Direct naar artikelinhoud
TeruglezenTrump ontmoet Poetin

Topontmoeting Trump en Poetin ‘constructief’, presidenten ontkennen Russische inmenging in verkiezingen VS

De Amerikaanse president Donald Trump ontmoette vandaag zijn Russische collega Vladimir Poetin in Helsinki. In dit liveblog volgden we de gebeurtenissen van de dag op de voet. Lees het hieronder terug.

Trump en Poetin schudden elkaar de hand na afloop van de persconferentieBeeld REUTERS

Live

  1. Reacties op de persconferentie

    Ari Fleischer, oud-woordvoerder van president George W. Bush, gelooft niet dat Trump onder één hoedje speelde met de Russen, maar begrijpt waarom Democraten hun twijfels hebben.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Justin Amash, Republikeins Congreslid, zet ook vraagtekens bij Trumps ontmoeting met Poetin.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Trump zei dat de militairen van Rusland en Amerika al jaren beter met elkaar overweg kunnen dan de politieke leiders van de twee landen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  2. Beperken kernwapenarsenalen

    De twee leiders hebben afgesproken de bespreking over het beperken van hun kernwapenarsenalen te hervatten. Daarbij gaat het onder meer om het uit 2010 daterende New START-verdrag. Ze waren het ook eens over de noodzaak om verdere verspreiding van kernwapens te voorkomen. Maar Poetin en Trump verschilden duidelijk van mening over hun houding tegenover het Iraanse nucleaire programma.

    Trump zei tegen een Reuters-journalist bij Poetin te hebben aangedrongen om Iran onder druk te zetten. De Verenigde Staten hebben zich onlangs teruggetrokken uit het akkoord over het stopzetten van het Iraanse kernwapenprogramma. Volgens de VS zou Iran zich niet aan de afspraken houden. Maar president Poetin wierp tegen dat Iran op nucleair gebied onder de strengst mogelijke controle staat. 

    Beeld EPA
  3. ‘Poetin was heel krachtig in zijn ontkenning’

    Trump begint in reactie op een vraag over inmenging aan een monoloog over een server die de FBI niet zou hebben meegenomen in het onderzoek naar de Russische bemoeienis met de verkiezingen. We komen er niet achter wat er echt is gebeurd zonder die server te vinden. Ook beklaagde hij zich nog eens over de verdwenen e-mails van Hillary Clinton, zijn tegenstander tijdens de verkiezingen van 2016.

    Ik heb vertrouwen in mijn geheime diensten die zeggen dat het Rusland zou kunnen zijn, maar Poetin was heel krachtig in zijn ontkenning. Ik heb het Poetin gevraagd en hij zegt dat het Rusland niet is. En hij bood zelfs aan om de Amerikaanse onderzoekers te laten samenwerken met de Russische autoriteiten.

    Poetin reageert vervolgens tegenover een Reuters-journalist: Ik was ooit een geheim agent en ik weet hoe dossiers worden verzonnen. Ten tweede: ik geloof dat Rusland een democratisch land is en ik hoop dat je niet ontkent dat Amerika een democratie is. En als het een democratische staat is, dan is de conclusie dat dit  soort onenigheden alleen maar beslecht kunnen worden door het gerechtshof, niet door de politie of de aanklagers.

    Het onderzoek van Robert Mueller naar eventuele samenspanning met de Russen is een complete heksenjacht, aldus Trump.

  4. ‘Nu ligt de bal bij jou’

    Poetin geeft Trump een voetbal en wenst hem succes met het WK voetbal in 2026, dat plaatsvindt in Amerika. Trump zegt de bal aan zijn zoon Barron te zullen geven. Nu ligt de bal bij jou, aldus Poetin.


    Beeld AP
  5. ‘Geen samenzwering’

    President Poetin ontkende in zijn persconferentie met president Trump nogmaals dat Rusland zich schuldig heeft gemaakt aan inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. De Russische president sprak van de ‘zogenoemde inmenging’. ‘Rusland heeft zich niet bemoeid [met de Amerikaanse verkiezingen] en zal dat ook niet doen.’

    Trump stelde dat hij de inmenging uitgebreid ter sprake heeft gebracht. Wat hij precies zei, onthulde Trump niet. Hij zei dat Poetin daar een interessante theorie over had. Wat die theorie was, is evenmin duidelijk.

    De Amerikaanse president ontkende dat hij samen heeft gespannen met Rusland tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. Hij zei dat hij zijn rivaal Clinton eerlijk en gemakkelijk verslagen heeft. Hij noemde het jammer dat er een wolk boven die overwinning hangt. ‘We hebben dit besproken en er was nul samenzwering.’

    Zoals Trump nog regelmatig doet, benadrukte hij nog eens hoe groot zijn verkiezingsoverwinning was. De Democraten zoeken gewoon een reden om hun verlies te verklaren met het Rusland-onderzoek, aldus de president in antwoord op een vraag van een Reuters-journalist. ‘Ik kende de president niet’, zo ontkende Trump de samenspanning, of ‘collusion’ met Rusland. ‘Wij hebben een briljante campagne gevoerd en daarom ben ik president.’

    We moeten ons laten leiden door feiten. Kun jij een feit noemen dat de samenspanning bewijst? vroeg Poetin aan de Reuters-journalist. Het is pure onzin.

  6. ‘Open’ en ‘constructieve’ sfeer

    De relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland is veranderd door de topontmoeting met president Poetin in Helsinki. Dat heeft de Amerikaanse president Trump gezegd na afloop van zijn overleg met de Russische president. Volgens Trump waren de betrekkingen ‘slechter dan ooit’, maar is dat ‘sinds vier uur’ veranderd.

    Ook president Poetin was positief over het resultaat van de topontmoeting, die volgens hem in een ‘open’ en ‘constructieve’ sfeer verliepen. Ook Trump sprak van een constructieve bijeenkomst. Vandaag is slechts het begin van een langer proces, een eerste stap naar een betere toekomst.

    Trump zei dat hij uitgebreid met Poetin had gepraat over de onenigheden tussen Rusland en de Verenigde Staten en dat zij vastbesloten waren om mogelijkheden te vinden om gemeenschappelijke belangen na te streven. Hij zei dat het makkelijker was geweest om voor de topontmoeting te bedanken. ‘Maar ik neem liever een politiek risico om vrede te bereiken, dan de vrede in de waagschaal te stellen uit politieke overwegingen.

    Trump: ‘Als president kan ik geen beslissingen over het buitenlands beleid nemen door te proberen critici, de media en de Democraten die voortdurende dwars liggen tegemoet te komen.’ Beide leiders beklemtoonden de noodzaak om samen te werken op het gebied van de strijd tegen het terrorisme en de verspreiding van kernwapens.

    Beeld Getty Images
  7. Wachten op de persconferentie

    Journalisten wachten in het Finse presidentiële paleis op de persconferentie van de presidenten Trump en Poetin. Onder hen is onze Rusland-correspondent Tom Vennink, die deze foto maakte.Beeld Tom Vennink
  8. Interview Poetin

    De Amerikaanse zender Fox News heeft een exclusief interview met Vladimir Poetin na afloop van zijn ontmoeting met president Trump. Chris Wallace zal het interview doen. Wallace staat bekend als een kritisch geluid op de Trump-gezinde kabelzender. Wallace krijgt dertig minuten de tijd met de Russische president en kondigde alvast aan dat geen onderwerp 'off limits' zal zijn. De nieuws-anchor zal Poetin onder meer vragen naar onderwerpen als de Navo, Syrië en Oekraïne, zo zei hij in het programma America's Newsroom van Fox.

  9. ‘Goed begin’

    ‘Een heel goed begin’, zo omschreef president Trump het gesprek dat hij achter gesloten deuren met Poetin had, voordat de delegaties aan tafel gingen voor verdere besprekingen. In de Amerikaanse delegatie zitten minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, nationale veiligheidsadviseur John Bolton, ambassadeur Jon Huntsman en Rusland-expert Fiona Hill. Poetin krijgt assistentie van onder andere minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en woordvoerder Dmitri Peskov.

  10. Bellen met correspondent Tom Vennink in Helsinki

    ‘Ik ben in het presidentiële paleis in Helsinki, waar ik samen met zo’n honderd andere journalisten wacht op de persconferentie van Trump en Poetin. Er zijn hier in totaal zo’n 1500 journalisten geaccrediteerd, de meeste van hen volgen de top in het mediacentrum buiten het paleis. De Volkskrant mocht aanwezig zijn bij de persconferentie. Die zou plaatsvinden om 15.30 uur Nederlandse tijd, maar alles loopt hier uit omdat Poetin later in Finland landde dan gepland.’

    ‘Het paleis doet groots aan en de Russische invloed is hier voelbaar: het paleis werd gebouwd toen Finland nog deel was van Rusland. En dat is ook de sfeer op deze top: Rusland is terrein aan het winnen. ‘Goede betrekkingen met Rusland, dat is iets goeds, niet iets slechts’, zei Trump immers.’

    ‘De twee president spraken eerst één op één met elkaar. Er waren daar geen adviseurs bij aanwezig, alleen tolken. Nu volgt een werklunch en daarna de persconferentie. Trump noemde tijdens de eerste ontmoeting met Poetin hier een hele reeks onderwerpen die de twee leiders bespreken, maar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen was er daar niet één van.’

    ‘Het is duidelijk dat dit voor Trump geen prioriteit heeft, het hele idee van inmenging haalt immers de glans van zijn verkiezingszege. Onder druk van Amerikaanse politici zal hij het toch bespreken. Maar dan nog is het de vraag wat de twee presidenten wereldkundig maken. Ze kunnen immers zelf kiezen wat zij delen uit hun een-op-een-gesprek.’

    ‘Hoewel er geen grote doorbraken worden verwacht, wordt ieder woord dat de presidenten uitspreken heel zwaar gewogen. Toen Trump en Poetin elkaar de hand schudden, rende iedereen in het mediacentrum naar de televisieschermen om te luisteren. Al was het maar om bepaalde woorden op te vangen die aangeven welke kant de relatie tussen de Russen en de Amerikanen op gaat.’

    ‘De twee presidenten zijn in Finland heel impopulair, dus het land wil eigenlijk vooral dat de top goed verloopt. De Finnen hadden slechts tweeënhalve week de tijd om de ontmoeting voor te bereiden. Voor zover ik kan zien, verloopt de organisatie hier vlekkeloos.’

    ‘Voor Helsinki is dit de grootste gebeurtenis in tijden. Ik herinner me de sensatie in Amsterdam rondom het bezoek van toenmalig president Obama aan Nederland. Maar die valt in het niet bij de top Trump-Poetin voor de Finnen. Ze zijn trots, maar ook gespannen. Want dit zijn niet de mannen die ze graag zien als wereldleiders met invloed over kleine landen als Finland.’

  11. Is Trump opgewassen tegen geslepen onderhandelaar Poetin?

    Het een-op-een gesprek tussen Trump en Poetin is afgelopen, meldt het Russische persbureau Interfax. Het heeft meer dan twee uur geduurd, ruim een half uur langer dan te voren aangekondigd. Of dat een goed teken is, daarover lopen de meningen uiteen. Sommigen vrezen dat Trump niet opgewassen zal blijken tegen Poetin, een geslepen onderhandelaar met een grote dossierkennis. In zijn enthousiasme om er een geslaagde top van te maken overviel Trump zijn eigen ministers tijdens de recente topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ook met de plotselinge toezegging een punt te zetten achter de militaire oefeningen met Zuid-Korea.

    Nu begint de werklunch, waarbij de leiders assistentie krijgen van hun medewerkers.

  12. Helsinki: vast decor voor Russisch-Amerikaanse topontmoetingen

    De deuren zijn dicht, Poetin en Trump gaan praten. Dat ze elkaar juist hier ontmoeten, in Helsinki, is geen toeval. De stad was wel vaker decor voor redelijk positieve topontmoetingen​.

    Trump hoopt ongetwijfeld dat deze top een 'historische' doorbraak zal opleveren. Wat dat betreft hebben de twee landen een goede locatie gekozen. Voorgaande topontmoetingen in Helsinki verliepen in tamelijk constructieve sfeer.

    In 1975 ontmoetten de Amerikaanse president Gerald Ford en Sovjetleider Leonid Brezjnev elkaar ook in de Finse hoofdstad. Daar vond toen de eerste bijeenkomst van de voorloper van de Organisatie voor Samenwerking en Veiligheid in Europa plaats. Het resultaat: de Helsinki Akkoorden over de samenwerking op het gebied van veiligheid en economie. Maar het belangrijkste was dat de 35 landen beloofden de mensenrechten te respecteren, evenals de bestaande grenzen binnen Europa. Juist dat laatste punt is weer actueel sinds de Russische annexatie van de Krim.

    Helsinki was in 1990 ook de plaats voor een topontmoeting tussen de Amerikaanse president Bush en Sovjetleider Michaïl Gorbatsjov. Belangrijkste onderwerp was toen de oplopende spanning in de Perzische Golf, nadat Irak het oliestaatje Koeweit was binnengevallen. Gorbatsjov wilde niet betrokken worden bij de invasie van Irak die de VS voorbereidden en Bush drong daar ook niet op aan. In een gezamenlijke verklaring waarschuwden de twee de Iraakse dictator Saddam Hussein wel dat hij rekening moest houden met militair ingrijpen als hij zijn troepen niet zou terugtrekken uit Koeweit.

    Ook de top tussen president Bill Clinton en de Russische president Boris Jeltsin in maart 1997 in Helsinki verliep in een vriendschappelijke sfeer. Clinton, net aan zijn been geopereerd, moest per catering-container uit het presidentiële vliegtuig getild worden. Jeltsin was nog herstellende van een hartoperatie. Inzet van de besprekingen was vooral de geplande uitbreiding van de Navo met de Baltische landen en Moskous vroegere bondgenoten uit het Waschaupact. Jeltsin bleef tegen, maar de top leverde wel de afspraak op dat de VS geen kernwapens zou plaatsen in de nieuwe Navo-landen.

    De presidenten Ford en Breznjev in 1975, bij het sluiten van de Helsinki akkoorden. Beeld ap
  13. ‘Voortdurend telefonisch contact’

    De top tussen Poetin en Trump is begonnen. President Poetin sprak zijn tevredenheid uit over het feit dat hij en Trump nu eindelijk weer bij elkaar zitten. Hij zei dat ze voortdurend per telefoon contact met elkaar hadden gehouden, maar dat de tijd was gekomen dat ze weer rechtstreeks met elkaar zouden praten over allerlei dringende onderwerpen.

    President Trump begon met Poetin te feliciteren met het ‘werkelijk geweldige’ wereldkampioenschap voetbal, volgens Trump ‘één van de beste ooit’. Hij feliciteerde Poetin ook met de prestaties van het Russische team.

    Trump zei dat ze ‘te lang’ niet rechtstreeks met elkaar hadden gesproken. Volgens hem wil de wereld dat ‘wij goed met elkaar kunnen omgaan’. ‘Goede betrekkingen met Rusland dat is iets goeds, niet iets slechts’, zei hij.

    Voordat de twee zich terugtrokken voor een gesprek onder vier ogen somde Trump een reeks onderwerpen op waarover ze het zouden hebben: handel, militaire zaken, raketten, kernwapens en China, inclusief ‘onze gezamenlijke vriend’ Xi Jinping, de Chinese leider. Opvallend was dat hij niets zei over de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen of de annexatie van de Krim door Rusland.

  14. Ontmoeting Poetin en Trump

    Vladimir Poetin en Donald Trump zijn in de Finse hoofdstad Helsinki bij elkaar gekomen. Het is hun eerste officiële Russische-Amerikaanse topconferentie, al hebben de twee elkaar al eerder ontmoet.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Beeld reuters
    Beeld reuters
  15. Trump en Poetin gearriveerd

    President Trump is zojuist bij het presidentiële paleis in Helsinki gearriveerd voor de topontmoeting met president Poetin. Een paar minuten eerder was Poetin al aangekomen op het paleis.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Aanhangers van de Amerikaanse president Trump in Helsinki.Beeld reuters
  16. Betrekkingen VS en Rusland

    'Eens', twittert het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in reactie op de stelling van Donald Trump dat de betrekkingen tussen de VS en Rusland nog nooit zo slecht zijn geweest.

    Twitter bericht wordt geladen...

  17. Een voorbeschouwing

    ‘We redden ons wel’, zei Trump op vragen van journalisten tijdens een ontbijt met de Finse president Sauli Niinisto. Wat gaat er vandaag gebeuren? Onze correspondent blikt vooruit.

    Toeschouwers voor het Presidentieel paleis in Helsinki.Beeld epa
  18. Poetin is geland

    De Russische president Poetin is zojuist geland op de luchthaven van Helsinki, een half uur later dan verwacht.

    ​Onze correspondent Tom Vennink is in Helsinki en komt daar overal de posters tegen van Helsingin Sanomat, de grootste krant van Finland en Scandinavië. 

    Het Finse dagblad heeft 300 posters opgehangen op de route van het vliegveld naar het centrum. De teksten zijn Russische en Engelse vertalingen van eerdere nieuwskoppen uit de krant. 'Poetin sluit grootste Russische nieuwsagentschap', leest een van de boodschappen. Een ander: 'Trump noemt media de vijanden van het volk.' Helsingin Sanomat wil zo aandacht vragen voor persvrijheid die volgens de krant onder druk staat door Trump en Poetin. 

