Luister naar

Verenigde Staten vragen hulp Nederland in strijd tegen ISIS

Nieuws
Het Amerikaanse verzoek aan Nederland inzake een nieuwe missie in Syrië gaat om ‘militaire middelen op de grond’ om terroristische organisatie ISIS klein te houden. Dat zegt Pete Hoekstra, de ambassadeur van de VS in Den Haag, tegen de Volkskrant.
Arnout Brouwers redactie vk
donderdag 27 juni 2019 om 03:00

Washington

Nederland had ‘heel scherpe kritiek’ op de Amerikaanse aankondiging eind vorig jaar over de terugtrekking uit Syrië, zegt Hoekstra. ‘Dus we zijn optimistisch dat de Nederlanders na deze retoriek en deze kritiek zullen doorpakken en bijdragen aan wat volgens hen nodig is in Syrië.’

In simpele termen komt het Amerikaanse verzoek hierop neer: geen woorden, maar daden graag. ‘Het is geen wederopbouwmissie’, benadrukt Hoekstra tegen de Volkskrant. Dat brengt de coalitie in verlegenheid. Nederland heeft wel speciale eenheden die kunnen opereren in Noord-Syrië, waar het door de Amerikanen beoogde ‘veiligheidsmechanisme’ zou moeten komen. Maar de vraag onder welk mandaat zulke eenheden zouden moeten opereren, is heikel.

Volgens Hoekstra is geen nieuw VN-mandaat nodig en kunnen grondtroepen in Syrië opereren onder hetzelfde mandaat waarmee Nederlandse F-16’s ISIS bestreden boven Irak en Syrië. Maar het is zeer de vraag of dat mandaat, dat is verbonden aan de veiligheid van Irak, volstaat voor het kabinet voor een grondoperatie in Noord-Syrië. De Tweede Kamer heeft er grote reserves over. Ook andere bondgenoten worstelen met het Amerikaanse verzoek.

‘welwillend’

In een eerste reactie zei minister van Defensie Ank Bijleveld vorige week dat ze ‘welwillend’ staat tegenover het verzoek. Maar ze benadrukte dat het kan gaan om een civiele óf militaire bijdrage – en dat Nederland mogelijk zelfs niets gaat doen in Syrië, maar wel in Irak. Op Hoekstra’s uitspraken reageert Defensie dat ‘alle opties rustig bestudeerd worden’.

Het besluit over het creëren van een nieuw ‘veiligheidsmechanisme’ in Noord-Syrië vloeit volgens Hoekstra direct voort uit de gedeeltelijke Amerikaanse terugtrekking en de scherpe kritiek uit onder meer Nederland. ‘In Nederland waren sommige ministeries en parlementariërs er heel snel bij om te concluderen dat dit een heel erg verkeerde stap was. The Dutch were very vocal.’

Volgens Hoekstra hebben president Trump en de nationale veiligheidsraad zich deze ‘feedback’ uit Nederland en andere landen aangetrokken ‘en besloten dat deze suggesties constructief waren’.

De VS hebben daarop een strategie ontworpen om een ‘gepaste aanwezigheid in Syrië’ te houden, die wat betreft het Amerikaanse aandeel op zo’n duizend militairen ligt. Hoekstra: ‘Het doel is zorgen dat ISIS zichzelf niet kan hergroeperen in Syrië en voorkomen dat ISIS opnieuw opduikt in Irak.’

aantijging

Kamerlid Salima Belhaj (D66) uitte onlangs kritiek op de ‘serieuze aantijging’ van Hoekstra in de Volkskrant dat Nederland de toekomst van de NAVO ter discussie stelt door minder aan defensie uit te geven dan de in 2014 in Wales afgesproken 2 procent van het nationaal inkomen in 2024. Ze stelde het kabinet de Duitse regering ten voorbeeld, die hard reageerde op soortgelijke Amerikaanse kritiek.

‘De Duitsers zeiden dat de VS een toontje lager moesten zingen en zich niet te veel moesten bemoeien met de interne politieke keuzes van een soeverein land.’ Minister Bijleveld reageerde dat ze ‘van alles vindt van Hoekstra’s uitspraken’, maar ervoor kiest dat niet uit te spreken.

Hoekstra ontkent dat hij zich mengt in interne aangelegenheden. ‘Ik reageer, net zoals minister van Buitenlandse Zaken Pompeo en Ivanka Trump onlangs deden in Nederland, op een heel open en publieke belofte die Nederland heeft gedaan aan zijn NAVO-bondgenoten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bewoners vluchten met wat eigendommen uit hun huis in Dnipro dat beschadigd raakte bij een Russische raketaanval.

NAVO-bondgenoten doen 'concrete toezeggingen' om Oekraïne meer luchtafweer te leveren

Tijdens een onlinezitting van de NAVO Oekraïne Raad hebben verschillende bondgenoten vrijdag ‘concrete toezeggingen’ gedaan over luchtafweer die ze aan Oekraïne kunnen leveren. Dat zei NAVO-chef Jens Stoltenberg na afloop.

Een olifant uit het Liwonde National Park wordt overgeplaatst naar een ander park van African Parks in het noorden van het land. In Malawi beheert de organisatie vier parken.

Martelingen, huiszoekingen en gevangenschap: deze journalist deed onderzoek naar Afrikaanse wildparken

Journalist Olivier van Beemen schudde de witte managementwereld van Afrikaanse wildparken op met zijn onderzoek. ‘Wij zien rangers in natuurparken als helden, terwijl ze de lokale bevolking juist angst aanjagen.’

Oekraïne vraagt urgent om zeven Patriot-luchtafweersystemen, maar zal ook blij zijn met de vergelijkbare Franse Samp-T-luchtafweer.

Extra Patriots naar Oekraïne? Na het groene licht van de Navo bekijkt het kabinet de opties

De dodelijke Russische luchtaanval op civiele doelen in Tsjernihiv woensdag viel samen met een duidelijke oproep van Navo-chef Stoltenberg: stuur nu luchtafweersystemen zoals de Patriots, ook als je daarmee tijdelijk niet voldoet aan Navo-verplichtingen.

De foto van Mohammed Salem werd gekozen uit meer dan zestigduizend foto’s van 3.851 fotografen uit 130 landen.

Beeld Mohammed Salem van 'onmogelijk te bevatten leed' in de Gazastrook wint bij verkiezing World Press Photo

Een foto van Palestijns leed wint dit jaar bij verkiezing van de World Press Photo. De jury van ’s werelds belangrijkste nieuwsfoto-competitie probeert daarnaast naar het bredere verhaal van de oorlog in Gaza te kijken.

Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.

India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’

Björn Höcke van Alternative für Deutschland arriveert in de rechtszaal in Halle.

Prominente AfD-politicus Höcke voor Duitse rechter wegens herhaaldelijk gebruik van nazi-slogan

AfD-politicus Björn Höcke stond donderdag in het Duitse Halle terecht voor het uitspreken van een nazi-leus op een partijbijeenkomst. Höcke, een van de radicaalste AfD-leiders, is dit najaar lijsttrekker bij de verkiezingen in deelstaat Thüringen.