Luister naar

Kelly Keasberry: Kom maar sinterklaas vieren in België

Nieuws
Kelly Keasberry • redacteur bij het Vlaamse christelijk opinieblad Tertio masterstudent journalistiek in Antwerpen •
woensdag 21 november 2018 om 03:00

Het zou weer een ouderwets sinterklaasfeest worden in Eindhoven. Althans, dat is wat de website This is Eindhoven beloofde. Bovendien konden de kinderen en hun ouders op een ‘fantastisch programma’ rekenen. Daartoe behoorde onder meer een show met Party Piet Pablo.

Dat fantastische programma kwam er. Alleen hoefde Party Piet Pablo tijdens zijn optreden niet enkel te rekenen op kleine fans. Er was namelijk ook een meute betogers van de groep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op de been gekomen. Op hun beurt konden die weer rekenen op tegenstand in de vorm van voetbalhooligans.

Zo kon het gebeuren dat het centrum van Eindhoven zich zaterdag vulde met een ziedende menigte. In plaats van pepernoten vlogen er rotte eieren in de rondte. En in plaats van sinterklaasliederen klonken er woedende slogans, zoals ‘Hoer van de zwarten!’ Een vrouw werd ingesloten en geïntimideerd. De bordjes met ‘Veilig feest voor ieder kind’ mochten niet baten. De weinige kinderen die er die dag te zien waren, werden op de schouders van hun vaders ingezet voor eigen propaganda.

Sinterklaas is van oudsher een kinderfeest, maar waar waren de kinderen? Kranten en media repten van incidenten, relschoppers en geweld. Nee, dan de jaren tachtig. Je zult mij niet snel horen zeggen dat het vroeger beter was, maar als het om de Sint gaat, waren de jaren tachtig prachtig. Met bonzend hart stonden we langs de kade in Zaandam. Op de boot stond de Sint, zijn gezicht even stralend als zijn baard, een en al goedheid. Rondom hem dansten zijn pieten, zoals altijd zwart van de schoorsteen en het roet.

Had niemand mij verteld dat Zwarte Piet een kleurling was geweest, dan had ik het vermoedelijk nooit geweten. Voor alle duidelijkheid hebben Belgische pieten sinds kort roetvegen op het gezicht. Een kwestie van even wat minder schmink gebruiken. Rond 5 december kijken veel Belgen dan ook hoofdschuddend naar hun noorderburen. ‘Die Hollanders zijn goed zot geworden’, klinkt het dan, ‘maar bij ons gaat dat niet gebeuren.’ In België geen calvinistische waarheids­ijver, maar veeleer een katholiek onderscheid tussen leer en leven.

Dat neemt niet weg dat de Nederlandse deining doordreunt tot aan de Franse taalgrens. Ook in Vlaanderen groeit het besef dat de jaren tachtig definitief voorbij zijn. Het sinterklaasfeest in Eindhoven werd gekaapt door boze witte mannen. Wat moet je met een kinderfeest dat de kleur heeft aangenomen van een politieke betoging? Wat als kinderen wegblijven van de intocht, omdat er niet langer pepernoten, maar rotte eieren rondvliegen?

Misschien is afschaffen de enige optie. Wie daar nog niet aan toe is, kan nog altijd naar Antwerpen komen. Daar vieren we samen feest, voor zolang als het duurt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.

CU-leider Mirjam Bikker en minister Carola Schouten van Armoedebestrijding op uitslagenavond van de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

ChristenUnie peilt de geest van de tijd onvoldoende: kiezer ziet niet waar de partij verschil kan maken

Zijn er thema’s waarvan de Nederlander zegt ‘dat is typisch de ChristenUnie’? Nee, stellen drie partijgangers uit zuid-Nederland. Zij analyseren de tegenvallende verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Twee vrome protestanten die goed waren in de oorlog? Het was een kerkgemeenschap die Joden redde

Israëls president Isaac Herzog noemde bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum Kees en Amanda Vissers-van der Linden uit Bussum. George Harinck zocht uit hoe zij Joden hadden gered.

David Owuor claimt de covidpandemie en andere rampen over de wereld te hebben afgeroepen als waarschuwingen van God.

David Owuor vervult misschien wel een profetie maar hij is vrijwel zeker niet Elia

De Keniaanse prediker David Owuor claimt zowel Elia als Mozes te zijn. Als er iemand opstaat en claimt ‘iets groots’ te zijn, moeten Bijbelse alarmbellen gaan rinkelen, waarschuwt Hans Frinsel.