Direct naar artikelinhoud

Keukentafelgebabbel tussen Henk Schiffmacher en zijn vrouw en dochters doet hem, én de kijker, ernstig tekort

In de rubriek Han Lips kijkt tv schrijven verschillende redacteuren van Het Parool elke dag over wat hun opvalt op tv. Vandaag: Schiffmacher’s legacy.

Kijkje in het familieleven van de Schiffmachertjes.Beeld BNNVara

Ruige rockmuziek, beelden van Hells Angels, wereldberoemde sterren en een spervuur aan superlatieven: Henk Schiffmacher is de godfather, de paus, de koning, een levende legende, zo klinkt het. Schiffmacher’s legacy, een reallifesoap over Amsterdams bekendste tatoeëerder, schiet uit de startblokken, maar blijkt vervolgens van een hemeltergende tuttigheid te zijn.

De insteek van de serie is al wat gezocht: Schiffmacher is de 70 gepasseerd en gaat zijn befaamde Hanky Panky Tattoo Studio overdragen aan zijn dochters. Dat zou spannend kunnen worden, maar is het geen moment, want alles verloopt in goede harmonie, op het moment na dat Schiffmacher een scheet dreigt te laten terwijl zijn dochter hem tatoeëert.

Het is het soort flauwe huis-tuin-en-keukenhumor die we kennen van de Bauers, de Frogers, de Meilandjes, de Roelvinkjes, eigenlijk van alle andere BN’ers die een cameraploeg toelaten in hun leven. Helaas blijkt ook Schiffmacher, om wie toch een mystieke zweem van seks, drugs en rock-’n-roll hangt, een doodnormaal en tamelijk saai burgermansbestaan te leiden. We zien dat Schiffmachers haar wordt ingevlochten door zijn vrouw Louise, die hem aanspoort om eens te gaan sporten, Schiffmacher die een potje backgammon speelt en wat geënsceneerde gesprekjes voert met BN’ers die toevallig langskomen in zijn studio. Op de achtergrond klinkt van die typisch knullige muziek die ooit leuk was in Man bij hond, maar inmiddels een afgezaagd televisietrucje is.

Dit alles zou nog kunnen werken als er een scherp contrast werd neergezet – stoere macho blijkt lieve huisvader – maar ook daarin schiet de serie tekort. Tatoeages zijn allang niet meer voorbehouden aan zeebonken, kunstenaars en excentriekelingen, tegenwoordig kun je je laten tatoeëren op de Huishoudbeurs. Tatoeëren is, kortom, heel normaal geworden, net als het leven van Schiffmacher zelf. Waarom BNNVara dacht dat het interessant zou zijn om zoiets uit te zenden is een raadsel.

Schiffmacher is ongetwijfeld een vat vol anekdotes en ontegenzeggelijk een intrigerend figuur en een bijzondere kunstenaar, over wie vast een mooie Uur van de wolf-achtige documentaire te maken valt. Maar zes afleveringen kijken naar keukentafelgebabbel tussen Schiffmacher en zijn vrouw en dochters doet hem, én de kijker, ernstig tekort.

Meer tv-recensies? Lees alle afleveringen van Han Lips in ons archief. Lees ook de wekelijkse rubriek Sterrenstof, waarin we de mediaweek doornemen. Reageren? hanlips@parool.nl.

Han Lips?

Het Parool ondertekent de tv-recensies in de rubriek Han Lips kijkt tv voortaan met de naam van de auteur. De rubriek blijft uiteraard bestaan, maar het fictieve personage Han Lips is met pensioen.