Installateurs zien geen stagnatie in de verkoop van warmtepompen

Nieuws
Nederlanders laten dit jaar nog op grote schaal warmtepompen installeren. Van een stagnatie in de markt is geen sprake, zeggen grote installatiebedrijven.
anp
donderdag 2 mei 2024 om 14:06 aangepast 16:51
Afbeelding
beeld anp

Marktleider Heattransformers zegt dit eerste kwartaal aanzienlijk meer warmtepompen te installeren dan vorig jaar. Volgens een woordvoerder van het bedrijf uit Woerden hebben groothandels grote voorraden warmtepompen aangelegd toen de leveringen dreigden te stagneren, eerst door corona, vervolgens door de blokkade in het Suezkanaal en daarna de oorlog in Oekraïne. "Die voorraden moeten worden afgebouwd. Maar wij hebben in het eerste kwartaal van dit jaar vier maal zo veel warmtepompen geïnstalleerd als twee jaar geleden." Het installatiebedrijf van Eneco bevestigt dit: "Wij zien geen stagnatie. Er is nog genoeg belangstelling voor warmtepompen."

Woensdag meldde de Vereniging Warmtepompen dat de verkoop van warmtepompen stagneert door lage gasprijzen, politieke onzekerheid en zorgen over het volle stroomnet. De branchevereniging houdt alleen de verkoopcijfers bij van fabrikanten. De cijfers geven niet het aantal installaties bij eindgebruikers weer.

Aanvragen

Breman, een ander groot installatiebedrijf met 26 vestigingen door heel Nederland, zegt een lichte daling te zien in de groei van het aantal aanvragen voor warmtepompen. "We zien een afvlakking. Maar dat komt omdat de markt de afgelopen tijd zo explosief is gestegen door de hoge gasprijzen. Fabrikanten schroefden hun productie op. Nu de gasprijzen weer zijn gedaald, zitten de magazijnen nog vol met voorraden."

Wie een warmtepomp wil installeren kan daarvoor subsidie aanvragen. Warmtepompen behoren nog steeds tot "een van de populairste categorieën" in de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Het aantal toegekende subsidies voor warmtepompen verdubbelde vorig jaar tot ruim 104.000, meldt de RVO. Het gaat om aanvragen van zowel particulieren als bedrijven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Omzet detailhandel hoger door stijgende prijzen en meer verkopen

De omzet van de Nederlandse detailhandel is in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna 4 procent toegenomen vergeleken met een jaar eerder. Winkeliers zagen het aantal verkochte producten gemiddeld met 3,1 procent stijgen.

Afbeelding

Eerste trucks rijden over Amerikaanse drijvende weg naar Gaza

De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn vrijdagochtend rond 09.00 (08.00 uur Nederlandse tijd) via de tijdelijke drijvende haven aangekomen in Gaza. De trucks hebben humanitaire hulpmiddelen aan boord, meldt de Amerikaanse krijgsmacht.

Afbeelding

AEX koerst af op lager begin na recente recordstanden

De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag lager te beginnen aan de laatste handelsdag van de week. Eerder deze week tikte de hoofdindex nog nieuwe recordstanden aan door de toenemende hoop op renteverlagingen door de centrale banken.

Afbeelding

ABN AMRO verkoopt belang in Franse levensverzekeraar

ABN AMRO verkoopt haar belang in de levensverzekeraar Neuflize Vie, een Frans bedrijf dat voor 60 procent in handen is van de Nederlandse bank.

Afbeelding

Vliegen wordt volgens ING-rapport voorlopig alleen maar duurder

Vliegen wordt voorlopig alleen maar duurder, waarschuwt ING in een net verschenen rapport. Luchtvaartmaatschappijen kampen met een tekort aan vliegtuigen, arbeidskrachten en reserveonderdelen waardoor ze niet kunnen voldoen aan de groeiende vraag.

Afbeelding

Langverwachte game GTA VI verschijnt eind 2025

Grand Theft Auto VI, het nieuwste deel in de succesvolste gameserie van ontwikkelaar Rockstar Games, wordt in de herfst van 2025 uitgebracht. Dat heeft Take-Two Interactive, het moederbedrijf van Rockstar, bekendgemaakt.