Direct naar artikelinhoud
Exclusief

Werknemers Club Atelier wachten nog op tienduizenden euro’s: ‘Het niet betalen van zzp’ers was normaal’

Club Atelier op de Anthony Fokkerweg in Amsterdam-Zuid. Tientallen werknemers en leveranciers hebben openstaande facturen bij de house- en technoclub.Beeld Joris van Gennip

Tientallen (voormalig) werknemers en leveranciers van Club Atelier in Amsterdam-Zuid wachten nog op betaling van tienduizenden euro’s. Ze zijn dan ook erg verbaasd dat de eigenaar van de nachtclub een tweede vestiging op de Zuidas wil openen. ‘Het niet betalen van zzp’ers was normaal.’

De Amsterdamse politie krijgt in de nacht van 15 op 16 april 2023 een belletje van Charly Heusschen, eigenaar van nachtclub Atelier in het Schinkelkwartier. Het aanwezige beveiligingspersoneel dreigt te vertrekken en binnen zijn zo’n 1500 bezoekers op een feest.

“We zijn er direct naartoe gegaan,” zegt een woordvoerder van de politie. Na een kort gesprek met de politie, vertrekken de beveiligers. Heusschen krijgt een uur de tijd om nieuwe beveiligers te regelen, anders ontruimt de politie het pand. Het lukt de organisatie die Club Atelier heeft afgehuurd voor het feest om snel zes nieuwe beveiligers te laten komen. Het feest kan ternauwernood doorgaan.

Club Atelier is een house- en technoclub op de Anthony Fokkerweg met een capaciteit van ongeveer 1500 personen, verdeeld over twee zalen. De club wordt verhuurd aan externe partijen, maar organiseert ook zelf feesten. Deze maand staat onder andere de afterparty van koningsdagfestival Oranjebloesem met artiesten als Cynthia Spiering, Ketting en Dennis Quin op het programma.

Angst voor nieuwe ‘slachtoffers’

Openstaande facturen en een woordenwisseling met Heusschen waren de redenen dat de beveiligers vertrokken, zegt de eigenaar van het beveiligingsbedrijf ruim een jaar later. Heusschen bevestigt dat de beveiliging is vertrokken, maar ze zouden dit hebben gedaan nadat hij een ‘zeer onprettig gesprek’ had gehad met de eigenaar van het beveiligingsbedrijf en zelf werd bedreigd. Nog altijd staat een deel van de facturen van het beveiligingsbedrijf open.

Ook andere leveranciers hebben openstaande facturen bij Club Atelier. Daarnaast vertrekt veel (ingehuurd) personeel bij de club omdat ze niet betaald worden of vanwege ruzie met Heusschen, die dat weerspreekt, maar wel toegeeft dat er financiële problemen zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van Het Parool, dat op gang komt na een artikel in de krant van 15 april waarin staat dat Club Atelier een tweede vestiging op de Zuidas krijgt in de Landscraper, het nieuwe hoofdkantoor van Uber. Het pand waar Heusschen in het Schinkelkwartier zit, is tijdelijk en als de projectontwikkelaar daar gaat bouwen, moet hij weg. “Met deze uitbreiding probeer ik te voorkomen dat ik straks niets meer in Amsterdam heb,” zegt hij.

Direct na publicatie van het artikel melden zich bij Het Parool meerdere (voormalig) werknemers en leveranciers die zeggen dat ze nog geld tegoed hebben van Heusschen. Het gaat om tientallen mensen die in totaal nog bijna 100.000 euro van hem krijgen. Andere schuldeisers bevestigen wel dat er iets open staat, maar willen niets zeggen. Degenen die dat wel doen zijn bang dat Heusschen ook bij zijn nieuwe club ‘slachtoffers’ zal maken en zijn rekeningen niet betaalt. In totaal spreekt Het Parool met meer dan twintig (voormalig) werknemers en leveranciers.

Geen incassobureau

Kim (31), die niet met haar achternaam in de krant wil, ging na de sluiting van De Marktkantine in juni 2022 met enkele collega's naar Club Atelier, omdat ze graag samen wilden blijven werken. Ze werkte er een half jaar. Maar al vanaf het begin gingen de uitbetalingen moeizaam, legt ze uit. “Iedereen werkt er als zzp’er. Allemaal jonge mensen. En als die dan niet betaald krijgen, vertrekken ze weer. Dat gaat dan vaak om paar een honderd euro en daar schakelen ze geen incassobureau voor in.”

Gijs (19), die ook niet met zijn achternaam in de krant wil, heeft dezelfde ervaring. “Op 1 januari heb ik er gewerkt en nog altijd heb ik niet betaald gekregen. Ik heb de eigenaar gebeld en hij zou betalen. Maar hij heeft mij geblokkeerd op WhatsApp en nog altijd wacht ik op mijn geld.”

