijft het droog en stijgt de temperatuur tot meer dan 30 graden.

Twitter bericht wordt geladen...

Meerdere doden in Oman
Beeld AP