Luister naar

Australische student Alek Sigley vermist in Noord-Korea

Nieuws
Australië wil dringend weten wat er is gebeurd met de vermiste Alek Sigley (29), een Australische student die in Noord-Korea studeert. Familie en vrienden zijn bang dat hij is opgepakt.
donderdag 27 juni 2019 om 13:59
Alek Sigley (r.) met Oliver, een van zijn vrienden.
Alek Sigley (r.) met Oliver, een van zijn vrienden. tongil tours

Canberra

‘Noord-Korea laat niet zomaar westerse studenten toe. (...) Als westerling kom je alleen binnen in Noord-Korea als ze je vertrouwen’, zei Sigley in december tegen het Nederlands Dagblad. Deze krant interviewde hem toen over zijn studentenleven in Pyongyang. Sinds dinsdagochtend hebben familie en vrienden niets meer van Sigley vernomen, wat ongebruikelijk is volgens hen. Vrienden hebben Sigley daarom eerder deze week als vermist opgegeven, meldt de Australische omroep ABC.

De Australische regering noemt de zaak ‘zeer ernstig’. Australië heeft, net als veel andere westerse landen, geen ambassade in Noord-Korea. Voor consulaire hulp is het land aangewezen op de Zweedse ambassade en op zijn eigen diplomatieke medewerkers in Zuid-Korea. Ook autoriteiten in Zuid-Korea hebben Noord-Korea gevraagd om opheldering. ‘Het is nog niet bevestigd of Alek is gearresteerd’, meldt zijn familie in een verklaring.

Sigley is een van de weinige westerlingen die in Noord-Korea studeert. Hij is bezig met een master Koreaanse literatuur aan de Kim Il-sung Universiteit in Pyongyang.

Als westerse student heeft hij meer rechten dan andere buitenlanders, vertelde hij tegen deze krant. ‘Ik mag, in tegenstelling tot buitenlandse politici en ngo-medewerkers, vrij rondreizen met de metro in Pyongyang. In pauzes ga ik met een vriend uit Zweden nieuwe restaurantjes uitproberen.’ Voor het overige moet hij zich wel aan de regels houden. ‘Zo moet ik om negen uur ’s avonds weer op de campus zijn, waar alle buitenlandse studenten wonen. Het is natuurlijk een staat waar de meeste mensen weinig vrijheid hebben.’

Sigley had tijdens eerdere vakanties contacten opgedaan in Noord-Korea. In 2013 begon hij, in samenwerking met Noord-Koreanen, een bedrijf – Tongil Tours, tongil is Koreaans voor ‘eenwording’ – om buitenlandse toeristen rond te leiden in de communistische staat. Door die contacten lukte het hem in Pyongyang te gaan studeren. Buitenlandse studenten in Noord-Korea zijn meestal ingezetenen van (post-)communistische landen als Rusland, China en Vietnam.

Sigley heeft zelfs toegang tot vrij internet, zodat hij op sociale media verslag kan doen van zijn studentenleven, om een ‘ander beeld’ te schetsen van Noord-Korea. Sigley vond dat de media vaak een negatief en eenzijdig beeld schetsen van het land. Sinds maandag heeft hij geen nieuwe berichten meer geplaatst op Twitter.

spionage

In Noord-Korea worden wel vaker buitenlanders opgepakt, die verdacht worden van evangelisatie, spionage of het beledigen van de staat. In 2014 werd de Australiër John Short gevangengezet en gedeporteerd, nadat hij christelijke pamfletten op een toeristische website had gezet. Religieuze activiteiten zijn doorgaans niet toegestaan in het land. Zendelingen worden er geregeld gearresteerd.

De Amerikaanse Otto Warmbier werd in 2016 opgepakt omdat hij een propagandaposter had gestolen tijdens een georganiseerde trip. Na zeventien maanden detentie werd hij vrijgelaten. Warmbier lag toen in coma. Zijn gezondheid was in gevaar, waarschijnlijk doordat hij gemarteld werd tijdens zijn gevangenschap. Kort na zijn terugkeer in de Verenigde Staten stierf hij. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.