Direct naar artikelinhoud
Han Lips kijkt tv

Jan Erik begint een nieuw leven als de boeddhistische Bhante: documentaire kijkt als een aflevering van Ik Vertrek on steroids

In de rubriek Han Lips kijkt tv schrijven verschillende redacteuren van Het Parool elke dag over wat hun opvalt op tv. Vandaag: De Boeddhistische Blik: The Monk.

Bhante en de documentairemakers kwamen niet tot consensus.Beeld KRO/NCRV

Een toestand van volmaakte stilte, vrijheid en geluk. Geen zorgen, geen lijden, het onsterfelijke. Het zijn niet de uitgelekte notities van de regeringsformatie maar een omschrijving van het nirwana waar Jan Erik Hansen naar op zoek is. Voorheen was de Deen een gerenommeerde arts en hiv-wetenschapper maar hij liet alles achter om op een berg in Sri Lanka te leven als boeddhistische monnik. Nieuwe naam: Bhante.

De tweedelige documentaire van Mira Jargil en Christian Sønderby Jepsen kijkt als een soort aflevering van Ik Vertrek on steroids, inclusief door de hoofdpersoon zelf gefilmd beeld van z’n nieuwe leven, al omvat het geheel wel wat meer.

Het begint nog overzichtelijk als de documentairemakers Bhante opzoeken om dat leven op een afgelegen berg vast te leggen. Drie weken, beelden van de monnik die mediteert en zijn hoofd scheert, maar wel al zichtbaar ongemak als hem gevraagd wordt naar zijn bestaan vóór het nirwana – hij heeft het er liever niet over. Eenmaal terug in Denemarken komt men videobellend met de monnik niet tot consensus over de film en het project loopt spaak.

Maar dan, vier jaar later. Bhante’s zoon – door hem achtergelaten toen hij zeven was – belt met de documentairemakers dat zijn vader in Denemarken zelfmoord heeft gepleegd. Wat volgt is een reconstructie over het wonderlijk verlopen leven van de man zoals de filmmakers hem eigenlijk meteen hadden willen maken. Knap ontvouwt zich een verhaal waarbij Bhante’s reilen en zeilen toen hij nog Jan Erik Hansen was opeens best veel duidelijk maakt. Een mannelijke kraambedpsychose na de geboorte van zijn zoon liet zijn gezin uit elkaar vallen. Gekonkel binnen de wereld van de wetenschap op topniveau bracht hem vervolgens tot het verbranden van al z’n professionele bruggen. Zijn vader kan niet anders dan de boeddhistische bokkensprong van zijn zoon afdoen als ‘knettergek’.

In deel twee volgt pas het antwoord op hoe Bhante tot zelfdoding kwam, toch erg ongebruikelijk onder boeddhisten, maar nu is al klip en klaar: zijn zoektocht naar het nirwana was tegelijk een vlucht, weg van iets – voor de oplettende kijker trouwens ook een vast ingrediënt van elke aflevering Ik Vertrek.

Meer tv-recensies? Lees alle afleveringen van Han Lips in ons archief. Lees ook de wekelijkse rubriek Sterrenstof, waarin we de mediaweek doornemen. Reageren? hanlips@parool.nl.

Han Lips?

Het Parool ondertekent de tv-recensies in de rubriek Han Lips kijkt tv voortaan met de naam van de auteur. De rubriek blijft uiteraard bestaan, maar het fictieve personage Han Lips is met pensioen.