Gijs werkte net als vele anderen via horeca-uitzendbureau Temper achter de bar bij Club Atelier. Temper bevestigt dat er nog rond de 10.000 euro openstaat bij 35 à 40 freelancers. “Als je het moeilijk hebt als ondernemer, begrijp ik dat,” zegt Gijs. “Maar wat uitleg zou wel fijn zijn, in plaats van mij blokkeren. Daarom vind ik het wel merkwaardig dat er een nieuwe vestiging wordt geopend.”

“Het niet betalen van zzp’ers was normaal,” zegt Wil Dekeunink, voormalig programmeur van Club Atelier. “Er werd vaker niet dan wel betaald.” Zeker zes voormalig managers die vanaf de opening in maart 2020 tot enkele maanden geleden werkzaam waren bij de club bevestigen dat, net als reviews op Google van voormalig personeel dat op uitbetaling wacht.

Een van die zzp’ers die nog geld tegoed heeft is Jikke Reiber. “Ik krijg nog altijd 1500 euro,” zegt ze. “Ik heb drie kinderen, een dure huur. Iedere keer zegt hij dat hij gaat betalen.”

Afgesnauwd

Zzp’ers die om betaling vragen, worden door Heusschen aan het lijntje gehouden. Of afgesnauwd, blijkt uit appconversaties die zijn ingezien. Een man die zegt niet anders meer te kunnen dan een incassobureau inschakelen, krijgt een bericht teruggestuurd: ‘Snotneus, je gaat bij deze onder op de stapel. Oprotten nu.’

Heusschen zegt dat er inderdaad nog terugbetaalregelingen zijn ‘met een enkeling’ en dat hij inderdaad iemand een ‘snotneus’ noemde. Dat hij zzp’ers blokkeerde, was uit ‘zelfbescherming’, omdat hij uitgescholden en bedreigd werd, zegt hij.

“Een freelancer moet helaas ook rekening houden met marktwerking en met name met tegenvallers, op welke manier en hoe vervelend soms,” aldus Heusschen. “Men moet rekening houden met risico’s en zich niet te afhankelijk opstellen van één bedrijf in deze sector. Als ik ieder bedrijf dat mij te laat betaalt of niet betaalt als gevolg van betalingsproblemen voor rotte vis zou uitmaken of midden in de nacht twintig keer zou bellen, dan lijkt me dat niet de manier.”

Een voormalig floormanager die tijdens een meeting Heusschen aanspreekt op zijn gedrag, krijgt de volle laag. “Ik ben homo, dat is tegenwoordig heel normaal, maar niet bij Charly,” legt de man, die liever anoniem blijft, uit. “Hij zei: ‘Jullie zijn niks waard’. En toen draaide hij zich naar mij om en begon hij over mijn geaardheid. ‘Relnicht, ga lekker pikken slikken,’ zei hij. Toen ben ik opgestaan en direct opgestapt.” Drie andere werknemers die bij het gesprek aanwezig waren, bevestigen het verhaal.

Heusschen bevestigt dat dit gesprek heeft plaatsgevonden, maar zegt dat het uit de context wordt gehaald. “Loop niet zo te relnichten man. Ja dit is een moeilijk gesprek waarin je moet incasseren, dus inderdaad, swallow this one dan ook eens,” zegt hij gezegd te hebben.

Hele dure les

Horeca-uitzendbureau ViaOns dat vorig jaar barpersoneel, beveiliging en toiletjuffrouwen voor Club Atelier regelde, krijgt nog rond de 35.000 euro. Heusschen bevestigt dat. Op het hoogtepunt was dat bijna 80.000 euro. Ze gingen er financieel bijna aan onderdoor en konden zichzelf vijf maanden niet uitbetalen, zeggen mede-eigenaren Ronan Bijlsma en Marius den Hengst. “Wij hebben iedereen betaald en als dat niet terugkomt, dan ga je dat voelen,” zegt Bijlsma. “Dit is een hele dure les geweest. We hebben het net aan overleefd,” aldus Den Hengst.

Ondanks alle schulden is er volgens Heusschen geen sprake van een technisch faillissement. “Er is sprake van een complex recovery model, wat in herstructureringstrajecten normaal is,” zegt hij. “Er is vertrouwen voor de toekomst van de grote leveranciers en partners en die dragen momenteel samen met mij de langlopende financieringen. Er zijn veel bedrijven failliet gegaan door corona. Ik leef, dus ik besta en doe er derhalve alles aan om dit te overleven.”

Over de auteur: Jesper Roele schrijft sinds 2019 voor Het Parool over alledaags nieuws uit Amsterdam, festivals, het nachtleven en de techsector. Tips kan je sturen naar j.roele@parool.nl.