Direct naar artikelinhoud
Exclusief

Vergeet tex-mex: bij deze 6 restaurants in Amsterdam proef je de échte smaken van Mexico

Bij Coba taqueria kun je niet alleen terecht voor geweldige taco's.Beeld Carly Wollaert

Mexico is een land met rijke smaken en eettradities. Bij deze 6 Amsterdamse restaurants proef je de authentieke Mexicaanse keuken.

1. Coba

In de immer uitdijende culinaire scene van Amsterdam-Noord is Coba Taqueria al een tijdje een gevestigde naam. Coba, vernoemd naar de gelijknamige Mayastad, is een pionier in het aanbieden van authentieke Mexicaanse taco’s, gemaakt met de biologische maistortilla’s van tortilleria Taiyari in Oude Meer. Ook mensen met een intolerantie voor of afkeer van gluten kunnen hier terecht.

Het restaurant in het Hamerkwartier is gevestigd in een voormalig vervallen pand, waar de wietplanten vervangen zijn door cactussen en oneffen stucwerk onderdeel is van de charme van het interieur. De taco’s komen in gedurfde variaties, zoals zachtgegaarde varkensnek met gegrilde ananas of pulpo met bruine bonen en pinda’s.

Maar niet alleen het eten trekt bij Coba de aandacht. Ook het uitgebreide aanbod van tequilas en mezcals, mét rups op de bodem, doet het bloed sneller stromen in dit deel van Noord, waar de ponten komen om uit te rusten van de vaart.
Schaafstraat 4 (Noord), coba-taqueria.com

Coba Taqueria.Beeld Mats Van Soolingen

2. Rosario Cocina Mexicana

Van Noord naar het kloppende hart van de Jordaan: Rosario Cocina Mexicana in de Tweede Egelantiersdwarsstraat is een bescheiden zaak met een groots aanbod aan traditionele Mexicaanse gerechten, ontsproten aan het brein van chef-eigenaar Nina Bogaerts, die een groot deel van haar jeugd in Mexico doorbracht. Wat dacht je van ‘sere de pescado’, een Caribisch-Mexicaans gerecht uit de Garifunagemeenschap bestaande uit gebakken corvina in rode kokossaus. Of de aguachile verde: rauwe zeebaars lichtjes gedroogd in vers limoensap met serranochili’s.

Met elke hap zet je bij Rosario een stap door de rijke smaken en tradities van Mexico. Tel daar de warme sfeer en uitnodigende ambiance bij op en je hebt niet minder dan een culinair toevluchtsoord voor liefhebbers van Mexicaans eten.
Tweede Egelantiersdwarsstraat 9H (Centrum), rosarioamsterdam.nl

3. Bacalar

De lof die Bacalar de afgelopen jaren heeft ontvangen van culinair recensenten is niet mis te verstaan. “Veel ruiger en lekkerder gaat het niet worden,” schreef Gilles van der Loo in zijn Proefwerk in 2020. En inderdaad, Bacalar biedt een unieke culinaire ervaring waar het ruige decor van een oude garage samensmelt met de verfijnde smaken en complexe texturen op je bord.

Eigenaar en chef Joachim de Buck zocht na een reis door Mexico naar een herbeleving van al het lekkers dat hij daar had gegeten. Dat was er in Amsterdam niet, dus besloot hij het zelf te gaan maken bij Cabo. Daar vertrok hij na onenigheid over de te varen culinaire koers. En daar profiteert Amsterdam-Noord van, want in het stadsdeel zijn nu twee restaurants die het Latijns-Amerikaanse land op een sublieme manier op de gastronomische kaart van Nederland zetten.

Ook Bacalar betrekt zijn tortilla’s van Taiyari. De daarmee bereide taco de pulpo bestaat uit twee opgebakken inktvistentakels op een zachte, paarse tortilla met gemalen pinda, donkere boontjes, avocado en fris zuur. Die met rul gebakken bloedworst en een salsa van mango en habaneropeper is terugkommateriaal. “Ik maak het niet vaak laat meer, maar u mag me voor deze taco midden in de nacht bellen, dan kom ik wel in mijn pyjama in de rij staan,” aldus Van der Loo.

