21 november 2018 om 03:00
Luister naar

Psst: De brexit-helden die een plek in de geschiedenisboekjes willen

Wat is er op 23 juni 2016 in de Britten gevaren? Niemand weet het precies. Zijzelf ook niet. Het woord ‘euroscepsis’ is er uitgevonden en daar wilden ze weleens lucht aan geven. Kiezers met gezond verstand waren er al genoeg; met dat idee gingen ze ’s avonds naar bed. De thee zou zo heet niet worden gedronken. The morning after bleek van wel.

Wij zien hier nostalgie en vergane trots. Zij zijn de oudste democratie. Over de wereldzeeën hebben ze overal welvaart, christendom, goede manieren en cricket gebracht. Ze waren heer en meester over een kwart van de wereld. Over het Britse rijk ging de zon nooit onder. In 1940 bleven ze in hun eentje tegen de tirannie overeind. In 2016 wonnen witte rotsen en zeewind het van bemoeizucht en bureaucratie.

Maar ik denk soms ook dat mensen heimelijk een plek in de geschiedenisboekjes begeren. Dat jouw naam zal voortleven als degene die de durf en de visie had om de sprong naar een nieuw, gouden tijdperk te nemen – jij bent niet degene die de klappen opvangt als het verkeerd uitpakt.

Ik koester de helden van de plaquette die je her en der ook in Engeland vindt: ‘Hier gebeurde op 5 september 1782 helemaal niets’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Christenzionist in gesprek met een Palestijns christen. 'Je kunt altijd nog verhuizen'

Stel dat een christenzionist ergens bij Bethlehem de Palestijnse Daoud Nassar ontmoet. Aad Kamsteeg maakt zich een voorstelling van dat gesprek en welke argumenten dan meestal worden gebruikt.

Afbeelding

Het is goed te begrijpen waarom voetballer Cody Gakpo luistert naar de worship van Eline van Dijk

De teksten van een nieuwe generatie Nederlandse worship- en aanbiddingsleiders worden eerlijker valt columnist Gerard ter Horst op. Een sterk voorbeeld vormt Eline van Dijks ‘Levenswoorden’. Cody Gakpo blijkt ook fan.

Bij de Dodenherdenking denk ik vast aan Willy Bader, de kleine man die niet van geestelijken hield

De kleine man met het verwilderde, bleke gelaat heet Willy Bader. Priesters en dominees getuigen van zijn optreden in kamp Dachau. Een duivelse rol hoeft niet te leiden tot duivels gedrag, concludeert Reina Wiskerke.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Er is 90.000 euro voor je ingezameld voor een levensreddende operatie, en dan blijkt het niet genoeg

Op de dag dat een ernstig zieke naamgenoot van Annemarie van Heijningen hoort dat al het geld binnen, vertelt het ziekenhuis dat er niet 90.000 maar 210.000 euro nodig is. Wat nu?

Almatine Leene

Maak van 1 mei een officiële vrije dag. Niet om feest te vieren maar om actie te voeren

Een achturige werkdag is voor veel mensen een onbereikbaar ideaal. Maar ook zij hebben volgens Almatine Leene recht op acht uren slapen, acht uren werken en acht uren die in het teken staan van ontspanning.

Afbeelding

Is er eigenlijk een voetbalmuseum voor al die verdwenen clubs? In Mierlo worden ze herinnerd

In het Brabantse Mierlo is de voetbalcollectie van ras-verzamelaar Jos Lenssen uitgegroeid tot een heus voetbalmuseum. Daarin is plek voor sportgrootheden én verdwenen clubs, ontdekt columnist Gerard ter Horst.

Bram van de Beek is emeritus hoogleraar symboliek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Al die discussies over het aanbod van genade en de Dordtse Leerregels gaan voorbij aan iets cruciaals

Discussies van reformatorischen over 'het aanbod van de genade', beroeren de theoloog Bram van de Beek. Het evangelie is toch geen koopwaar? ‘Zodra de bevinding in het kistje klinkt, het zieltje in de hemel springt.’

Maria van Mierlo is schrijver, spreker, eindredacteur en retraitebegeleider. Ze leeft vanuit de cisterciënzer spiritualiteit.

Leef vreesloos en aanvaard de consequenties. 'Je gaat toch niet voor je tijd'

Columnist Maria van Mierlo zag twee mensen met een fietshelm op een kruispunt staan. Ze moest denken aan haar moeder, die geregeld dingen deed waar ze alleen tussen haar vingers door naar durfde te kijken.

Gerjanne van Lagen

Nederland polariseert, maar vandaag even niet. Wij stappen eenparig door de straten

Omdat ik Maxima een buitengewoon warm hart toedraag, schrijft Gerjanne Lagen, pleit ik voor de herinvoering van Koninginnedag. Koningsdag klinkt als een staatsbanket. Koninginnedag springt, huppelt en leeft.