Direct naar artikelinhoud

OM: uitspraak Timmermans over Wilders op partijcongres is niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie vindt de ‘niets nalaten’-uitspraak van Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. Volgens het OM is duidelijk dat de GroenLinks-PvdA-leider doelde op politieke middelen om te voorkomen PVV-leider Wilders aan de macht zou komen.

Frans Timmermans tijdens het gezamenlijke partijcongres van de PvdA en GroenLinks in april.Beeld ANP

Timmermans zei op het partijcongres van 20 april in Apeldoorn dat ‘wij niets [zullen] nalaten om te voorkomen dat Wilders in dit land aan de macht komt’. Wilders hoorde daarin een oproep tot geweld, vond het ‘opruiing’ en noemde de uitspraak ‘levensgevaarlijke linke ophitserij’. Hij deed vorige maand aangifte, die zijn advocaat in een pagina’s lang document onderbouwde door te wijzen op de jarenlange persoonsbeveiliging waaronder de PVV-leider gebukt gaat.

Het OM gaat daar niet in mee en besluit Timmermans niet te vervolgen. In een kort persbericht wordt gewezen op het belang van de context van de speech. Uit de rest van de tekst ‘kan worden afgeleid’ dat Timmermans doelde op politieke middelen en niet op geweld, stelt het OM. Zo doet de GroenLinks-PvdA-leider direct na de ‘niets nalaten’-uitspraak een oproep aan VVD, NSC en BBB om geen kabinet te vormen met Wilders. Ook zei Timmermans dat zijn partij ‘keihard oppositie’ zal voeren als dat toch gebeurt.

De GroenLinks-PvdA-leider verwierp de aantijging van Wilders direct. Volgens hem slaat Wilders bij kritiek ‘altijd om zich heen’. “Mijn middelen zijn altijd parlementair en niets anders.” Overigens leek de uitspraak van Timmermans een verspreking: in de tekst van zijn speech die voor het uitspreken werd verspreid onder journalisten stond ‘niet nalaten’ in plaats van ‘niets nalaten’.

Strafrechtadvocaat Peter Schouten noemde de aangifte van Wilders op deze site al ‘kansloos’. “In de wereld van de politiek wordt door de kiezers meteen begrepen dat Timmermans door het smeden van coalities er alles aan zal doen om Wilders te stoppen.”

Twitter bericht wordt geladen...