Aangifte en pandverbod voor pro-Palestijnse demonstranten Kamer

Nieuws
Kamervoorzitter Martin Bosma gaat aangifte doen tegen de pro-Palestijnse demonstranten die donderdagochtend actievoerden op de publieke tribune en in de centrale hal van de Tweede Kamer. Ze krijgen ook een pandverbod, laat de woordvoerder van Bosma desgevraagd weten. Het gaat volgens hem om in totaal vijftien actievoerders.
anp
donderdag 25 april 2024 om 11:37
Afbeelding
beeld anp

Vlak na aanvang van een debat over de parlementaire enquête over fraudebeleid riepen enkele demonstranten leuzen als "Free, free Palestine". Ze zijn daarna door de beveiliging en de politie verwijderd. Ook in de centrale hal en voor de ingang van het parlementsgebouw werd actiegevoerd. Sommige mensen zwaaiden met Palestijnse vlaggen. De ingang werd enige tijd geblokkeerd door circa vijftien demonstranten, maar aan het eind van de ochtend waren zij ook daar verwijderd.

De activisten maken deel uit van Extinction Rebellion Justice Now!, die al twee keer eerder actievoerde in het gebouw van de Tweede Kamer. De laatste keer was op 9 april.

Bosma deed ook bij die eerdere acties aangifte tegen demonstranten en legde pandverboden van enkele weken op. Er wordt onderzocht of de actievoerders van donderdag al eerder op de publieke tribune actievoerden en of pandverboden moeten worden verlengd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Advocaat: 3 demonstranten aangehouden kort voor stilte op de Dam

Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn drie personen aangehouden, en niet één zoals eerder werd gemeld. Dat laat Willem Jebbink, de advocaat van de drie, weten.

Afbeelding

Dodenherdenking Waalsdorpervlakte verloopt zonder protest

De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar is zonder incidenten verlopen. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord.

Afbeelding

Nederland was twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil, om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties.

Afbeelding

Halsema vraagt in toespraak aandacht voor open wonden na oorlog

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in haar toespraak op de Dam gevraagd om 'een zacht gemoed voor al die mensen die de wond van oorlog elke dag voelen'. 'Wij, hier verzameld, zijn de erfgenamen van een zwaar bevochten vrede', sprak zij na de Nationale Herdenking.

Afbeelding

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder incident verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond de Dam ook stil. Er waren bij de herdenking naar schatting van het Comité 4 en 5 mei ongeveer 4000 mensen aanwezig.

Afbeelding

Maar 4000 mensen op de Dam bij Nationale Herdenking

Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn zaterdagavond 4000 mensen aanwezig, meldt het Comité 4 en 5 mei een kwartier voor het begin van de dodenherdenking. Dat is inclusief de genodigden die voorafgaand in de Nieuwe Kerk aanwezig waren.