Direct naar artikelinhoud
Lezersbrieven

Dreigt de Bijlmer ‘opnieuw te mislukken’? Lezers reageren: ‘Wéér zo’n negatief oordeel over onze wijk’

Historicus Puck Aben schreef afgelopen weekend in Het Parool dat ze van mening is dat de Bijlmer opnieuw dreigt te mislukken. Andere Paroollezers reageren.

Winkelcentrum Amsterdamse Poort.Beeld Berlinda van Dam/ANP

Waar gaat dit over?

Historicus Puck Aben heeft op veel plekken in Amsterdam gewoond, nu ook in de Bijlmer. Ze is van mening dat het nog altijd niet lukt De Bijlmer aan te laten sluiten op de rest van de stad. ‘Amsterdam-Zuidoost zal altijd een lastiger te bereiken eiland zijn.’
Lees haar opiniestuk

‘Loop eens een buurtcentrum binnen’

Zo te lezen heeft Puck Aben toch te weinig moeite gedaan om te aarden in de Bijlmer. Het gemeenschapsgevoel is er heel groot. Niet in de yuppenkoffietentjes, maar in de wijk zelf.

Loop eens een buurtcentrum binnen en leer de echte Bijlmerbewoner kennen, doe wat vrijwilligerswerk en er gaat een hele culturele wereld voor je open.

Ik ben hier dertig jaar geleden komen wonen en wil nooit meer weg.
Carlien Oudejans, Amsterdam

‘In Zuidoost ríjdt men vooral langs elkaar’

In haar kritiek op Zuidoost schrijft Puck Aben over de mensen die er langs elkaar leven. Ze ziet de olifant in de kamer niet, maar benoemt hem indirect wel met de files, het ontvluchten, de exodus, de gescheiden functies en de achterblijvende voorzieningen. Niet alleen is de auto zeer welkom in de wijk, maar door de ruime opzet met veel groen is het ook heel makkelijk voorzieningen met de auto te bereiken.

Het openbaar vervoer is er vooral goed om bewoners naar het centrum van de stad te brengen en is dan ook voor menigeen een levenslijn. Als fietser kun je er eindeloos rijden over monotone fietspaden voor je een bestemming bereikt. Uit onderzoek onder fietsers weten we dat ze graag interessante, soms onlogische routes fietsen: door ofwel de natuur, ofwel een gezellige binnenstad. In Zuidoost is het vooral de auto die zorgt voor afwisseling; om op te wachten bij een stoplicht of om te ontwijken op straten zonder veilig fietspad.

Kortom, in Zuidoost ríjdt men vooral langs elkaar. Aben geeft de autocultuur de schuld, maar dan lijkt het alsof je mensen beschuldigt, terwijl ze alleen maar leven volgens het ontwerp van de wijk. Maak je het er autoluw, zoals in nieuwe wijken, dan worden voorzieningen op loop- en fietsafstand levensvatbaar. Een stelsel van bevaarbare grachten zou ook helpen.
Reinder Rustema, Amsterdam

‘Wéér zo’n negatief beeld van de Bijlmer’

Hoe kan historicus Puck Aben zo negatief over de Bijlmermeer publiceren? Zonder enig inlevingsvermogen, komt zij even kijken in de Bijlmer en creëert zij weer zo’n negatief beeld van deze mooie wijk in ­Amsterdam. Ik ben ondernemer in Zuidoost en werk al 45 jaar als marktkoopman in verschillende delen van dit stadsdeel. Ik zie altijd vrolijke, gezellige en sociale mensen waar heel fijn mee is te communiceren en een cultuur waarin iedereen welkom is.
Wim van Hilten, Amsterdam