Delegatie Hamas aangekomen in Egypte voor overleg over bestand

Nieuws
Onderhandelaars van Hamas zijn zaterdag gearriveerd in Egypte, berichten Egyptische media. In dat land wordt onderhandeld over een nieuw bestand in de Gazastrook. Hamas moet nog laten weten of het instemt met een voorstel dat nu op tafel ligt. Dat voorziet in een tijdelijk staakt-het-vuren en de vrijlating van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen.
anp
zaterdag 4 mei 2024 om 11:32 aangepast 13:41
Afbeelding
beeld anp

In Egyptische media wordt alvast melding gemaakt van "aanzienlijke vooruitgang" in de onderhandelingen met Hamas en Israël. Over de meeste twistpunten zou overeenstemming zijn bereikt. De betrokken partijen hebben dat zelf nog niet bevestigd.

"Alle delegaties zijn nu aangekomen. En om 13.00 uur (12.00 uur Nederlandse tijd) begint de eerste onderhandelingsronde met delegaties uit Qatar, Egypte en zelfs Amerika", zei een hoge Hamasfunctionaris tegen persbureau AFP. Hij beklemtoonde dat er nog bepaalde "kwesties" zijn die geregeld moeten worden.

Aanvullende eisen

Een hoge Israëlische bron omschreef de verwachte reactie van Hamas op het laatste voorstel tegenover de Amerikaanse nieuwssite Axios eerder als een "ja, maar". Daarmee wordt bedoeld dat de groep naar verwachting positief zal reageren op het huidige voorstel, maar waarschijnlijk ook nog aanvullende eisen heeft.

De VS hebben naar verluidt topman Bill Burns van inlichtingendienst CIA naar Egypte gestuurd voor het overleg. Hij arriveerde volgens bronnen van Axios op vrijdag. Zijn komst wordt gezien als teken dat Washington dit ziet als een cruciaal moment in de onderhandelingen over Gaza, waar een humanitaire crisis is ontstaan.

Blinken over bestand

De Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken heeft Hamas aangespoord in te stemmen met de deal. Hij noemde dat vrijdag een "no-brainer" voor de groep. "Het enige wat tussen de inwoners van Gaza staat en een staakt-het-vuur is Hamas."

Het lukte vorig jaar al eens om een bestand te sluiten. Toen zijn gijzelaars geruild voor gevangenen. Inmiddels slepen de onderhandelingen over een nieuw akkoord zich al maanden voort zonder doorbraak. Israël wil Hamas uiteindelijk uitschakelen, terwijl die Palestijnse groep aanstuurt op een permanente wapenstilstand en een volledige Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook.

Rafah

Een Israëlische bron benadrukte tegenover nieuwssite Times of Israel dat zijn land onder geen beding zal instemmen met het volledig beëindigen van de oorlog tegen Hamas. "Zoals de politiek al heeft besloten zullen de Israëlische strijdkrachten Rafah binnengaan om de laatste Hamasbataljons daar te vernietigen", zei de ingewijde. "Met of zonder een tijdelijke adempauze zodat onze gijzelaars vrijgelaten kunnen worden."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dode door zwaar verkeersongeval Broek in Waterland

Bij Broek in Waterland (Noord-Holland) zijn vrijdagavond een vrachtwagen en een personenauto frontaal op elkaar gebotst. Dat gebeurde op de N247, een paar kilometer van de aansluiting met de ringweg A10.

Afbeelding

Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen die de Verenigde Staten hebben aangekondigd. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

Afbeelding

Water in Belgische Voeren iets gezakt, bewoners kunnen naar huis

In de Belgische gemeente Voeren, niet ver van Maastricht, is het waterpeil na de overstromingen in de nacht van vrijdag op zaterdag weer iets gezakt. Inwoners die werden geëvacueerd kunnen zaterdagochtend weer terugkeren naar hun woning.

Afbeelding

Zeven gewonden bij frontale botsing in Maasland

Bij een frontale botsing tussen twee auto's in Maasland (Zuid-Holland) zijn zaterdag zeven gewonden gevallen. Dat waren alle inzittenden van beide voertuigen.

Afbeelding

Twee campings in Limburg ontruimd om dreigende wateroverlast

Twee campings in het Limburgse dorp Etenaken worden zaterdagochtend ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Ongeveer honderd gasten van camping de Gele Anemoon en 128 gasten van camping de Gronselenput moeten hun kampeerplekken verlaten.

Afbeelding

Vliegverkeer luchthaven München stilgelegd om klimaatactivisten

Het vliegverkeer op de luchthaven van München is zaterdagochtend stilgelegd omdat klimaatactivisten het binnenterrein van het vliegveld hebben betreden.