Canadese werknemers Airbus krijgen bijna kwart meer loon

© REUTERS

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft een akkoord gesloten met de werknemers die het regionale vliegtuig A220 bouwen in Canada. Zij krijgen de komende vijf jaar in totaal 23 procent meer loon, zo is donderdag bekendgemaakt.

mtm
Bron: BELGA

De vakbond IAMAW dreigde met een staking in de fabriek in Mirabel, nabij Montreal in het zuidoosten van Canada. Met de hulp van een bemiddelaar werd er toch een akkoord gevonden, nadat eerdere voorstellen verworpen waren. Ruim driekwart van de vakbondsmilitanten die hun stem uitbrachten, aanvaardde het voorstel. Behalve de loonsverhoging is er ook sprake van hogere avondpremies en een betere toegang tot groepsverzekering. Er werken zowat 3.000 mensen in de fabriek.

In een reactie zei Airbus dat het akkoord “een beter evenwicht tussen diensten mogelijk zal maken” en zal leiden tot “meer efficiëntie om meer A220’s te kunnen produceren en het break-evenpunt van het vliegtuigprogramme te bereiken in 2026”.

Het A220-programma zit sinds 2017 bij Airbus. Dat nam het toen over van de Canadese vliegtuigbouwer Bombardier. De A220 is een toestel met één gangpad, kleiner dan de A320, het populairste Airbus-vliegtuig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen