Overijssel trekt bemestingsverbod door om PAS-melders te helpen

Nieuws
Overijssel heeft het bemestingsverbod voor provinciale landbouwgronden nu al weer met een jaar verlengd. Ook in 2025 mogen boeren die grond van de provincie in erfpacht hebben daar geen mest op uitrijden. Het provinciebestuur creëert zo stikstofruimte, bedoeld om de zogeheten PAS-melders te helpen.
anp
donderdag 25 april 2024 om 16:58 aangepast 17:40
Afbeelding
beeld anp

Overijssel paste deze maatregel vorig jaar voor het eerst toe en verlengde het bemestingsverbod in november weer voor een jaar. Het gaat om 1200 tot 1500 hectare aan landbouwgrond in provinciaal eigendom. Overijssel loopt ongeveer 1 miljoen euro aan pachtopbrengsten mis, omdat de grond zonder bemesting minder opbrengt.

Overijssel, dat zo'n 350 PAS-melders heeft, gebruikt deze maatregel als 'wisselgeld'. De reductie van stikstofemissie biedt het provinciebestuur de ruimte om niet te hoeven handhaven bij PAS-melders: boeren die buiten hun schuld om nog altijd geen natuurvergunning hebben. De Raad van State oordeelde eind februari, in een zaak die milieuorganisatie MOB had aangespannen, dat provincies tot medio 2025 in sommige gevallen kunnen afzien van handhaving als ze duidelijk maken dat er "een redelijk evenwicht is tussen de belangen van PAS-melders aan de ene kant en het natuurbelang aan de andere kant". De Raad van State noemde het bemestingsverbod in Overijssel als voorbeeld hiervan.

Beroep op solidariteit

De rechtszaak draaide om drie PAS-melders, waarvan twee in Overijssel. Om bij hen te kunnen afzien van handhaving, moest de provincie hierover een nieuw en beter onderbouwd besluit nemen. Het doortrekken van het bemestingsverbod tot en met 2025 draagt daaraan bij, aldus het college van Gedeputeerde Staten. Overijssel hoopt dat er binnen afzienbare tijd een structurele oplossing van het Rijk komt voor de PAS-melders.

"De mestmarkt is op dit moment 'overspannen" wat voor veel agrarisch ondernemers (grote) problemen oplevert", aldus het college. "Echter vragen de PAS-melders om betrouwbare besluiten van de overheid en is verlenging van het bemestingsverbod in 2025 op dit moment noodzakelijk." Overijssel doet een beroep op "de solidariteit" in de agrarische sector, om via deze weg de druk te verminderen op PAS-melders waartegen een handhavingsverzoek loopt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dodenherdenking Waalsdorpervlakte verloopt zonder protest

De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar is zonder incidenten verlopen. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord.

Afbeelding

Nederland was twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil, om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties.

Afbeelding

Halsema vraagt in toespraak aandacht voor open wonden na oorlog

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in haar toespraak op de Dam gevraagd om 'een zacht gemoed voor al die mensen die de wond van oorlog elke dag voelen'. 'Wij, hier verzameld, zijn de erfgenamen van een zwaar bevochten vrede', sprak zij na de Nationale Herdenking.

Afbeelding

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder incident verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond de Dam ook stil. Er waren bij de herdenking naar schatting van het Comité 4 en 5 mei ongeveer 4000 mensen aanwezig.

Afbeelding

Maar 4000 mensen op de Dam bij Nationale Herdenking

Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn zaterdagavond 4000 mensen aanwezig, meldt het Comité 4 en 5 mei een kwartier voor het begin van de dodenherdenking. Dat is inclusief de genodigden die voorafgaand in de Nieuwe Kerk aanwezig waren.

Afbeelding

Half uur voor Nationale Herdenking 2000 mensen op de Dam

Om 19.30 uur, een half uur voor het begin van de Nationale Herdenking, zijn er zo'n 2000 toeschouwers op De Dam, meldt het Comité 4 en 5 mei. Bezoekers moesten zich vooraf aanmelden en er zijn 10.000 mensen welkom bij de dodenherdenking om 20.00 uur.