Je kunt er trouwens ook goed en gevarieerd drinken, met een uitgebreide selectie natuurwijnen, cocktails en bijzondere bieren in blik of op fles.
Chrysantenstraat 4 (Noord), bacalar.amsterdam

Bij Bacalar in Noord smelt het ruige decor samen met de verfijnde smaken op je bord.Beeld Eva Plevier

4. Colima

Chef Miguel Martin Gómez, bekend van de inmiddels gesloten tapasbar Pikoteo, staat hier in de keuken. Hij streeft naar het opdienen van echte Mexicaanse smaken. Dus geen tex-mex op basis van cheddar, gehakt en zwarte bonen, ingrediënten die je in Mexico amper tegenkomt, maar verrassende gerechten, zoals watermeloen met jalapeños, maistaco’s met octopus en quesadilla’s met huitlacoche; maistruffel, ook wel bekend als Mexicaanse kaviaar.

Horecaplatform Entree nomineerde Colima vorig jaar als beste nieuwe cocktailbar, dus ook voor het vloeibare gedeelte zit je er goed. Die bar wordt gerund door Florian Stallinga van Pikoteo en Erik de Jong van Rum Barrel en biedt een uitgebreide selectie van vijftig gedistilleerde agavedranken uit Mexico, inclusief klassieke cocktails met een Mexicaanse twist, zoals de El Matador en Café Colima.

De intieme ruimte, ingericht met vier- en zespersoons tafels, ademt een Mexicaanse sfeer met een origineel straatbord uit de Colimastraat in Mexico-Stad als pronkstuk.
Utrechtsestraat 128 (Centrum), colima.nl

Colima.Beeld Sophie Saddington

5. Madre

Het voormalige restaurant Cinema Paradiso heeft plaatsgemaakt voor vegan Mexicaan Madre. Op de kaart staan traditionele Mexicaanse gerechten met een moderne twist, barstend van de creativiteit en smaak.

Eke Bosman aka Snackspert werd er bijna tot tranen gebracht door een van de beste taco’s die hij in Nederland at. Zijn aanraders zijn de gegrilde artichoke barbacoa taco’s, de birria taco’s met 3D-geprint vegavarkensvlees, de tostada’s met geroosterde pompoenpittensalsa en de aguachili verde, oesterzwammen met een beetje avocadocréme erbovenop.

Voor Mara Grimm vormden de fair ribs het hoogtepunt van haar Proefwerk, vegan ‘spareribs’ van seitan, dat wordt gemaakt van tarwegluten.

Ook met grote groepen kun je je hier laven aan de smaken van vegan Mexico, die je kunt op- of aftoppen aan de cocktailbar.
Westerstraat 186 (Centrum), madre.amsterdam

De vegan fair ribs van Madre vormen een absoluut hoogtepunt.Beeld Eva Plevier

6. Tacoteca

Op de Ten Katemarkt serveren Pablo Saavedra en Lucia Abigail Romero een rijke diversiteit aan taco’s. Ze begonnen Tacoteca naar eigen zeggen als manier om hun Mexicaanse identiteit te omarmen. “Het is een hardcore Mexicaans streetfoodconcept met echte taqueros uit Mexico,” aldus de eigenaars. Hun doel is om in de toekomst een eigen zaak te openen en hun ambacht ook op culinaire evenementen elders in Europa uit te voeren.

Van taqueros met gegrilde steak tot slow cooked pork en zelfs Mexicaanse truffel: er is bij Tacoteca voor ieder wat wils. Drink er een frisse Jarritos bij en met wat verbeelding waan je je op een mercado in Mexico-Stad.

De kraam staat van woensdag tot en met zaterdag op de markt en is uitgegroeid tot een verzamelpunt voor de Mexicaanse gemeenschap in Amsterdam. Dan weet je dat je goed zit.
Wenslauerstraat 2a (West), tacoteca.nl

Uit in Amsterdam: de tips van Het Parool

Bijna dagelijks tippen we op Parool.nl de nieuwste, leukste en beste plekken op het gebied van eten & drinken en kunst & cultuur in Amsterdam. Bekijk hier al onze uit in Amsterdam-tips.

Zelf een goede tip? Mail ons via uit@parool.nl