    Beeld Tom Vennink
  19. ‘Einde Tweede Koude Oorlog’

    De Russische pers is optimistisch over de topontmoeting. De krant Komsomolskaja Pravda vraagt zich af of de ontmoeting tussen Trump en Poetin mogelijk een punt zal zetten achter de ‘Tweede Koude Oorlog’ of de opdeling van Oekraïne zal bevestigen. Daarmee zinspeelt de krant op de mogelijkheid dat Trump zich zal neerleggen bij de annexatie van de Krim door Rusland in 2014, precies datgene waar de Europese landen bang voor zijn.

    President Poetin heeft volgens de Russische senator Aleksej Poesjkov de ‘sterkste kaarten’ in handen na het ‘schitterende’ WK voetbal en de Russische successen in Syrië. Trump staat volgens hem juist zwak, zoals blijkt uit de verdeeldheid binnen de Navo en de demonstraties tegen hem tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittannië. ‘Trump kan en zal niet vanuit een positie van kracht onderhandelen’, zegt hij in de krant Izvestija.

    Een Trump-imitator in Helsinki.Beeld afp
  20. In Helsinki spat de afkeer van beide gasten van de borden

    Rusland-correspondent Tom Vennink doet verslag vanuit Helsinki. De afkeer van de twee bezoekende leiders is hier groot. Het Finse dagblad verwelkomt de gasten alvast met reclameposters. ‘Meneer de president, welkom in het land van de vrije pers,’ luidt één van de teksten. Die boodschap zou evenwel op beide leiders van toepassing kunnen zijn. Lees hier het hele verslag.

    Beeld AP
  21. Europa vertrouwt Trump niet met de Russen

    Terwijl Trump en Poetin elkaar ontmoeten in Helsinki, kunnen de Navo-bondgenoten niets anders doen dan toekijken. Ze zijn er niet gerust op. Wat zegt Trump aan Poetin toe? Zal hij het gezamenlijke front van de Navo in Brussel vorige week in één klap ongedaan maken? Lees hier de analyse van buitenlandredacteur Arie Elshout in aanloop naar de top.

    Trump voor het ontbijt met Niinisto.Beeld epa
  22. 'Navo sterker dan ooit'

    Opmerkelijk genoeg begon Trump tijdens het ontbijt met de Finse president over de Navo: 'De Navo is nooit sterker geweest, nooit saamhoriger'. Saillant detail: Finland is geen lid van de Navo.

    Twitter bericht wordt geladen...

  23. Ontbijt met Niinistö

    Trump had vanochtend eerst een ontbijt met de Finse president Sauli Niinistö in diens residentie, het Mäntyniemi. Na afloop hield hij zich op de vlakte over wat zijn boodschap voor Poetin zou zijn: ‘We zien hem zometeen. Het zal prima gaan’. Hij ging niet in op een vraag of hij Poetin zou zeggen dat de VS geen inmenging in hun verkiezingen accepteren.

    EU-president Donald Tusk riep Trump en Poetin voor het begin van hun topontmoeting op de wereldorde niet in gevaar te brengen, maar de internationale rechtsorde overeind te houden. In een tweet vanuit Peking, waar hij momenteel is voor een EU-China top, liet hij ook zijn ergernis blijken over Trumps uitlating dat ook de Europese Unie een ‘vijand’ van de VS is. ‘Amerika en de EU zijn de beste vrienden. Iedereen die zegt dat we vijanden zijn verspreidt nepnieuws’, zei hij in een tweet die duidelijk gericht was aan president Trump.

    Twitter bericht wordt geladen...

  24. Russische inmenging

    President Trump heeft laten weten dat hij Poetin tijdens het overleg ook zal aanspreken op de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op Twitter legde Trump vanochtend de schuld voor de slechte relaties tussen de VS en Rusland bij zijn voorgangers en het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de Russische inmenging in de verkiezingen. ‘Onze relatie met Rusland is NOOIT zo slecht geweest dankzij vele jaren van Amerikaanse dwaasheid en stomheid, en nu de Gemanipuleerde Heksenjacht!’, zei hij in een tweet.

    Hoe zit het nu precies met de banden tussen Trump en de Russen? Werkten zij wel of niet samen om Trump de verkiezingszege te bezorgen? Amerika-correspondent Michael Persson zet vier hypothesen op een rij.