Luister naar

Ingezonden brief: De gemeente viert als geheel het avondmaal, dus ook de kinderen

Nieuws
Ulbe van der Meer predikant GKV in Ede
vrijdag 19 juli 2019 om 03:00

Professor Gert Kwakkel heeft gelijk als hij vermoedt dat 1 Korintiërs 11 iets betekent voor kinderen en het avondmaal (Nederlands Dagblad 16 juli). Paulus beweert in dit gedeelte dat de gemeente alleen als geheel de maaltijd kan vieren. Dus inclusief de kinderen – vanaf hun prille jaren.

Heel het redebeleid van het bijbelboek 1 Kortintiërs gaat over het gegeven dat de kerk één geheel vormt. Paulus verwoordt die eenheid in de hoofdstukken 10 tot 12 met het sacramentele beeld: het lichaam van Christus. Dit is ongebroken.

Als dit lichaam de maaltijd viert laat het de kracht van Christus op aarde zien. Zo verkondigt het zijn dood. Maar helaas: mensen verbreken hun eenheid. Rijken sluiten armen uit. Petristen en paulisten en appolisten vormen eigen groepen. Zo valt het lichaam uit elkaar.

Hiertegen protesteert Paulus in 1 Korintiërs 12. ‘En als het oor zou zeggen: “Ik ben geen oog, dus ik hoor niet bij het lichaam”, hoort het er dan werkelijk niet bij?’ Dat kan dus niet. Zonder oor geen lichaam. En evenmin zonder been, arm enzovoort. Als één lid lijdt, lijden allen; is één lid blij, dan zijn alle het.

Elke tijd, situatie en gemeente kent de verleiding om delen van het lichaam te amputeren. Helaas gebeurt dat in veel kerken waar de kinderen (met de goddelozen en zondaren) de maaltijd niet mogen gebruiken. De vraag – naar analogie van 1 Korintiërs 12 – luidt dan: Als het kind zegt: ‘omdat ik geen volwassene ben hoor ik niet bij het lichaam’ – hoort het daarom niet tot dat lichaam? Paulus reactie zal zijn: onzin! Zijn conclusie in hoofdstuk 12 is immers: juist de zwakste delen zijn het meest noodzakelijk. Kinderen, heeft Paulus in hoofdstuk 7, vers 14 gezegd, zijn geheiligd. Dat is: apart gezet van de wereld, van de zondaren, opgenomen in zijn gemeente, ingedoopt in het lichaam van Christus. Het lichaam, dat zijn dood verkondigt als het de maaltijd gebruikt.

Kwakkel stelt nog wel een vraag met een foute suggestie: de dood van de Heer verkondigen – is dat iets wat God van kinderen vraagt? Maar volgens Paulus is dit niet een moeilijke ópdracht maar een eenvoudig gegéven. De kerk verkondigt, al vierend, de dood van de Heer. Maar dat doet ze alleen als ze een compleet lichaam vormt. Dus inclusief de kinderen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.

We maken de mooie hoofdstukken van het leven tot kostbare herinneringen.

Liefdevol ontvlechten bij een echtscheiding is mogelijk: erken elkaars menselijkheid

Midden in de storm van een echtscheiding is het mogelijk samen te kiezen voor een proces van liefdevol ontvlechten, stelt voorganger en therapeut Martin de Jong.

Theo Basoski: 'In de beleving van veel jongeren ligt er een heel groot accent op het ene moment van openbare geloofsbelijdenis. Dat werkt onnodig drempelverhogend.'

Het kerkelijke gebruik van de openbare geloofsbelijdenis heeft in deze tijd ook keerzijde

Mooi dat jonge mensen belijdenis van hun geloof afleggen. Maar het gebruik van openbare geloofsbelijdenis, zoals die in veel protestantse kerken bekend is, heeft ook nadelen, stelt studentenpastor Theo Basoski.