Direct naar artikelinhoud
Exclusief

Zomerhitte staat voor de deur, leven in Gaza wordt nog zwaarder

Vanwege de toenemende hitte, de afvalcrisis en de kapotte rioleringssystemen, maken hulporganisaties in Gaza zich grote zorgen over de verspreiding van infectieziektes onder de inwoners van het gebied.Beeld HAITHAM IMAD/EPA

Met de steeds warmer wordende dagen hebben veel mensen in Gaza geen plek om schaduw te vinden. En intussen stapelt het afval zich op en stroomt het rioolwater over de straten of wat daarvan over is.

Nu de zomer nadert, schieten de temperaturen omhoog. Ook in Gaza. Vorige week kregen inwoners al te maken met een korte hittegolf waarbij het kwik op sommige plekken steeg tot 37 graden. Het was een voorproefje van hoe voor veel inwoners het dagelijks leven de komende maanden nog zwaarder dreigt te worden.

Met name voor de mensen die uit hun huizen zijn verdreven en gevlucht en nu tijdelijk in tenten wonen is de hitte verschroeiend. In de winter boden de tenten weinig bescherming tegen de kou, maar nu zorgen ze juist voor slapeloze nachten en verstikkende dagen doordat ze de hitte vasthouden.

“Het voelt alsof de tent in brand staat,” vertelt de 23-jarige Maryam Arafat aan The New York Times. “Het is zo heet dat het niet is uit te houden, zeker niet met jonge kinderen”.

Door een gebrek aan elektriciteit hebben de meeste mensen ook niets aan ventilatoren of airconditioning. En buiten de tenten is er ook weinig verkoeling te vinden. Doordat in de winter veel bomen zijn gekapt om als brandhout te gebruiken is er nu nauwelijks schaduw. Er is ook gebrek aan schoon drinkwater, waar in de hete zomermaanden meer behoefte aan is. De VN-hulporganisatie Unrwa meldt dat er inmiddels twee kinderen zijn overleden als gevolg van de hitte.

Besmettelijke ziektes

De hogere temperaturen betekenen ook dat de afvalcrisis in Gaza verder verergert. Het gebied kampte voor de oorlog al met problemen met afvalverwerking – er waren slechts twee officiële stortplaatsen – en de situatie is sindsdien alleen maar verder afgegleden. Het ophalen van vuilnis is voor een groot deel onmogelijk geworden, waardoor het vuil zich op de straten en rondom tenten opstapelt. Daarnaast zijn er nog de problemen met de riolering; veel rioleringsystemen werken niet meer, waardoor het rioolwater op sommige plekken over straat loopt.

Zowel de afval- en rioleringscrisis als de hoge temperaturen doen de zorgen bij hulporganisaties over de verspreiding van ziektes verder toenemen. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde er vorige maand al voor dat het, vanwege de onhygiënische omstandigheden waarin miljoenen mensen in Gaza leven, een sterke toename van besmettelijke ziektes zoals cholera, hepatitis A en dysenterie verwacht.

“We moeten de komende maanden een manier vinden om een betere toevoer van water te regelen naar de gebieden waar mensen op elkaar zitten,” zei Jamie McGoldrick, humanitair coördinator voor de VN in Gaza, twee weken geleden tijdens een persmoment, na terugkeer uit de Gazastrook.

Zwermen insecten

Veel Gazanen melden dat ze de laatste tijd last hebben van grote zwermen vliegen en muggen. “Het is de eerste keer dat we er zoveel zien, vanwege alle vervuiling en het afval dat overal ligt,” zegt Aala Saleh tegen een verslaggever van persbureau AFP. Het maakt de nachten moeilijk. “We worden de hele tijd wakker door de muggenbeten.”

Woensdag heeft Israël bekendgemaakt dat het de Erez-grensovergang, aan de noordelijke rand van Gaza, heeft opengesteld voor het leveren van hulpgoederen. Een konvooi van Jordaanse trucks stak nog diezelfde dag over, hoewel sommige vrachtwagens onderweg werden aangevallen door Israëlische kolonisten, meldt het Jordaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Israël had begin april al toegezegd dat het – na druk van de Verenigde Staten, in de nasleep van de dodelijke Israëlische aanval op een konvooi hulpgoederen van World Central Kitchen – de grensovergang zou openen, maar tot woensdag was dat nog niet gebeurd.