Aantal overnachters in Ter Apel blijft schommelen rond 2300

Nieuws
In Ter Apel hebben in de nacht naar vrijdag 2291 mensen overnacht in het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Bij de nachtopvang in Zuidwolde sliepen 220 mensen. De capaciteit voor de plekken is respectievelijk 2000 en 200, en dus was het opnieuw overvol op de locaties.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 13:27
Afbeelding
beeld anp

Er sliepen minder mensen in Ter Apel dan de 2355 op donderdag, desondanks zet de trend van hoge aantallen door. Al een week lang schommelt het aantal overnachters daar rond de 2300 mensen, driehonderd meer dan afgesproken. Het totaal aan dwangsommen voor het overschrijden van het maximum ligt nu op 765.000 euro.

In een brief aan de Tweede Kamer liet demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg donderdag weten dat afgelopen week meerdere dagen mensen op een matras op de grond in een wachtruimte hadden doorgebracht. ‘Dit is niet de bedoeling en laat zien hoe acuut het tekort aan plekken is’, schreef Van der Burg, waarna hij zijn oproep weer eens herhaalde dat iedereen ‘zijn verantwoordelijkheid neemt en zijn steentje bijdraagt’ om het tekort op te lossen.

Sluiting locaties

Die herhaalde oproepen van onder anderen Van den Burg, het COA en gemeente Westerwolde hebben tot nu toe geen grote structurele oplossingen opgeleverd. Her en der komen er kleine (crisis)noodopvanglocaties bij in gemeenten, maar tegelijkertijd sluiten andere locaties.

Zo moet voor 1 mei de locatie in Nijmegen met capaciteit voor 1200 mensen leeg zijn. ‘Daar zijn nu nog honderden mensen’, aldus een COA-woordvoerder. Lukt het niet het terrein op tijd leeg te krijgen, dreigen ook daar dwangsommen van de gemeente.

Extra belasting

De opvang ligt nu vaak bij gemeenten die al veel doen, ziet de woordvoerder. ‘Daar vragen we of ze kunnen verlengen, want sluiten lukt niet. Maar dat houdt een keer op, dat begrijpen wij ook. Er zijn afspraken met omwonenden en de gemeenteraad.’ Ook worden die gemeenten extra belast omdat het COA nu probeert mensen voor langere tijd in een hotel onder te brengen in de buurt van een asielzoekerscentrum, zodat hulp dichtbij is.

De overheid kijkt ondertussen welke plekken van het Rijk aangewezen kunnen worden voor opvang. ‘Zoals rijksoverheidsterreinen en defensieterreinen, maar wij hebben nog geen concreet aanbod of oplossing binnengekregen’, aldus de COA-woordvoerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rentehoop stuwt Wall Street, Boeing omlaag na nieuw onderzoek

De Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag voor de derde handelsdag op rij omhoog. Dat kwam door een groeiend vertrouwen onder beleggers dat de Federal Reserve de rente dit jaar gaat verlagen, wat over het algemeen gunstig is voor de beurskoersen.

Afbeelding

Netanyahu wil praten over voorstel, maar zet strijd in Rafah voort

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu geeft een delegatie de opdracht om verder te praten over het vredesvoorstel waarmee Hamas eerder op maandagavond akkoord ging, laat zijn woordvoerder weten.

Afbeelding

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van onderhandelingen tussen de vier partijen zei onder anderen PVV-leider Geert Wilders dat er nog steeds "geen garantie op een goede afloop" is, maar hij z..

Afbeelding

Xi vraagt China niet te bekritiseren over rol in oorlog Oekraïne

China draagt constructief bij aan het vinden van een oplossing voor de oorlog in Oekraïne en het is onrechtvaardig om het land in een negatief daglicht te zetten in het kader van het conflict. Dat zei de Chinese president Xi Jinping tijdens zijn bezoek aan Frankrijk.

Afbeelding

Israël voert zware bombardementen uit boven Rafah

Israël voert op maandagavond zware bombardementen uit boven Rafah, meldt een lokale journalist van AFP. Volgens de journalist vielen dertig minuten lang onafgebroken bommen op de stad in het zuiden van Gaza.

Afbeelding

Groep mannen deelt klappen uit aan betogers tentenprotest UvA

Rond de tien mannen hebben maandagavond de confrontatie gezocht met de demonstranten van het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De mannen begonnen de demonstranten uit het niets te slaan en gooiden met vuurwerk en fakkels.